10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Először is, fussuk át a rágókák tipikus fajtáit!

  • Fa rágókák. Ezek általában biztonságosak és nem mérgezőek. Ügyelj arra, hogy a szélek ne legyenek élesek.
  • Hűsítő rágókák. Hűtőben való hűtésre tervezték, extra kényelmet biztosítanak az ínynek hűsítő hatásuknak köszönhetően.
  • Vízbázisú rágókák. Ezek a rágókák vízzel vannak feltöltve, így a babák könnyebben és puhábban rágcsálhatják őket.
  • Gél alapú rágókák. A vízbázisú rágókákhoz hasonlóan ez a típus is egy nem mérgező géllel van feltöltve, hogy megkönnyítse a babák rágcsálását. Légy óvatos, amikor ilyen rágókát választasz. Figyelj az anyaghasználatra, hogy még véletlenül se tudjon kilyukadni. 
  • Műanyag rágókák. Bár egy kicsit keményebbek, ezek rágókák is jók. Győződj meg arról, hogy BPA-mentes terméket választottál.
  • Kesztyű rágókák. Praktikusak abból a szempontból, hogy eggyel kisebb az esélye, hogy a babád a földre ejti. 
  • Szilikon rágókák. Biztonságosan tárolhatók a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban. Szintén praktikus választár, mert puhák és könnyen

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

1. Anyaghasználat

Többféle anyagból készülnek rágókák: pl gumiból, fából, műanyagból, szövetből és szilikonból. A legnépszerűbb és legszélesebb körben használt rágókák a BPA-mentes és élelmiszer-minőségű szilikon termékek, amelyek puhák, könnyen tisztíthatók.

2. Toxinoktól és minden káros vegyi anyagtól legyen mentes

Talán felesleges is leírni, hogy a biztonság a legfontosabb jellemzője a rágókának, mivel ez egy olyan tárgy, amely a baba szájában lesz. Tehát keress olyan terméket, amely nem tartalmaz olyan mérgező anyagokat, mint a latex, PVC, ftalátok, BPA, ólom vagy mérgező festékek.

3. A rágóka mérete

A teljes méretnek elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy beleférjen a baba tenyerébe. A rágható részének elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy a baba a szájába tudja venni, de elég nagynak ahhoz, hogy véletlenül se tudja lenyelni.

4. Fontos a markolat

Részesítsd előnyben azokat a rágókákat, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy könnyen megfoghatóak legyenek pici baba kezek számára. Az ergonomikus kialakítású rágókák a fogzási fájdalom enyhítésén túl így a motoros készségek fejlesztésében is segíthetnek.

5. A textúra is számít

A texturált rágóka jobban megnyugtatja a babát, mivel a rágása masszírozza a baba ínyét. Érintésének és tapintásának simának kell lennie, hogy ne sértse meg se a baba kezét se a baba száját, és még véletlenül se fokozza a fogzási fájdalmat.

6. Biztonság tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni

Kerüld hagyományos játékok rágókaként való használatát, mivel teljesen bizonytalan hogy bírják a rágást, és letörhetnek belőlük darabok. Mindig csak jó minőségű és strapabíró rágókát vásárolj, ami erre a tevékenységre lett tervezve és intenzív használat mellett sem lyukad ki.
Fontos továbbá, hogy ne legyen olyan része, ami levehető, esetleg letröhet. Nem lehetnek olyan apró kis részei mint pl a gyöngyök, amelyek letörhetnek és fulladásveszélyt okozva.
Nem rendelkezhet a termék durva élekkel sem, amelyek belemélyedhetnek az ínybe, vagy megsérthetik azt.

7. Részesítsd előnyben a fagyasztóbarát rágókákat

Sajnos ez sem működik minden babánál, de a lehűtött rágóka valóban segít(het) az ínygyulladás csillapításában, ezért előnyös, ha a kiválasztott rágóka eleve úgy készült, hogy erre alkalmas legyen.

8. Szülőbarát kialakítás

Egy kis használat után meglátod milyen gyakran dobálják el ezeket a terméket (is) a babák. Ilyenkor a sok egyéb teendő mellett gondot okozhat a szülőknek, hogy minden dobálózás után megtisztítsák és fertőtlenítsék ezeket. Tehát jobb, ha olyan rágókát használunk, amely nem esik olyan gyakran. Hogyan?
Vásárolj olyat, ami a kiságy szélére, autósülésre, babakocsira, ruhára vagy akár a baba kezére köthető, hogy ne essen le olyan gyakran.

9. Könnyen tisztítható

Az anyagtól függően egyes rágókák biztonságosan sterilizálhatók forrásban lévő vízben, és néhányat csak vízzel lehet tisztítani. Vásárlás előtt érdemes egy pillanatra ezt a szempontot is átgondolni és olyan rágókát választani, amelyet egyszerű tisztán tartani.

10. Szín és stílus – Számít a kinézet rágóka választáskor?

Az élénk, színes dolgok vonzóbbak a baba számára, így ez is egy fontos szempont lehet, ha azt szeretnéd, hogy az új rágóka ne a szoba sarkában porosodjon. Ha több rágókát is vásárolnál a babádnak, akkor érdemes lehet variálni a színeket és a formákat.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
Hasznos applikációk várandósoknak

5 hasznos applikáció várandósoknak és kezdő szülőknek – magyarul

Megannyi kérdés merülhet fel a leendő szülőkben, szinte lehetetlen is észben tartani minden információt és tudnivalót. Szerencsére erre ma már nincs is szükség megteszik ezt helyettünk jobbnál jobb alkalmazások. Öt magyar fejlesztésű aplikációt gyűjtöttünk össze nektek babavárás és újszülött témában kigyűjtve legfőbb funkcióikat.

Read More »
A babák alávasának működése

Hogyan működik a babák alvása?

Vajon mire gondolt, aki kitalálta az „alszik, mint egy bébi” kifejezést? Ugye, ha ezt hallod arra gondolsz, hogy igazán jól és mélyen aludt az illető, de akinek van már babás tapasztalata, az tudja, hogy a valóság nem is állhatna távolabb ettől.
A babák alvásának változása része a fizikai fejlődésének, akárcsak a mozgásfejlődés és beszéd tanulás. Az alvás fejlődésük számos további fontos fejlődési területhez kapcsolódik szorosan, például a korai agyi éréshez, a tanuláshoz és a memóriához, a szociális és érzelmi fejlődéshez. A baba alvási és ébrenléti ciklusának érlelése az egyik legfontosabb fejlődési feladata.

Read More »
Fogzás

Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Read More »
Montessori játékok

Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett. Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Read More »
Fajátékok előnyei

A fajátékok a legjobb játékszerek! Elmondjuk miért

Babáknak és kisgyermekeknek szánt játékokra keresve akkora kínálat tárul elénk, hogy azt nem győzzük befogadni, amikor a legjobb választást próbáljuk meghozni gyermekeik számára. Természetes, hogy mindenki olyan játékokat szeretne, amelyek oktató jellegűek, biztonságosak, megfizethetőek, tartósak, és még az alapvető szellemi és fizikai készségek fejlesztéséhez is hozzájárulnak.
Létezik olyan, hogy tökéletes játék? Ha igen, akkor a fajátékok járhatnak ehhez a legközelebb. Egy egyszerű, gyönyörűen kidolgozott fajáték képes felkelteni a gyerekek érdeklődését anélkül, hogy túlterhelné, és inspirálhatja a képzeletét anélkül, hogy túlzottan irányítaná.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!