Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget. 

A fogzás akkor következik be, amikor a csecsemő elsődleges fogai vagy tejfogai átszúrják az ínyét. Hogy ez milyen hatással lesz a babára, az igen széles skálán mozog: egyes babák erős fájdalmat tapasztalnak, ami miatt sírnak, nyűgösek, nyáladznak, vagy alvászavaruk van. Mások egyáltalán nem mutatnak ilyen negatív tüneteket. A legtöbb gyermeknél 6 hónapos korban indul be a folyamat, de akkor sem kell aggódni, ha ehhez képest csúszik pár hónapot. Nagymamám többször mesélte, hogy amikor anno aggódva felvetette a gyermekorvosnak, hogy a fiánál még mindig nem indult be a fogzás, akkor az orvos ezt annyival intézte el, hogy “anyuka, látott már fogatlan gyereket?”

A fogzás jelei

 1. Ingerlékenység, nyűgösség.. A kuncogást nyüszítés és sírás váltotta fel. A babák a szokásosnál is ragaszkodóbbak lehetnek ilyenkor.
 2. Fokozódó nyálcsorgás. Csomagolj extra előkéket!
 3. Vörös és duzzadt íny. Nyisd ki a baba száját, és azt fogod látni, hogy a korábban szép és rózsaszín helyett az íny nagy és vörös.
 4. Csökkent étvágy. Gyulladt fogíny esetén az étkezés kényelmetlen lehet, különösen azoknak a kisgyermekeknek, akik szilárd ételeket fogyasztanak.
 5. Harapdálás. Ilyenkor a gyerekek rágcsálnak, harapdálnak mindent is, ami körülveszi őket – beleértve anyát és apát is.
 6. Megváltozott széklet. A hivatalos álláspont szerint nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a fogzás megindulása és a baba székletének megváltozása között (ez általában hasmenést jelent), ám a beszámolókban igen gyakran olvasni erről is.

Egy-egy fog kibújása általában körülbelül három-négy napig tart, de amint a fog áttöri az ínyt, a tüneteknek csökkenniük kell. Azért ne lepődj meg, ha újra megtörténik. Akár 20-szor is megtapasztalhat fogzási deja vu-t, mivel ennyi tejfog vár rád és a babádra.

Mit adjunk fogzó babának?

Néhány biztonságos lehetőség a fogzó babák számára:

Fogzási játékok

A baba számára biztonságos fogászati játékok segíthetnek megnyugtatni a gyulladt fogínyt. Azonban nem minden fogzási játék jó választás.

Olyan játékokat válasszunk, amelyek:

 • csecsemők számára biztonságos összetevőkből, például gumiból készülnek
 • kifejezetten fogzára kitalált játékoknak készültek
 • nem ékszer, nem gyöngyből készült, vagy olyan, ami széttörhet
 • egy csecsemő nem tudja átharapni
 • nincsenek feltöltve folyadékkal
 • nincs kivehető része

Cumi

Azok a csecsemők, akik elfogadják és szeretik a cumit, azt tapasztalhatják, hogy a cumizás enyhíti a fájdalmat, különösen a szoptatások között.

Ha úgy tűnik, hogy egy csecsemő jól reagál a cumira, gondoskodj róla, hogy mindig tiszta cumihoz jusson. Figyelj rá és kerüld el, hogy olyan cumit adj neki, amelyen harapás károsodás van.

Mell

Fogzás közben és után is biztonságos a szoptatás. Valójában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízható forrása azt javasolja, hogy lehetőség szerint az anyukák folytassák a szoptatást a csecsemő életének első két évében. A szoptatás megnyugtathatja a szorongó babát. Csillapíthatja a fájdalmat, és a csecsemők elalvásának elősegítésére is jól bevált módszer..

Egy 2016-os tanulmány, amelyet a Cochrane Database of Systematic Reviews-ban tettek közzé, azt vizsgálta, hogy ez mennyire hatékony módszer egy évnél fiatalabb csecsemőknél. A placebóval, a lefejt tejjel, a tápszerrel és a bőrrel való érintkezéssel összehasonlítva a szoptatás nyújtotta a leghatékonyabb fájdalomcsillapítást a kísérlet során.

