Mozgásfejlődés az első évben: A fejlődés szakaszai és ezek jelentősége

A csecsemők mozgásfejlődése az életük első évében rendkívül fontos és izgalmas folyamat. Ebben az időszakban a kicsik különböző mérföldköveket érnek el, amelyek meghatározzák a motoros készségeiket és előkészítik őket az önálló mozgásra. A következőkben megvizsgáljuk a babák mozgásfejlődésének főbb fázisait és ezek jelentőségét az első év során.

Első három hónap mozgásfejlődése

Az újszülött és az első hónapok a csecsemők életében lenyűgöző fejlődési időszakot jelentenek. Új készségek és mozgások gyorsan alakulnak ki, melyeket gyakran „motoros fejlődésnek” neveznek.

Íme néhány tipikus mozgásfejlődési mérföldkő születéstől 3 hónapos korig:

Első hónap

A csecsemő a kezdben a legtöbb mozgást nem képes kontrollálni. Mozdulatai ekkor még szaggatottak vagy rángatózóak. De gyorsan tanul, szóval ez nem tart sokáig!

 • Szeme rajtad. Tudtad, hogy a csecsemő első mozgásai közé tartozik a szeme mozgatása? Az újszülöttek kezdetben csak körülbelül harminc centire látnak, de ez is éppen elég ahhoz, hogy szemüket az arcok felé mozdítsák. A csecsemőd figyelmét valószínűleg felkeltik már a különböző hangok is és a hang forrásának irányába próbál tekinteni.
 • Nyakmozgás. Az újszülöttek képesek fejüket oldalra fordítani. Ezt az első szoptatáskor is láthatod, amikor az „ingerlés” reflex arra ösztönzi őket, hogy a mell felé forduljanak. Azonban a nyakuk még nagyon gyenge, szükségük van a segítségedre, hogy támaszd meg a fejüket.
 • Újszülött reflexek. Néhány reflexmozgás is megmutathat már az első hetekben. A lépés reflexét például láthatod, ha szorosan tartod a babát a karjai alatt (természetesen támaszd a fejét is!), míg a lába egy sík felületre ér, egyik lábát a másik elé teheti egyfajta „sétáló” mozgást imitálva. Ez a reflex az első pár hónap után eltűnik, és a legtöbb csecsemő az első „igazi” lépéseit csak körülbelül egy éves korában teszi meg.

Második hónap

A csecsemő idegrendszere most már kialakult valamelyest. Néhány újszülött reflex kezdi átadni helyét a szándékos mozgásoknak. Az izomkontroll javulásával a mozgás folyékonyabbá és egyre kontrolláltabbá válik.

 • Felemelkedik hason. A legtöbb ilyen korú csecsemő képes felemelni a fejét, amikor hason fekszik. Rendszeres „hasalás idő” biztosítása a csecsemőnek kiváló módja annak, hogy erősítse nyakát és törzsét. Néhányan sírhatnak, amikor a hasukra helyezik őket, de általában egy kis próbálkozás után ráéreznek és egyre jobban fogják csinálni. Segít, ha valami érdekes, például az anya arca, az előttük van, hogy ösztönözzék a fejük felemelését. Néhányan még a támaszkodással is megpróbálkozhatnak.
 • Kéz a szájba. Ezekben a hetekben a csecsemőd talán jobban elkezdi integetni a karjaival, amikor izgatott. Egyre inkább felkelti a figyelmét a saját keze. Sok időt tölthet el azzal, hogy megpróbálja mozgatni őket és a kezecskék jó eséllyel a szájában fognak kikötni. Az ujjmozgása még mindig korlátozott lehet, ujjait tehát valószínűleg szorosan összefonva tartja. Az ujjak szopizása egy módja lehet annak, hogy magát megnyugtassa.
 • Szájmozgás Talán már észrevetted a véletlenszerű arcmozgásokat produkál a csecsemő miközben alszik. Körülbelül va hatodik héttől kezdve a csecsemőd rád villanthatja az első igazi mosolyát. Arca kezdi egyre jobban kifejezni az érzelmeit.

