Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget. 

A fogzás akkor következik be, amikor a csecsemő elsődleges fogai vagy tejfogai átszúrják az ínyét. Hogy ez milyen hatással lesz a babára, az igen széles skálán mozog: egyes babák erős fájdalmat tapasztalnak, ami miatt sírnak, nyűgösek, nyáladznak, vagy alvászavaruk van. Mások egyáltalán nem mutatnak ilyen negatív tüneteket. A legtöbb gyermeknél 6 hónapos korban indul be a folyamat, de akkor sem kell aggódni, ha ehhez képest csúszik pár hónapot. Nagymamám többször mesélte, hogy amikor anno aggódva felvetette a gyermekorvosnak, hogy a fiánál még mindig nem indult be a fogzás, akkor az orvos ezt annyival intézte el, hogy “anyuka, látott már fogatlan gyereket?”

A fogzás jelei

 1. Ingerlékenység, nyűgösség.. A kuncogást nyüszítés és sírás váltotta fel. A babák a szokásosnál is ragaszkodóbbak lehetnek ilyenkor.
 2. Fokozódó nyálcsorgás. Csomagolj extra előkéket!
 3. Vörös és duzzadt íny. Nyisd ki a baba száját, és azt fogod látni, hogy a korábban szép és rózsaszín helyett az íny nagy és vörös.
 4. Csökkent étvágy. Gyulladt fogíny esetén az étkezés kényelmetlen lehet, különösen azoknak a kisgyermekeknek, akik szilárd ételeket fogyasztanak.
 5. Harapdálás. Ilyenkor a gyerekek rágcsálnak, harapdálnak mindent is, ami körülveszi őket – beleértve anyát és apát is.
 6. Megváltozott széklet. A hivatalos álláspont szerint nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a fogzás megindulása és a baba székletének megváltozása között (ez általában hasmenést jelent), ám a beszámolókban igen gyakran olvasni erről is.

Egy-egy fog kibújása általában körülbelül három-négy napig tart, de amint a fog áttöri az ínyt, a tüneteknek csökkenniük kell. Azért ne lepődj meg, ha újra megtörténik. Akár 20-szor is megtapasztalhat fogzási deja vu-t, mivel ennyi tejfog vár rád és a babádra.

Mit adjunk fogzó babának?

Néhány biztonságos lehetőség a fogzó babák számára:

Rágókák

A baba számára biztonságos fogászati játékok segíthetnek megnyugtatni a gyulladt fogínyt. Azonban nem minden fogzási játék jó választás.

Olyan játékokat válasszunk, amelyek:

 • csecsemők számára biztonságos összetevőkből, például gumiból készülnek
 • kifejezetten fogzára kitalált játékoknak készültek
 • nem ékszer, nem gyöngyből készült, vagy olyan, ami széttörhet
 • egy csecsemő nem tudja átharapni
 • nincsenek feltöltve folyadékkal
 • nincs kivehető része

Cumi

Azok a csecsemők, akik elfogadják és szeretik a cumit, azt tapasztalhatják, hogy a cumizás enyhíti a fájdalmat, különösen a szoptatások között.

Ha úgy tűnik, hogy egy csecsemő jól reagál a cumira, gondoskodj róla, hogy mindig tiszta cumihoz jusson. Figyelj rá és kerüld el, hogy olyan cumit adj neki, amelyen harapás károsodás van.

Mell

Fogzás közben és után is biztonságos a szoptatás. Valójában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízható forrása azt javasolja, hogy lehetőség szerint az anyukák folytassák a szoptatást a csecsemő életének első két évében. A szoptatás megnyugtathatja a szorongó babát. Csillapíthatja a fájdalmat, és a csecsemők elalvásának elősegítésére is jól bevált módszer..

Egy 2016-os tanulmány, amelyet a Cochrane Database of Systematic Reviews-ban tettek közzé, azt vizsgálta, hogy ez mennyire hatékony módszer egy évnél fiatalabb csecsemőknél. A placebóval, a lefejt tejjel, a tápszerrel és a bőrrel való érintkezéssel összehasonlítva a szoptatás nyújtotta a leghatékonyabb fájdalomcsillapítást a kísérlet során.

Fogíny masszírozás

Ha határozott nyomást gyakorolsz az ínyre, ez segíthet a gyulladás enyhítésében. Győződj meg róla, hogy az ujjaid tiszták, majd próbáld meg dörzsölni a baba ínyét a fájdalmas pontokon. Ha a baba nem sír, vagy nem utasítja el az ujjad, akkor folytasd a masszírozást néhány percig és ismételd meg, amikor a baba ismét nyűgös lesz.

Kendő

A tiszta, nedves, hideg törlőkendő biztonságos fogzási játék lehet. Mielőtt a babának odaadnád, győződj meg róla, hogy nincs benne szösz vagy egyéb szennyezés, amelyet lenyalhat vagy lenyelhet.A kendő csomóba kötve jobban működhet, de ne használj gumiszalagot vagy más fulladásveszélyt a rögzítéséhez.
Azzal is megpróbálkozhatunk, hogy a kendőt kamilla teába áztatjuk, mert a kamillának nyugtató hatása van.

Lábmasszázs

Elsőre talán meglepőnek tűnhet ez a javaslat, de a babák nagyon jól reagálnak a talpmasszázsra. Tanulmányok szerint ez akkor is igaz, ha a fogzási fájdalomról van szó. Gyengéden masszírozd meg babád lábát, leginkább a lábujjakra összpontosítva. A baba lábujjainak mindkét oldalán, valamint a nagylábujj körömágya fölött található pontok masszírozása csodákra képes. Egy próbát mindenképp megér!

