10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Először is, fussuk át a rágókák tipikus fajtáit!

  • Fa rágókák. Ezek általában biztonságosak és nem mérgezőek. Ügyelj arra, hogy a szélek ne legyenek élesek.
  • Hűsítő rágókák. Hűtőben való hűtésre tervezték, extra kényelmet biztosítanak az ínynek hűsítő hatásuknak köszönhetően.
  • Vízbázisú rágókák. Ezek a rágókák vízzel vannak feltöltve, így a babák könnyebben és puhábban rágcsálhatják őket.
  • Gél alapú rágókák. A vízbázisú rágókákhoz hasonlóan ez a típus is egy nem mérgező géllel van feltöltve, hogy megkönnyítse a babák rágcsálását. Légy óvatos, amikor ilyen rágókát választasz. Figyelj az anyaghasználatra, hogy még véletlenül se tudjon kilyukadni. 
  • Műanyag rágókák. Bár egy kicsit keményebbek, ezek rágókák is jók. Győződj meg arról, hogy BPA-mentes terméket választottál.
  • Kesztyű rágókák. Praktikusak abból a szempontból, hogy eggyel kisebb az esélye, hogy a babád a földre ejti. 
  • Szilikon rágókák. Biztonságosan tárolhatók a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban. Szintén praktikus választár, mert puhák és könnyen

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

1. Anyaghasználat

Többféle anyagból készülnek rágókák: pl gumiból, fából, műanyagból, szövetből és szilikonból. A legnépszerűbb és legszélesebb körben használt rágókák a BPA-mentes és élelmiszer-minőségű szilikon termékek, amelyek puhák, könnyen tisztíthatók.

2. Toxinoktól és minden káros vegyi anyagtól legyen mentes

Talán felesleges is leírni, hogy a biztonság a legfontosabb jellemzője a rágókának, mivel ez egy olyan tárgy, amely a baba szájában lesz. Tehát keress olyan terméket, amely nem tartalmaz olyan mérgező anyagokat, mint a latex, PVC, ftalátok, BPA, ólom vagy mérgező festékek.

3. A rágóka mérete

A teljes méretnek elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy beleférjen a baba tenyerébe. A rágható részének elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy a baba a szájába tudja venni, de elég nagynak ahhoz, hogy véletlenül se tudja lenyelni.

4. Fontos a markolat

Részesítsd előnyben azokat a rágókákat, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy könnyen megfoghatóak legyenek pici baba kezek számára. Az ergonomikus kialakítású rágókák a fogzási fájdalom enyhítésén túl így a motoros készségek fejlesztésében is segíthetnek.

5. A textúra is számít

A texturált rágóka jobban megnyugtatja a babát, mivel a rágása masszírozza a baba ínyét. Érintésének és tapintásának simának kell lennie, hogy ne sértse meg se a baba kezét se a baba száját, és még véletlenül se fokozza a fogzási fájdalmat.

6. Biztonság tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni

Kerüld hagyományos játékok rágókaként való használatát, mivel teljesen bizonytalan hogy bírják a rágást, és letörhetnek belőlük darabok. Mindig csak jó minőségű és strapabíró rágókát vásárolj, ami erre a tevékenységre lett tervezve és intenzív használat mellett sem lyukad ki.
Fontos továbbá, hogy ne legyen olyan része, ami levehető, esetleg letröhet. Nem lehetnek olyan apró kis részei mint pl a gyöngyök, amelyek letörhetnek és fulladásveszélyt okozva.
Nem rendelkezhet a termék durva élekkel sem, amelyek belemélyedhetnek az ínybe, vagy megsérthetik azt.

7. Részesítsd előnyben a fagyasztóbarát rágókákat

Sajnos ez sem működik minden babánál, de a lehűtött rágóka valóban segít(het) az ínygyulladás csillapításában, ezért előnyös, ha a kiválasztott rágóka eleve úgy készült, hogy erre alkalmas legyen.

8. Szülőbarát kialakítás

Egy kis használat után meglátod milyen gyakran dobálják el ezeket a terméket (is) a babák. Ilyenkor a sok egyéb teendő mellett gondot okozhat a szülőknek, hogy minden dobálózás után megtisztítsák és fertőtlenítsék ezeket. Tehát jobb, ha olyan rágókát használunk, amely nem esik olyan gyakran. Hogyan?
Vásárolj olyat, ami a kiságy szélére, autósülésre, babakocsira, ruhára vagy akár a baba kezére köthető, hogy ne essen le olyan gyakran.