Harmadik hónap

A csecsemőd kar- és lábmozgásai folyamatosan egyre gördülékenyebbé válnak. Erősebbé válik és képes jobban összehangolni mozgásait.

 • Csecsemőd kezei már nem lesznek mindig ökölbe szorítva. Elkezdi élvezni, hogy tudatosan kinyitja és becsukja őket. Élvezettel kalimpálhatja lábait is, amelyeket az újszülött korszak után képes kiegyenesíteni.
 • Készen áll a fordulásra. Ahogy a rúgásai egyre erőteljesebbek lesznek, hamarosan képes lehet saját magát átfordítani a hasáról a hátára. Habár a legtöbb csecsemő még nem tud a hátáról a hasára fordulni, néhányan elkezdhetik ezt ebben a korban. Ügyelj arra, hogy soha ne hagyj magára egy csecsemőt, de különösen akkor nem, ha elkezd forgolódni vagy akár csak nagyon próbálkozik vele.
 • Fogás. Ebben a korban a babák elkezdhetik elkapni azokat a tárgyakat, amelyek éppen elérhetetlenek. Míg az újszülött reflex arra ösztönzi a babákat, hogy ökölbe szorítsák azokat az objektumokat, amelyek hozzájuk érnek, a csecsemőd fogása most már szándékosabb lehet. Talán képes lesz fogva tartani és rázogatni a csörgőit, játékait.

Figyelmeztető jelek

Ne feledd, hogy a csecsemők mozgásfejlődésének üteme eltérhet egymástól és ez normális. Ha a te csecsemőd nem ugyanabban a tempóban sajátítja el a mozgásokat, mint mások, akkor az legtöbbször nem fejlődési késleltetés vagy más probléma miatt van. Ha a babád fejlődése kicsit lassabb a tankönyvinél, akkor azért nincs még ok pánikra, de a biztonság kedvéért mindenképpen érdemes védőnővel, gyerekorvossal egyeztetni.

Érdemes beszélned a gyermekorvosoddal, ha észreveszed, hogy a csecsemőd az alábbiak valamelyikét csinálja:

 • Felhagy új képességei gyakorlásával. Minden babának vannak jobb és rosszabb napjai. Előfordulhat, hogy néhány napig nem ismétel meg egy új készséget, de ha a fejlődése visszafelé halad vagy huzamosabb ideig stagnál, akkor beszélj a gyermekorvosoddal.
 • Nem használja a testének egyik oldalát. Ebben a korban a csecsemők általában nem mutatják meg, hogy melyik a domináns kézük vagy lábuk. Viszont ha a csecsemőd csak az egyik kezet vagy testfelét használja, beszélj a gyermekorvosoddal.
 • Rázkódik vagy túl sokat remeg. Sok újszülöttnek lehet remegő keze vagy reszkető állkapcsa, de ha az egész teste rázkódik, ez orvosi problémára utalhat. Hívd fel a gyermekorvosodat.”

Mozgásfejlódés 4-7 hónapos kor között

Amint a babád eléri négy-hét hónapos korát, készülj fel néhány izgalmas mozgási mérföldre. Ebben az időszakban már mindkét irányba át tudnak fordulni, sőt felülnek!

A babád hát- és nyakizmai fokozatosan erősebbé válnak. Izomzatuk mellett fejlődik az egyensúlyérzékük is.

Először felemelik a fejüket, és megtartják, miközben hason fekszenek. Ezt bátorítsd azzal, hogy hasukon fekteted őket, és ébren lévő állapotukban előr húzod a karjaikat. Használj egy számára vonzó tárgyat vagy játékot ösztönözésként arra, hogy a fejüket felemeljék ás rádnézzenek. Ez egy jó módja annak is, hogy ellenőrizd a hallásukat és a látásukat.