Fogíny masszírozás

Ha határozott nyomást gyakorolsz az ínyre, ez segíthet a gyulladás enyhítésében. Győződj meg róla, hogy az ujjaid tiszták, majd próbáld meg dörzsölni a baba ínyét a fájdalmas pontokon. Ha a baba nem sír, vagy nem utasítja el az ujjad, akkor folytasd a masszírozást néhány percig és ismételd meg, amikor a baba ismét nyűgös lesz.

Kendő

A tiszta, nedves, hideg törlőkendő biztonságos fogzási játék lehet. Mielőtt a babának odaadnád, győződj meg róla, hogy nincs benne szösz vagy egyéb szennyezés, amelyet lenyalhat vagy lenyelhet.A kendő csomóba kötve jobban működhet, de ne használj gumiszalagot vagy más fulladásveszélyt a rögzítéséhez.
Azzal is megpróbálkozhatunk, hogy a kendőt kamilla teába áztatjuk, mert a kamillának nyugtató hatása van.

Lábmasszázs

Elsőre talán meglepőnek tűnhet ez a javaslat, de a babák nagyon jól reagálnak a talpmasszázsra. Tanulmányok szerint ez akkor is igaz, ha a fogzási fájdalomról van szó. Gyengéden masszírozd meg babád lábát, leginkább a lábujjakra összpontosítva. A baba lábujjainak mindkét oldalán, valamint a nagylábujj körömágya fölött található pontok masszírozása csodákra képes. Egy próbát mindenképp megér!

Gyógyszerek

Ha az otthoni praktikák és a fogzási játékok nem segítenek, a szülőknek érdemes orvoshoz fordulni a gyógyszeres kezelés miatt. Ha az emberek az utasításoknak megfelelően, a megfelelő dózisban és rövid ideig használják őket, az acetaminofen és az ibuprofén fél éves kor után általában biztonságosak a csecsemők számára, de használat előtt mindenképpen konzultálj a gyermekorvosotokkal. Az ismerősök beszámolói és a különböző babás csoportokban olvasható beszámolók alapján a Dentinox fogzáskönnyítő gél szokott még sokaknál beválni. Olyannyira, hogy a patikákban sok esetben hiány tapasztalható ebből a termékből

Mit adjunk éjjel a fogzó babának?

A csecsemők számára nem biztonságos, ha bármi is van a kiságyban. Ezenkívül a felügyelet nélküli csecsemőknél nagyobb a kockázata annak, hogy megfulladnak a játékokban, ezért ne tarts fogzási játékot a kiságyban éjszaka.
Az is biztonságos, ha a baba cumival alszik, amíg az jó állapotban van.

Kerülendő kezelések és termékek

Sok népszerű fogzási kezelés vagy játék, mint például a fogzási nyaklánc, nem biztonságos a csecsemők számára. A szülőknek kerülniük kell az alábbi eszközöket:

Fogzási nyakláncok

Az ékszerek nem biztonságosak a csecsemők számára, mert széteshetnek, és fulladásveszélyt okozhatnak. A nyakláncok és karkötők fulladásveszélyt is jelenthetnek, ha a nyak köré tekerednek, vagy kiságyban vagy autósülésben összegabalyodnak.

Azok a szülők, akik mégis úgy döntenek, hogy gyermeküknek fogzási nyakláncot adnak, ezt csak szoros felügyelet mellett tegyék. Soha nem szabad megengedniük, hogy egyedül viseljék vagy játszanak velük.

Balti borostyán gyöngyök

Számos alternatív egészségvédő azt állítja, hogy a balti borostyán gyöngyök borostyánkősavat bocsátanak ki, egy természetes savat, amelyet az emberek néha antibiotikumként és gyulladáscsökkentőként használnak.

Azonban nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyöngyök valóban enyhítik a fogzási fájdalmat. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a borostyánkősavat kibocsátó gyöngyök darabokra is törhetnek, és fulladásveszélyt jelentenek. 

Ez azt jelenti, hogy sem a balti borostyán gyöngyök, sem az általuk felszabaduló borostyánkősav nem segíthet a fogzásban.

