Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget. 

A fogzás akkor következik be, amikor a csecsemő elsődleges fogai vagy tejfogai átszúrják az ínyét. Hogy ez milyen hatással lesz a babára, az igen széles skálán mozog: egyes babák erős fájdalmat tapasztalnak, ami miatt sírnak, nyűgösek, nyáladznak, vagy alvászavaruk van. Mások egyáltalán nem mutatnak ilyen negatív tüneteket. A legtöbb gyermeknél 6 hónapos korban indul be a folyamat, de akkor sem kell aggódni, ha ehhez képest csúszik pár hónapot. Nagymamám többször mesélte, hogy amikor anno aggódva felvetette a gyermekorvosnak, hogy a fiánál még mindig nem indult be a fogzás, akkor az orvos ezt annyival intézte el, hogy “anyuka, látott már fogatlan gyereket?”

A fogzás jelei

 1. Ingerlékenység, nyűgösség.. A kuncogást nyüszítés és sírás váltotta fel. A babák a szokásosnál is ragaszkodóbbak lehetnek ilyenkor.
 2. Fokozódó nyálcsorgás. Csomagolj extra előkéket!
 3. Vörös és duzzadt íny. Nyisd ki a baba száját, és azt fogod látni, hogy a korábban szép és rózsaszín helyett az íny nagy és vörös.
 4. Csökkent étvágy. Gyulladt fogíny esetén az étkezés kényelmetlen lehet, különösen azoknak a kisgyermekeknek, akik szilárd ételeket fogyasztanak.
 5. Harapdálás. Ilyenkor a gyerekek rágcsálnak, harapdálnak mindent is, ami körülveszi őket – beleértve anyát és apát is.
 6. Megváltozott széklet. A hivatalos álláspont szerint nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a fogzás megindulása és a baba székletének megváltozása között (ez általában hasmenést jelent), ám a beszámolókban igen gyakran olvasni erről is.

Egy-egy fog kibújása általában körülbelül három-négy napig tart, de amint a fog áttöri az ínyt, a tüneteknek csökkenniük kell. Azért ne lepődj meg, ha újra megtörténik. Akár 20-szor is megtapasztalhat fogzási deja vu-t, mivel ennyi tejfog vár rád és a babádra.

Mit adjunk fogzó babának?

Néhány biztonságos lehetőség a fogzó babák számára:

Rágókák

A baba számára biztonságos fogászati játékok segíthetnek megnyugtatni a gyulladt fogínyt. Azonban nem minden fogzási játék jó választás.

Olyan játékokat válasszunk, amelyek:

 • csecsemők számára biztonságos összetevőkből, például gumiból készülnek
 • kifejezetten fogzára kitalált játékoknak készültek
 • nem ékszer, nem gyöngyből készült, vagy olyan, ami széttörhet
 • egy csecsemő nem tudja átharapni
 • nincsenek feltöltve folyadékkal
 • nincs kivehető része

Cumi

Azok a csecsemők, akik elfogadják és szeretik a cumit, azt tapasztalhatják, hogy a cumizás enyhíti a fájdalmat, különösen a szoptatások között.

Ha úgy tűnik, hogy egy csecsemő jól reagál a cumira, gondoskodj róla, hogy mindig tiszta cumihoz jusson. Figyelj rá és kerüld el, hogy olyan cumit adj neki, amelyen harapás károsodás van.

Mell

Fogzás közben és után is biztonságos a szoptatás. Valójában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízható forrása azt javasolja, hogy lehetőség szerint az anyukák folytassák a szoptatást a csecsemő életének első két évében. A szoptatás megnyugtathatja a szorongó babát. Csillapíthatja a fájdalmat, és a csecsemők elalvásának elősegítésére is jól bevált módszer..

Egy 2016-os tanulmány, amelyet a Cochrane Database of Systematic Reviews-ban tettek közzé, azt vizsgálta, hogy ez mennyire hatékony módszer egy évnél fiatalabb csecsemőknél. A placebóval, a lefejt tejjel, a tápszerrel és a bőrrel való érintkezéssel összehasonlítva a szoptatás nyújtotta a leghatékonyabb fájdalomcsillapítást a kísérlet során.

Fogíny masszírozás

Ha határozott nyomást gyakorolsz az ínyre, ez segíthet a gyulladás enyhítésében. Győződj meg róla, hogy az ujjaid tiszták, majd próbáld meg dörzsölni a baba ínyét a fájdalmas pontokon. Ha a baba nem sír, vagy nem utasítja el az ujjad, akkor folytasd a masszírozást néhány percig és ismételd meg, amikor a baba ismét nyűgös lesz.