Átfordulás

Amint képesek a fejüket felemelni, a babád elkezdi karjait tolva emelgetni a mellkasát. Ez a „gyakorlat” erősíti a felsőtestüket. Ez kulcsfontosságú annak érdekében, hogy stabilak és egyenesek maradjanak később ülés közben. Ugyanakkor rúghat lábaival, és „úszhat” a karjaival. Ezek a készségek, amelyek általában öt hónapos kor körül jelentkeznek, szükségesek a mászás előkészítéséhez. Ennek a periódusnak a végére valószínűleg képesek lesznek mindkét irányba fordulni. A legtöbb gyerek a hasról a hátára fordul, mielőtt az ellenkező irányba is tudna fordulni, bár a fordítva történő sorrend is teljesen normális.

Próbál felülni

Amint a babád felemeli a mellkasát, segíts neki az ülés gyakorlásában. Tartsd vagy támaszd meg a hátát párnákkal, miközben tanul egyensúlyozni. Hamarosan megtanulja a „triplód” pozíciót is, amikor előre dől, és kinyújtja a karjait az egyensúly megtartása érdekében. Némi időbe telik, mire önállóan képesek lesznek ülő helyzetbe hozni magukat segítség nélkül. De hat-hét hónapos korukra, ha függőlegesen pozícionálod őket, ülve maradnak anélkül, hogy előre dőlnének a karjaikra. Végre új nézőpontból fedezhetik fel a világ csodáit!

Kezek és lábak tudatosabb irányítása

A negyedik hónapban a babád egyre nagyobb irányítást szerez a keze felett. A legtöbb baba ekkorra könnyen el tudja navigálni a számára érdekes tárgyakat a szájához. A következő négy hónap során az ujjaikat és a hüvelykujjukat egy kétujjas kesztyűszerű fogással vagy kaparó mozdulattal kezdik el használni. Sok mindent képesek majd felvenni.

A babád csak kilenc hónapos kora körül fogja kialakítani a mutatóujj és a hüvelykujj csípőfogását, de hat-nyolc hónapos korára megtanulják áthelyezni a tárgyakat egyik kézből a másikba, és megfordítani vagy megcsavarni őket. Győződj meg róla, hogy eltávolítod környezetéből azokat a tárgyakat, amelyeket lenyelhet, vagy amelyekkel sérülést okozhat magának.

Ahogy a fizikai koordináció javul, a babád felfedezi teste új részeit. Hátul fekve most már megfoghatja a lábát és a változatosság kedvéért ezt is a szájába veszi. Pelenkázás közben talán lenyúl, hogy megérintse a nemi szerveit. Amikor ül, talán a térdét vagy combját ütheti meg. Ezekkel az felfedezésekkel sok új és érdekes érzést tapasztalhatnak meg. Kezdik felfedezni, hogy különböző testrészeik vannak.

Játékok 4-7 hónapos korú babák számára:

 • Törhetetlen műanyag vagy mylar tükör
 • Puha labdák, beleértve azokat, amelyek halk, kellemes hangokat adnak
 • Texturált játékok, amelyek hangokat keltenek
 • Játékok, amelyek ujjfogókkal rendelkeznek
 • Zenei játékok, például csengők, marakások, tamburinok (győződj meg arról, hogy az alkatrészek nem lazulhatnak ki)
 • Átlátszó csörgők, amelyek mutatják a zajt keltő darabokat
 • Régi magazinok élénk képekkel, amelyeket megmutathatsz neki
 • Babakönyvek karton, textil vagy vinil lapokkal

Mozgásfejlódés 8-12 hónapos kor között

8 hónapos koruk körül a babák kezdenek sokkal mozgékonyabbá válni. Íme a mozgási mérföldkövek, amelyekre számíthatsz a babád fejlődése során ebben a korban.

Ülés önállóan

Ebben a korban a babád valószínűleg már tud ülni segítség nélkül. Bár néha elbillenhet, általában sikerül megtartania magát a karjaival. Ahogy a törzs izmai erősödnek, elkezd előrehajolni, hogy elérjen dolgokat.
Ha kilenc hónapos korára nem tud egyedül ülni, érdemes gyermekorvossal, védőnővel konzultálni.