9. Könnyen tisztítható

Az anyagtól függően egyes rágókák biztonságosan sterilizálhatók forrásban lévő vízben, és néhányat csak vízzel lehet tisztítani. Vásárlás előtt érdemes egy pillanatra ezt a szempontot is átgondolni és olyan rágókát választani, amelyet egyszerű tisztán tartani.

10. Szín és stílus – Számít a kinézet rágóka választáskor?

Az élénk, színes dolgok vonzóbbak a baba számára, így ez is egy fontos szempont lehet, ha azt szeretnéd, hogy az új rágóka ne a szoba sarkában porosodjon. Ha több rágókát is vásárolnál a babádnak, akkor érdemes lehet variálni a színeket és a formákat.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Ajándék ötletek 1-2 éves babáknak

A legjobb ajándékok 1-2 év közötti babáknak: kreatív és fejlesztő játékok

Az első vagy második születésnap a babák életében különleges alkalom, és egy izgalmas lehetőség az ajándékozásra. Azonban, ha egy 1-2 éves babáról van szó, érdemes olyan termékeket választani, amelyek nem csak szórakoztatják, hanem fejlesztik is az érzékszerveiket és készségeiket. Íme néhány remek ötlet a legjobb ajándékokhoz egy 1-2 éves baba számára.

Read More »
ajándék ötletek 0-1 év közötti babáknak

Ideális ajándékok 0-1 éves babák számára: Kreatív és hasznos ötletek

A csecsemők számára ajándékot választani egy különleges és örömteli feladat lehet, de gyakran felmerül a kérdés: Melyek a legjobb ajándékok az 0-1 év közötti babák számára? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány kreatív és hasznos ötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak mind a baba, mind a szülők arcára.

Read More »
Mikortól aludjon külön szobában a baba?

Mikortól aludjon saját szobájában a baba?

Az újszülött gondozás és a csecsemők alvási szokásainak megvitatása mindig is központi téma volt a szülők és az egészségügyi szakemberek számára. Az egyik gyakori kérdés, amellyel a szülőknek szembe kell nézniük, hogy milyen kortól érdemes a babának a saját szobájában aludnia. Ez a döntés számos tényezőtől függ, és bárhogy is döntünk, ez mindenképpen számos előnyt és hátrányt hordoz majd magában. Ebben a cikkben áttekintjük ezeket az előnyöket és hátrányokat, és segítünk neked meghozni a legjobb döntést.

Read More »
futóbiciklizés előnyei

A futóbiciklizés egészséges fejlődést és szórakozást kínál a gyerekeknek

Az utóbbi években egyre több aggodalom merül fel azzal kapcsolatban, hogy a kisgyerekek mennyi időt töltenek a képernyők előtt, legyen szó televízióról vagy okostelefonról. Az inaktív életmód negatív hatással lehet a gyerekek fizikai és mentális egészségére is. Éppen ezért örömteli, hogy mára már szinte minden kisgyermek kipróbálja és élvezi a futóbiciklizést. Ez kiváló lehetőséget nyújt a gyerekek szüleinek arra, hogy kiszabadítsák csemetéiket a négy fal közül, élvezzék a friss levegőt és a testmozgást. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy a futóbiciklizés milyen előnyökkel jár a gyerekek számára.

Read More »
Éjjeli fények előnyei

Éjjeli fények varázsa: biztonságot sugárzó szépség a sötétben

Az éjszakai fények alvásra gyakorolt hatása egy gyakran vitatott témakör. Sokan azt gondolják, hogy az éjszakai sötétség az ideális környezet a jó alváshoz, és az éjjeli fények zavarhatják a gyerekek pihenését. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor az éjjeli fényeknek valóban hozzájárulnak a babák és a kisgyermekek (és persze így a szüleik) nyugodtabb alvásához. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei lehetnek az éjjeli fényeknek, és hogyan használhatjuk őket a gyerekek nyugodt alvásának biztosításához.

Read More »
habszivacs játszószőnyegek előnyei

Játéktér gazdag színekkel és textúrákkal: A habszivacs játszószőnyegek előnyei

Amikor a gyermekek játszanak, fontos, hogy körülöttük olyan környezet legyen, amely biztonságos, fejleszti a képességeiket, és élénkíti a fantáziájukat. Az egyik legjobb eszköz, amely megfelel ezeknek a feltételeknek, a habszivacs játszószőnyeg. Gazdag színekkel és textúrákkal rendelkeznek, amelyek rengeteg babának és kisgyereknek nyújtanak órákon át tartó tartalmas és örömteli játékot.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!