Benzocain tartalmú gélek

A benzocaint tartalmazó gélek rendkívül veszélyesek a két éven aluli csecsemők számára. Túladagolva csökkenthetik a vér oxigénszállító kapacitását, amelynek halálos kimenetele is lehet!

Homeopátiás szerek

A szülők gyakran fordulnak a homeopátiás gyógymódokhoz, mert úgy vélik, hogy a szokásos kezelések nagyobb kockázatot jelentenek. Fogzás esetén azonban a homeopátiás szerek sokkal károsabbak lehetnek.

Sokan belladonnát tartalmaznak, egy nagyon mérgező anyagot. A belladonna mennyisége a termékekben nem állandó és nem szabályozott, így minden termék kockázatos.
Némelyik koffeint is tartalmaz, ami káros lehet a csecsemőkre.

Hogyan kell ápolni a baba új fogait?

A szájüregi problémák kockázatának csökkentése érdekében:

 • korlátozd babád cukor fogyasztását
 • legkésőbb egy éves korban keressetek fel egy fogorvost a biztonság kedvéért
 • fokozatosan vezesd be a fogmosás rutinját

Összegzés

A fogzás a gyermek fejlődésének normális része. Tapasztalatból is tudjuk, hogy ez azonban rendkívül megterhelő lehet, különösen, ha egy csecsemő alvásproblémákkal küzd.

Amit tehetünk az az, hogy biztonságos fogzási játékokkal, ínymasszázszal, szoptatással és egyéb otthoni gyógymódokkal segítjük a babát a fogzási fájdalom leküzdésében. Kerülnünk kell a nem biztonságos lehetőségeket, például a borostyángyöngyöket és a belladonna cseppeket.

Rengeteg kitartást és türelmet kívánunk a szülőknek ebben kihívásos időszakban! 🤗

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
Hasznos applikációk várandósoknak

5 hasznos applikáció várandósoknak és kezdő szülőknek – magyarul

Megannyi kérdés merülhet fel a leendő szülőkben, szinte lehetetlen is észben tartani minden információt és tudnivalót. Szerencsére erre ma már nincs is szükség megteszik ezt helyettünk jobbnál jobb alkalmazások. Öt magyar fejlesztésű aplikációt gyűjtöttünk össze nektek babavárás és újszülött témában kigyűjtve legfőbb funkcióikat.

Read More »
A babák alávasának működése

Hogyan működik a babák alvása?

Vajon mire gondolt, aki kitalálta az „alszik, mint egy bébi” kifejezést? Ugye, ha ezt hallod arra gondolsz, hogy igazán jól és mélyen aludt az illető, de akinek van már babás tapasztalata, az tudja, hogy a valóság nem is állhatna távolabb ettől.
A babák alvásának változása része a fizikai fejlődésének, akárcsak a mozgásfejlődés és beszéd tanulás. Az alvás fejlődésük számos további fontos fejlődési területhez kapcsolódik szorosan, például a korai agyi éréshez, a tanuláshoz és a memóriához, a szociális és érzelmi fejlődéshez. A baba alvási és ébrenléti ciklusának érlelése az egyik legfontosabb fejlődési feladata.

Read More »
Rágóka választás

10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

Read More »
Montessori játékok

Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett. Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Read More »
Fajátékok előnyei

A fajátékok a legjobb játékszerek! Elmondjuk miért

Babáknak és kisgyermekeknek szánt játékokra keresve akkora kínálat tárul elénk, hogy azt nem győzzük befogadni, amikor a legjobb választást próbáljuk meghozni gyermekeik számára. Természetes, hogy mindenki olyan játékokat szeretne, amelyek oktató jellegűek, biztonságosak, megfizethetőek, tartósak, és még az alapvető szellemi és fizikai készségek fejlesztéséhez is hozzájárulnak.
Létezik olyan, hogy tökéletes játék? Ha igen, akkor a fajátékok járhatnak ehhez a legközelebb. Egy egyszerű, gyönyörűen kidolgozott fajáték képes felkelteni a gyerekek érdeklődését anélkül, hogy túlterhelné, és inspirálhatja a képzeletét anélkül, hogy túlzottan irányítaná.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!