Forgás

Babád mostanra folyamatosan izeg-mozog, nem marad meg nyugodtan a hátán. Akarata szerint tud pillanatok alatt forogni. Ez veszélyes lehet a pelenkacseréknél, ezért talán érdemes lesz elhagyni a pelenkázóasztalt, és inkább a padlót vagy az ágyat használni, ahonnan kevésbé valószínű, hogy leesik. Soha ne hagyj el egy pillanatra sem egyedül!

Mászás & kúszás

A kúszást általában hét és tíz hónapos kor között sajátítják el a gyermekek. Mivel a karizmai erősebbek, mint a lábacskái, eleinte még hátra is tolhatja magát, de egy kis idő és gyakorlás után rájön, hogy képes magát előre hajtani a szobában a választott cél felé.

Néhány gyereknél a felgyorsult mozgásfejlődés során kimarad a kúszás szakasza. Ez azért probléma, mert ennek a mozgásformának az elsajátítása nagyban hozzájárul a mozgáskoordináció, egyesnúly fejlesztéséhez. Gyakran hangoztatott vélemény, hogy a kimaradása később tanulási nehézségekhez vezethet.

Gyermeked mozgásra ösztönzése

Hogyan ösztönözheted a gyermekedet a mászásra? Próbáld meg olyan érdekes tárgyakkal meglepni, amelyek még éppen elérhetetlenek számára. Ahogy ügyesebb lesz, hozz létre mini akadálypályákat párnákkal, dobozokkal és párnákkal. Vegyél részt a játékban, rejtőzz el az egyik akadály mögé, és meglepődj a „bújócska!”-val. Mindig felügyeld a babát, soha ne hagyj el egyedül.

Ne hagyj apró tárgyakat a padlón, a kanapé alatt vagy bármely olyan helyen, ahol megtalálhatja és a szájába veheti. Az olyan apró dolgok, mint a kis gombok, érmék különösen veszélyesek.

A lépcsők egy másik veszélyes akadálypálya. Bár a babádnak meg kell tanulnia fel- és lejárni a lépcsőn, ebben az időszakban ne hagyjd, hogy egyedül próbálkozzon. Ha van lépcsőd, valószínűleg minden alkalmat kihasznál majd rá. Helyezz erős kapukat a lépcső tetejére és aljára. Tanítsd meg neki, hogy fordítva menjen le, eleinte ez számára a legbiztonságosabb.

Bár a mászás radikálisan megváltoztatja, ahogyan a gyermeked a világgal kölcsönhatásba lép, ne várd, hogy sokáig elégedett lesz vele. Mindenkit látni fog járni, és ez az, amit ő is tenni akar.

Állás, billegés és a járás kezdete

Amint a babád biztonságban érzi magát állva, kipróbál néhány óvatos lépést a szülő biztonságot nyújtó támogatása mellett. Amikor a kezeid nem állnak rendelkezésre, a bútorokba kapaszkodva fog botorkálni. Győződj meg róla, hogy az általa elérhető bútoroknak, tárgyaknak nincsenek éles élei, és megfelelően rögzítettek, nehogy magára rántson valamit.

Járás egyre magabiztosabban

Amint az egyensúlya javul, előfordulhat, hogy néha elengedi a támaszt mielőtt újra fogást keresne, amikor érzi, hogy ingadozik. Az első lépései bizonytalanok lesznek. Hamarosan azonban képes lesz tartani magát és mozogni, amíg néhány lépés megtétele után el nem kapod. Olyan csodálatos, ahogy a legtöbb gyermek néhány nap alatt eljut az első bizonytalan lépésektől a magabiztos(nak tűnő) járásig.

Ne csodálkozz, ha néha mégis elkezd mászni, miután elkezdett járni; ha sietni akarnak, a babák mindig azt a módszert választják, ami a legegyszerűbb és leggyorsabb.