Kendő

A tiszta, nedves, hideg törlőkendő biztonságos fogzási játék lehet. Mielőtt a babának odaadnád, győződj meg róla, hogy nincs benne szösz vagy egyéb szennyezés, amelyet lenyalhat vagy lenyelhet.A kendő csomóba kötve jobban működhet, de ne használj gumiszalagot vagy más fulladásveszélyt a rögzítéséhez.
Azzal is megpróbálkozhatunk, hogy a kendőt kamilla teába áztatjuk, mert a kamillának nyugtató hatása van.

Lábmasszázs

Elsőre talán meglepőnek tűnhet ez a javaslat, de a babák nagyon jól reagálnak a talpmasszázsra. Tanulmányok szerint ez akkor is igaz, ha a fogzási fájdalomról van szó. Gyengéden masszírozd meg babád lábát, leginkább a lábujjakra összpontosítva. A baba lábujjainak mindkét oldalán, valamint a nagylábujj körömágya fölött található pontok masszírozása csodákra képes. Egy próbát mindenképp megér!

Gyógyszerek

Ha az otthoni praktikák és a fogzási játékok nem segítenek, a szülőknek érdemes orvoshoz fordulni a gyógyszeres kezelés miatt. Ha az emberek az utasításoknak megfelelően, a megfelelő dózisban és rövid ideig használják őket, az acetaminofen és az ibuprofén fél éves kor után általában biztonságosak a csecsemők számára, de használat előtt mindenképpen konzultálj a gyermekorvosotokkal. Az ismerősök beszámolói és a különböző babás csoportokban olvasható beszámolók alapján a Dentinox fogzáskönnyítő gél szokott még sokaknál beválni. Olyannyira, hogy a patikákban sok esetben hiány tapasztalható ebből a termékből

Mit adjunk éjjel a fogzó babának?

A csecsemők számára nem biztonságos, ha bármi is van a kiságyban. Ezenkívül a felügyelet nélküli csecsemőknél nagyobb a kockázata annak, hogy megfulladnak a játékokban, ezért ne tarts fogzási játékot a kiságyban éjszaka.
Az is biztonságos, ha a baba cumival alszik, amíg az jó állapotban van.

Kerülendő kezelések és termékek

Sok népszerű fogzási kezelés vagy játék, mint például a fogzási nyaklánc, nem biztonságos a csecsemők számára. A szülőknek kerülniük kell az alábbi eszközöket:

Fogzási nyakláncok

Az ékszerek nem biztonságosak a csecsemők számára, mert széteshetnek, és fulladásveszélyt okozhatnak. A nyakláncok és karkötők fulladásveszélyt is jelenthetnek, ha a nyak köré tekerednek, vagy kiságyban vagy autósülésben összegabalyodnak.

Azok a szülők, akik mégis úgy döntenek, hogy gyermeküknek fogzási nyakláncot adnak, ezt csak szoros felügyelet mellett tegyék. Soha nem szabad megengedniük, hogy egyedül viseljék vagy játszanak velük.

Balti borostyán gyöngyök

Számos alternatív egészségvédő azt állítja, hogy a balti borostyán gyöngyök borostyánkősavat bocsátanak ki, egy természetes savat, amelyet az emberek néha antibiotikumként és gyulladáscsökkentőként használnak.

Azonban nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyöngyök valóban enyhítik a fogzási fájdalmat. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a borostyánkősavat kibocsátó gyöngyök darabokra is törhetnek, és fulladásveszélyt jelentenek. 

Ez azt jelenti, hogy sem a balti borostyán gyöngyök, sem az általuk felszabaduló borostyánkősav nem segíthet a fogzásban.

Benzocain tartalmú gélek

A benzocaint tartalmazó gélek rendkívül veszélyesek a két éven aluli csecsemők számára. Túladagolva csökkenthetik a vér oxigénszállító kapacitását, amelynek halálos kimenetele is lehet!

Homeopátiás szerek

A szülők gyakran fordulnak a homeopátiás gyógymódokhoz, mert úgy vélik, hogy a szokásos kezelések nagyobb kockázatot jelentenek. Fogzás esetén azonban a homeopátiás szerek sokkal károsabbak lehetnek.

Sokan belladonnát tartalmaznak, egy nagyon mérgező anyagot. A belladonna mennyisége a termékekben nem állandó és nem szabályozott, így minden termék kockázatos.
Némelyik koffeint is tartalmaz, ami káros lehet a csecsemőkre.

Hogyan kell ápolni a baba új fogait?

