9 tipp a szeparációs szorongás enyhítésére 😭🙆‍♀️🙆‍♂️

Egy olyan témáról szeretnék ma írni, ami nálunk éppen aktuális. A “tünetek” elég egyértelműek voltak: Azonnali sírás és hiszti, amint anyát szem elől tévesztettük. A jelenség a babánk alvására is hatással volt, természetesen negatív értelemben. 😬 Nálunk mindez kb másfél éves kor környékén kezdődött…
Emiatt is gondoltam, hogy kicsit jobban utánajárok a témának és egyúttal összegyűjtök néhány tippet, hogy hogyan is lehet enyhíteni ezen a helyzeten.

Mi is az a szeparációs szorongás?

Elsőre furán hangzik, de a szeparációs szorongást az intellektuális fejlődésnek köszönhetjük. Élete első hónapjaiban a babáknak fogalmuk sincs arról, hogy függetlenek az anyukájuktól.

Körülbelül 8 hónapos korában a csecsemők kezdik megkülönböztetni az embereket, és erős érzelmi kötődést alakítanak ki a szülőkkel, de elsősorban persze az anyukával. A tárgyi állandóság fogalmát is megtanulja: a dolgok és az emberek (beleértve az anyát és apát is) akkor is léteznek, amikor már nem láthatja őket. Amikor ezek a dolgok lassacskán eljutnak az ébredező tudatába, akkor akkor minden részlet összeáll a szeparációs szorongás kialakulásához.

A csecsemők szeparációs szorongása gyakran 8 és 14 hónap között kezdődik. Ha hirtelen erős sírás veszi kezdetét, amikor pl. egyedül hagyod a nagyszülőkkel (akikkel eddig csodálatosan elvolt) vagy amikor csak a mosdóba szaladsz ki, akkor nyugodtan gyanút foghatsz: Ezek bizony a szeparációs szorongás jelei.
A baba megérti, hogy valahol máshol tartózkodsz, amikor eltűnsz a szeme elől, de nem tudja, hogy egy percre vagy örökre távoztál-e.

Bár ez teljesen normális viselkedés és a kötődés gyönyörű jele, természetes, hogy egyben nagyon nyugtalanítónak találjuk a helyzetet és borzasztóan megsajnáljuk őket, amikor a lábunkhoz tapadnak keserves zokogások közepette (legalábbis én így vagyok vele).

Hogyan lehet enyhíteni a szeparációs szorongás tünetein?