A mozgásfejlődés jelentősége

A mozgásfejlődéssel kapcsolatban könnyű azt gondolnunk, hogy ez pusztán a baba fizikai előrelépéséről szól. Ám ez egy tévhit! A mozgásfejlődés sokkal többről szól, mint hogy hogyan mozgatja a baba a kezét, lábát stb. Habár a mozgásfejlődés során nyilvánvalóan jelentős fizikai fejlődés zajlik le – az izomzat és a mozgásszervrendszer fejlődése -, közben rendkívül fontos idegrendszeri fejlődés is bekövetkezik. Az, hogy egy baba megtanul kúszni vagy mászni, nem csupán a végtagok fejlődésétől függ, hanem párhuzamosan az agyban is fejlődés történik.

A fizikai fejlődés és a neurológiai fejlődés kölcsönhatása miatt a mozgásfejlődés során lényeges, hogy a baba átélje az egyes szakaszokat. Ez azt jelenti, hogy a baba meg kell tanulja az összes nagyobb mozgást a fejlődési folyamat során, kezdve a fordulástól egészen a saját erőből történő járásig. A mozgásfejlődési lépéseket úgy kell teljesíteni, hogy a gyermek minden egyes mérföldkőt megtapasztaljon, és ne hagyjon ki egyetlen szakaszt sem. Egy példa: kúszás megtanulása rendkívül fontos, mielőtt a baba elkezdené a járást!

Ennek összefüggésében nem szabad sürgetni a baba egészséges fejlődését, mivel minden lépésnek saját logikus sorrendje és ideje van. Ezért szakemberek például nem ajánlják a baba korai ültetését vagy a két kezénél való járatását.

Az üléshez szükség van arra, hogy a baba tartsa a felsőtestét, amihez erős hátizomzat szükséges. A kúszás és a négykézlábra állás olyan testhelyzetek, amelyekben a hátizom erősödik. Ha túl korán próbáljuk megtanítani az ülésre, később gerincproblémákhoz vezethet, mivel a hátizmai nem lesznek elég erősek.
Ugyanez igaz a járással kapcsolatban is. A mozgásfejlődési folyamatban nem véletlenül előzi meg a mászás a járást. Minden mozgásforma, amely megelőzi a járást, segíti az izmok megerősítését.

Az első év során a babák mozgásfejlődése nem csak a fizikai készségeiket, hanem az érzelmi, kognitív és szociális fejlődésüket is befolyásolja. Az aktív mozgás segíti az agy fejlődését, a térbeli tudatosság kialakulását és erősíti az izomzatot. Emellett az önálló mozgás lehetősége önbizalmat és függetlenséget is kölcsönöz a csecsemőknek.

Az első év során kialakuló mozgásfejlődési fázisokat támogatva és ösztönözve a szülők segíthetnek abban, hogy a babák egészségesen és boldogan fejlődjenek. A megfelelő játékok, fejlesztő eszközök és támogatás hozzájárulnak a babák kiegyensúlyozott és aktív életéhez.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Anyatejes táplálás előnyei

Anyatejes táplálás: Az újszülöttek egészségének és fejlődésének kulcsa

Az anyatejes táplálás az egyik legjobb dolog, amit egy újszülöttel történhet. A természetes anyatej számos előnnyel jár az újszülöttek számára, nem csupán táplálkozás szempontjából, hanem az egészségük, fejlődésük és kapcsolatuk szempontjából is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az anyatej előnyeit és hogy – ha lehetséges – miért érdemes ragaszkodni hozzá az első hónapokban.

Read More »
Plüss játékok előnyei

A plüssök 10 előnye babák és kisgyermekek számára

A plüss figurák sokkal többet jelentenek egyszerű játékoknál a babák számára. Ezek a puha és barátságos társak fontos szerepet játszanak a csecsemők fejlődése során, segítve őket az érzelmek kifejezésében, a biztonságérzet kialakításában és a kognitív képességeik fejlesztésében. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen szerepet töltenek be ezek a kedves plüssök a babák életében.

Read More »
Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
×
×

Cart