A szájüregi problémák kockázatának csökkentése érdekében:

 • korlátozd babád cukor fogyasztását
 • legkésőbb egy éves korban keressetek fel egy fogorvost a biztonság kedvéért
 • fokozatosan vezesd be a fogmosás rutinját

Összegzés

A fogzás a gyermek fejlődésének normális része. Tapasztalatból is tudjuk, hogy ez azonban rendkívül megterhelő lehet, különösen, ha egy csecsemő alvásproblémákkal küzd.

Amit tehetünk az az, hogy biztonságos fogzási játékokkal, ínymasszázszal, szoptatással és egyéb otthoni gyógymódokkal segítjük a babát a fogzási fájdalom leküzdésében. Kerülnünk kell a nem biztonságos lehetőségeket, például a borostyángyöngyöket és a belladonna cseppeket.

Rengeteg kitartást és türelmet kívánunk a szülőknek ebben kihívásos időszakban! 🤗

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Ajándék ötletek 1-2 éves babáknak

A legjobb ajándékok 1-2 év közötti babáknak: kreatív és fejlesztő játékok

Az első vagy második születésnap a babák életében különleges alkalom, és egy izgalmas lehetőség az ajándékozásra. Azonban, ha egy 1-2 éves babáról van szó, érdemes olyan termékeket választani, amelyek nem csak szórakoztatják, hanem fejlesztik is az érzékszerveiket és készségeiket. Íme néhány remek ötlet a legjobb ajándékokhoz egy 1-2 éves baba számára.

Read More »
ajándék ötletek 0-1 év közötti babáknak

Ideális ajándékok 0-1 éves babák számára: Kreatív és hasznos ötletek

A csecsemők számára ajándékot választani egy különleges és örömteli feladat lehet, de gyakran felmerül a kérdés: Melyek a legjobb ajándékok az 0-1 év közötti babák számára? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány kreatív és hasznos ötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak mind a baba, mind a szülők arcára.

Read More »
Mikortól aludjon külön szobában a baba?

Mikortól aludjon saját szobájában a baba?

Az újszülött gondozás és a csecsemők alvási szokásainak megvitatása mindig is központi téma volt a szülők és az egészségügyi szakemberek számára. Az egyik gyakori kérdés, amellyel a szülőknek szembe kell nézniük, hogy milyen kortól érdemes a babának a saját szobájában aludnia. Ez a döntés számos tényezőtől függ, és bárhogy is döntünk, ez mindenképpen számos előnyt és hátrányt hordoz majd magában. Ebben a cikkben áttekintjük ezeket az előnyöket és hátrányokat, és segítünk neked meghozni a legjobb döntést.

Read More »
futóbiciklizés előnyei

A futóbiciklizés egészséges fejlődést és szórakozást kínál a gyerekeknek

Az utóbbi években egyre több aggodalom merül fel azzal kapcsolatban, hogy a kisgyerekek mennyi időt töltenek a képernyők előtt, legyen szó televízióról vagy okostelefonról. Az inaktív életmód negatív hatással lehet a gyerekek fizikai és mentális egészségére is. Éppen ezért örömteli, hogy mára már szinte minden kisgyermek kipróbálja és élvezi a futóbiciklizést. Ez kiváló lehetőséget nyújt a gyerekek szüleinek arra, hogy kiszabadítsák csemetéiket a négy fal közül, élvezzék a friss levegőt és a testmozgást. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy a futóbiciklizés milyen előnyökkel jár a gyerekek számára.

Read More »
Éjjeli fények előnyei

Éjjeli fények varázsa: biztonságot sugárzó szépség a sötétben

Az éjszakai fények alvásra gyakorolt hatása egy gyakran vitatott témakör. Sokan azt gondolják, hogy az éjszakai sötétség az ideális környezet a jó alváshoz, és az éjjeli fények zavarhatják a gyerekek pihenését. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor az éjjeli fényeknek valóban hozzájárulnak a babák és a kisgyermekek (és persze így a szüleik) nyugodtabb alvásához. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei lehetnek az éjjeli fényeknek, és hogyan használhatjuk őket a gyerekek nyugodt alvásának biztosításához.

Read More »
habszivacs játszószőnyegek előnyei

Játéktér gazdag színekkel és textúrákkal: A habszivacs játszószőnyegek előnyei

Amikor a gyermekek játszanak, fontos, hogy körülöttük olyan környezet legyen, amely biztonságos, fejleszti a képességeiket, és élénkíti a fantáziájukat. Az egyik legjobb eszköz, amely megfelel ezeknek a feltételeknek, a habszivacs játszószőnyeg. Gazdag színekkel és textúrákkal rendelkeznek, amelyek rengeteg babának és kisgyereknek nyújtanak órákon át tartó tartalmas és örömteli játékot.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!