Gyógyszerek

Ha az otthoni praktikák és a fogzási játékok nem segítenek, a szülőknek érdemes orvoshoz fordulni a gyógyszeres kezelés miatt. Ha az emberek az utasításoknak megfelelően, a megfelelő dózisban és rövid ideig használják őket, az acetaminofen és az ibuprofén fél éves kor után általában biztonságosak a csecsemők számára, de használat előtt mindenképpen konzultálj a gyermekorvosotokkal. Az ismerősök beszámolói és a különböző babás csoportokban olvasható beszámolók alapján a Dentinox fogzáskönnyítő gél szokott még sokaknál beválni. Olyannyira, hogy a patikákban sok esetben hiány tapasztalható ebből a termékből

Mit adjunk éjjel a fogzó babának?

A csecsemők számára nem biztonságos, ha bármi is van a kiságyban. Ezenkívül a felügyelet nélküli csecsemőknél nagyobb a kockázata annak, hogy megfulladnak a játékokban, ezért ne tarts fogzási játékot a kiságyban éjszaka.
Az is biztonságos, ha a baba cumival alszik, amíg az jó állapotban van.

Kerülendő kezelések és termékek

Sok népszerű fogzási kezelés vagy játék, mint például a fogzási nyaklánc, nem biztonságos a csecsemők számára. A szülőknek kerülniük kell az alábbi eszközöket:

Fogzási nyakláncok

Az ékszerek nem biztonságosak a csecsemők számára, mert széteshetnek, és fulladásveszélyt okozhatnak. A nyakláncok és karkötők fulladásveszélyt is jelenthetnek, ha a nyak köré tekerednek, vagy kiságyban vagy autósülésben összegabalyodnak.

Azok a szülők, akik mégis úgy döntenek, hogy gyermeküknek fogzási nyakláncot adnak, ezt csak szoros felügyelet mellett tegyék. Soha nem szabad megengedniük, hogy egyedül viseljék vagy játszanak velük.

Balti borostyán gyöngyök

Számos alternatív egészségvédő azt állítja, hogy a balti borostyán gyöngyök borostyánkősavat bocsátanak ki, egy természetes savat, amelyet az emberek néha antibiotikumként és gyulladáscsökkentőként használnak.

Azonban nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyöngyök valóban enyhítik a fogzási fájdalmat. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a borostyánkősavat kibocsátó gyöngyök darabokra is törhetnek, és fulladásveszélyt jelentenek. 

Ez azt jelenti, hogy sem a balti borostyán gyöngyök, sem az általuk felszabaduló borostyánkősav nem segíthet a fogzásban.

Benzocain tartalmú gélek

A benzocaint tartalmazó gélek rendkívül veszélyesek a két éven aluli csecsemők számára. Túladagolva csökkenthetik a vér oxigénszállító kapacitását, amelynek halálos kimenetele is lehet!

Homeopátiás szerek

A szülők gyakran fordulnak a homeopátiás gyógymódokhoz, mert úgy vélik, hogy a szokásos kezelések nagyobb kockázatot jelentenek. Fogzás esetén azonban a homeopátiás szerek sokkal károsabbak lehetnek.

Sokan belladonnát tartalmaznak, egy nagyon mérgező anyagot. A belladonna mennyisége a termékekben nem állandó és nem szabályozott, így minden termék kockázatos.
Némelyik koffeint is tartalmaz, ami káros lehet a csecsemőkre.

Hogyan kell ápolni a baba új fogait?

A szájüregi problémák kockázatának csökkentése érdekében:

 • korlátozd babád cukor fogyasztását
 • legkésőbb egy éves korban keressetek fel egy fogorvost a biztonság kedvéért
 • fokozatosan vezesd be a fogmosás rutinját

Összegzés

A fogzás a gyermek fejlődésének normális része. Tapasztalatból is tudjuk, hogy ez azonban rendkívül megterhelő lehet, különösen, ha egy csecsemő alvásproblémákkal küzd.

Amit tehetünk az az, hogy biztonságos fogzási játékokkal, ínymasszázszal, szoptatással és egyéb otthoni gyógymódokkal segítjük a babát a fogzási fájdalom leküzdésében. Kerülnünk kell a nem biztonságos lehetőségeket, például a borostyángyöngyöket és a belladonna cseppeket.

Rengeteg kitartást és türelmet kívánunk a szülőknek ebben kihívásos időszakban! 🤗

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
Szenzoros játékok

Tudod mit jelent a „szenzoros” jelző a baba játékoknál?

Csecsemő játékok és a szenzoros fejlődés kapcsolata kiemelkedő fontosságú a kisgyermekek egészséges fejlődése szempontjából. A „szenzoros” jelző olyan játékokra utal, amelyek célja, hogy támogassák és serkentsék a csecsemők érzékszerveinek fejlődését, ideértve a látást, hallást, tapintást, ízlelést és szaglást. A szenzoros játékok számos előnnyel járnak, amelyek pozitívan befolyásolják a csecsemők fejlődését és tanulását.

Read More »
Babaszoba dekoráció

Babaszoba dekorációs ötletek

A babaszoba dekorációja egy olyan terület, ahol kibontakoztathatjuk kreativitásunkat, és egyedi környezetet teremthetünk a legkisebb családtagunknak. Ebben a cikkben megosztunk néhány inspiráló ötletet, hogyan varázsolhatjuk a szobából igazi babaszobát gyermekünk számára.

Read More »
×
×

Cart