10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Először is, fussuk át a rágókák tipikus fajtáit!

  • Fa rágókák. Ezek általában biztonságosak és nem mérgezőek. Ügyelj arra, hogy a szélek ne legyenek élesek.
  • Hűsítő rágókák. Hűtőben való hűtésre tervezték, extra kényelmet biztosítanak az ínynek hűsítő hatásuknak köszönhetően.
  • Vízbázisú rágókák. Ezek a rágókák vízzel vannak feltöltve, így a babák könnyebben és puhábban rágcsálhatják őket.
  • Gél alapú rágókák. A vízbázisú rágókákhoz hasonlóan ez a típus is egy nem mérgező géllel van feltöltve, hogy megkönnyítse a babák rágcsálását. Légy óvatos, amikor ilyen rágókát választasz. Figyelj az anyaghasználatra, hogy még véletlenül se tudjon kilyukadni. 
  • Műanyag rágókák. Bár egy kicsit keményebbek, ezek rágókák is jók. Győződj meg arról, hogy BPA-mentes terméket választottál.
  • Kesztyű rágókák. Praktikusak abból a szempontból, hogy eggyel kisebb az esélye, hogy a babád a földre ejti. 
  • Szilikon rágókák. Biztonságosan tárolhatók a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban. Szintén praktikus választár, mert puhák és könnyen

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

1. Anyaghasználat

Többféle anyagból készülnek rágókák: pl gumiból, fából, műanyagból, szövetből és szilikonból. A legnépszerűbb és legszélesebb körben használt rágókák a BPA-mentes és élelmiszer-minőségű szilikon termékek, amelyek puhák, könnyen tisztíthatók.

2. Toxinoktól és minden káros vegyi anyagtól legyen mentes

Talán felesleges is leírni, hogy a biztonság a legfontosabb jellemzője a rágókának, mivel ez egy olyan tárgy, amely a baba szájában lesz. Tehát keress olyan terméket, amely nem tartalmaz olyan mérgező anyagokat, mint a latex, PVC, ftalátok, BPA, ólom vagy mérgező festékek.

3. A rágóka mérete

A teljes méretnek elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy beleférjen a baba tenyerébe. A rágható részének elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy a baba a szájába tudja venni, de elég nagynak ahhoz, hogy véletlenül se tudja lenyelni.

4. Fontos a markolat

Részesítsd előnyben azokat a rágókákat, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy könnyen megfoghatóak legyenek pici baba kezek számára. Az ergonomikus kialakítású rágókák a fogzási fájdalom enyhítésén túl így a motoros készségek fejlesztésében is segíthetnek.

5. A textúra is számít

A texturált rágóka jobban megnyugtatja a babát, mivel a rágása masszírozza a baba ínyét. Érintésének és tapintásának simának kell lennie, hogy ne sértse meg se a baba kezét se a baba száját, és még véletlenül se fokozza a fogzási fájdalmat.

6. Biztonság tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni

Kerüld hagyományos játékok rágókaként való használatát, mivel teljesen bizonytalan hogy bírják a rágást, és letörhetnek belőlük darabok. Mindig csak jó minőségű és strapabíró rágókát vásárolj, ami erre a tevékenységre lett tervezve és intenzív használat mellett sem lyukad ki.
Fontos továbbá, hogy ne legyen olyan része, ami levehető, esetleg letröhet. Nem lehetnek olyan apró kis részei mint pl a gyöngyök, amelyek letörhetnek és fulladásveszélyt okozva.
Nem rendelkezhet a termék durva élekkel sem, amelyek belemélyedhetnek az ínybe, vagy megsérthetik azt.

7. Részesítsd előnyben a fagyasztóbarát rágókákat

Sajnos ez sem működik minden babánál, de a lehűtött rágóka valóban segít(het) az ínygyulladás csillapításában, ezért előnyös, ha a kiválasztott rágóka eleve úgy készült, hogy erre alkalmas legyen.

8. Szülőbarát kialakítás

Egy kis használat után meglátod milyen gyakran dobálják el ezeket a terméket (is) a babák. Ilyenkor a sok egyéb teendő mellett gondot okozhat a szülőknek, hogy minden dobálózás után megtisztítsák és fertőtlenítsék ezeket. Tehát jobb, ha olyan rágókát használunk, amely nem esik olyan gyakran. Hogyan?
Vásárolj olyat, ami a kiságy szélére, autósülésre, babakocsira, ruhára vagy akár a baba kezére köthető, hogy ne essen le olyan gyakran.

9. Könnyen tisztítható

Az anyagtól függően egyes rágókák biztonságosan sterilizálhatók forrásban lévő vízben, és néhányat csak vízzel lehet tisztítani. Vásárlás előtt érdemes egy pillanatra ezt a szempontot is átgondolni és olyan rágókát választani, amelyet egyszerű tisztán tartani.

10. Szín és stílus – Számít a kinézet rágóka választáskor?

Az élénk, színes dolgok vonzóbbak a baba számára, így ez is egy fontos szempont lehet, ha azt szeretnéd, hogy az új rágóka ne a szoba sarkában porosodjon. Ha több rágókát is vásárolnál a babádnak, akkor érdemes lehet variálni a színeket és a formákat.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
Szenzoros játékok

Tudod mit jelent a „szenzoros” jelző a baba játékoknál?

Csecsemő játékok és a szenzoros fejlődés kapcsolata kiemelkedő fontosságú a kisgyermekek egészséges fejlődése szempontjából. A „szenzoros” jelző olyan játékokra utal, amelyek célja, hogy támogassák és serkentsék a csecsemők érzékszerveinek fejlődését, ideértve a látást, hallást, tapintást, ízlelést és szaglást. A szenzoros játékok számos előnnyel járnak, amelyek pozitívan befolyásolják a csecsemők fejlődését és tanulását.

Read More »
Babaszoba dekoráció

Babaszoba dekorációs ötletek

A babaszoba dekorációja egy olyan terület, ahol kibontakoztathatjuk kreativitásunkat, és egyedi környezetet teremthetünk a legkisebb családtagunknak. Ebben a cikkben megosztunk néhány inspiráló ötletet, hogyan varázsolhatjuk a szobából igazi babaszobát gyermekünk számára.

Read More »
×
×

Cart