 • Gyakoroljátok az elválást: Annak érdekében, hogy az elválás ne legyen sokk, játszatok pl bújócskát. Ez megerősítheti azt a gondolatot, hogy ha egy bizonyos ideig nem is lát, kicsit később mégis mindig “előkerülsz”. Elküldhetitek a plüssállatokat vagy babákat kis „utazásokra” is, majd az utazást követően újra találkozhatnak a gyermekeddel. 
 • A rutin különösen fontos a csecsemők és kisgyermekek számára. Próbálj meg létrehozni egy búcsú rituálét, amely mindkettőtöket megnyugtat és felkészíti az elválásra. Énekelj egy kis dalt, ölelj és csókolj, vagy integess a kicsinek, mielőtt kilépsz az ajtón. 
 • Légy következetes. Próbálj meg ugyanazzal a szertartással elválni minden nap ugyanabban az időben. A rutin csökkentheti a szomorúságot és lehetővé teszi a gyermeknek, hogy egyszerre építsen bizalmat függetlenségében és benned.
 • Kerüld a kisurranást! Nagy hiba az, ha búcsúzás nélkül próbálunk elmenni, amikor gyermekünk nem néz, vagy kisurranunk, amikor a gyermek valamivel épp elfoglalta magát. Ilyenkor hirtelen szorongani kezdhet vagy ideges lehet, amikor relizálja, hogy már nem vagy ott és nem volt alkalma elbúcsúzni vagy puszit adni.
 • Oszd meg vele, hogy mikor fogtok újra találkozni és tartsd be az ígéreted! Persze mindezt olyan stílusban, amit a gyerek már megért. Ha pl tudod, hogy 15:00 óráig visszaérsz, akkor mondd neki, hogy „Visszajövök szundi idő után, még az uzsi előtt.” 
 • Gyakoroljátok a különlétet. Bízd a felügyeletet a nagyszülőkre vagy barátokra, akár egy órára is. Mielőtt elkezdené a bölcsit vagy az óvodát, gyakoroljátok a búcsú rituálét, még mielőtt ez valóban nap mint nap aktuálissá válna.
  Miután megtapasztalta, hogy mindig visszatérsz (és hogy akik addig is vigyáznak rá szintén szórakoztatóak és szeretetteljesek) könnyebben el fogja fogadni, hogy egy új helyen marad ott nélküled, pl a bölcsiben.
 • Tartsd kordában az érzelmeidet. Bármilyen nehéz is, tartsd vissza a könnyeidet – legalábbis addig, amíg el nem váltok. Ha gyermeked idegesnek lát, az csak fokozza a saját szorongását.
 • Mutasd meg neki milyen boldog pillanat, amikor újra találkoztok! Öleld, puszild meg, és mondd el neki, hogy mennyire örülsz neki, hogy végre újra együtt lehettek. Ez a fajta boldog visszatérés emlékezteti majd arra, hogy bármennyire is szomorú, amikor anyu és apu elmennek, mindig csodálatos, amikor visszatérnek.
 • Az altatási rutin bevezetése: A csecsemőknél gyakori, hogy lefekvésnél is jelentkezik a szeparációs szorongás. Próbálj meg bevezetni egy pihentető rutint, amelyet lefekvéskor követtek: fürdés, rövid mese, betakarás jóéjt puszi stb. A baba rövid idő alatt megtanulja, hogy ha ez a rutin elindul, akkor lassan ideje aludni.

Ritka, hogy a szeparációs szorongás az óvodás évek után is fennmarad. Ha mégis úgy érzékelnéd, hogy ez az állapot már túl régóta áll fenn, érdemes lehet felkeresni egy gyermekpszichológust, aki segíteni tud a kezelésében.

Hogy visszatérjek a saját példánkhoz:
Az alvás rendeződött, de még mindig nagyon anyás a baba és ritkán hagyja szó nélkül, ha nincs a látóterében. A fenti tippek közül volt, amit már alkalmaztunk egy ideje (pl fix rutin megteremtése mind napközben, mind a lefekvésnél), de többet ki fogunk még próbálni, mert közeledik a bölcsi beszoktatás ideje, amitől megmondom őszintén tartok egy kicsit.

Nektek mi a tapasztalatotok? Átéltetek hasonlót? Mennyi ideig tartott? 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
Hasznos applikációk várandósoknak

5 hasznos applikáció várandósoknak és kezdő szülőknek – magyarul

Megannyi kérdés merülhet fel a leendő szülőkben, szinte lehetetlen is észben tartani minden információt és tudnivalót. Szerencsére erre ma már nincs is szükség megteszik ezt helyettünk jobbnál jobb alkalmazások. Öt magyar fejlesztésű aplikációt gyűjtöttünk össze nektek babavárás és újszülött témában kigyűjtve legfőbb funkcióikat.

Read More »
A babák alávasának működése

Hogyan működik a babák alvása?

Vajon mire gondolt, aki kitalálta az „alszik, mint egy bébi” kifejezést? Ugye, ha ezt hallod arra gondolsz, hogy igazán jól és mélyen aludt az illető, de akinek van már babás tapasztalata, az tudja, hogy a valóság nem is állhatna távolabb ettől.
A babák alvásának változása része a fizikai fejlődésének, akárcsak a mozgásfejlődés és beszéd tanulás. Az alvás fejlődésük számos további fontos fejlődési területhez kapcsolódik szorosan, például a korai agyi éréshez, a tanuláshoz és a memóriához, a szociális és érzelmi fejlődéshez. A baba alvási és ébrenléti ciklusának érlelése az egyik legfontosabb fejlődési feladata.

Read More »
Rágóka választás

10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

Read More »
Fogzás

Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Read More »
Montessori játékok

Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett. Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!