A babafészek előnyei és a kiválasztás legfontosabb szempontjai

Elengedhetetlen kellék a babafészek?

Leendő szülőként átgondolni is nehéz, hogy mennyi mindenre van szüksége az érkező babának. Szinte biztos vagyok benne, hogy ha éppen ebben a cipőben jársz, akkor valamilyen online vagy offline listában pipálgatod mi van már meg és mi mindent kell beszerezni a kicsi érkezéséig. Csak az alvás, pihenés témaköréhez kapcsolódva felmerül egy csomó – nem is feltétlenül olcsó – eszköz: hordozó, kiságy, mózeskosár, autósülés, pihenőszék stb, stb. Tényleg szükség van még ezen felül egy babafészekre is?

A privát véleményem a tapasztalataink alapján az, hogy elengedhetetlennek nem elengedhetetlen, de sok esetben nagyon jó szolgálatot tesz a babafészek a babának és a szülőknek is. Másik oldalról nézve viszont, ha nagyon szűkös a keret és valaki azt szeretné kiszűrni, hogy mit kell mindenképpen megvásárolnia, akkor ebben az esetben a babafészket szerintem el lehet engedni.

Mennyibe kerül egy babafészek?

Márkától, minőségtől függően ~ 10 és 40 ezer Ft között mozog az áruk. Megintcsak magánvélemény, de ~20-25 ezer Ft körül már olyan minőségű darabokat kapni, aminél többet szerintem felesleges költeni még akkor is, ha nem az ár az elsődleges szempont. A masszívabb, jobb minőségű darabok további előnye, hogy ezt is csak egyszer kell megvásárolni és a kistestvért is kiszolgálja majd idővel.

Meddig tudja használni a baba?

Ez az elem általában születéstől hat-kilenc hónapos korig megfelelő, bár kisebb babák használhatják ennél tovább is.
Fontos, hogy a babafészek azonban nem helyettesíti az ágyat. Ez egy kényelmes hely aludni, pihenni, de nem szabad éjszakai alváshoz használni. A babafészek arra van kitalálva, hogy biztonságos és megnyugtató helyet biztosítsanak a baba számára, amikor pihenésre van szüksége. Ha tetszik, gondolhatsz rá úgy, mint a karjaid helyettesítésére.

Nézzük meg közelebbről, milyen célokat szolgálhat a babafészek, és tekintsük át az előnyeit.

Biztonság szunyókálás közben

Jelentős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a csecsemők előnyösebb a hátukon aludni és szunyókálni, hogy így is csökkentsék a bölcsőhalál vagy a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a hason való alvás 1,7-12,9%-kal növeli a SIDS kockázatát, ezért ezt mindig kerülni kell.

A babafészek megemelt oldalai megakadályozzák, hogy a baba a hasára forduljon alvás közben.

Biztonságosabb együttalvás

Az együttalvás az, amikor a szülők a babával az ágyukban alszanak, akár közöttük, akár nagyon közel. Ezt a gyakorlatot általában nem javasolják az orvosok és az egészségügyi szakemberek a gyermek egy éves koráig, de ha mégis úgy döntesz, hogy együtt alszotok az újszülöttel, akkor a babafészek segíthet csökkenteni a kockázatok egy részét.

A fészek megemelt oldala csökkenti annak valószínűségét, hogy a szülők az éjszaka folyamán ráboruljanak a babára vagy ő forduljon bele a puha párnádba, takaródba. Ne feledd, ha egy ágyban alszotok gondoskodnod kell arról, hogy a baba feje a saját fejed fölött legyen, nehogy alvás közben véletlenül letakard a paplannal.

A babafészkek megnyugtatnak

A babafészek ovális formája és megemelt szélei valójában az anyaméhhez hasonlítanak, ami rendkívül megnyugtató a babák számára, és segíthet nekik könnyebben elszundítani. A gyakorló szülők márpedig tudják: minden nyugodt, alvással töltött perc ajándék. 🙂

Még akkor is, ha a baba nem szunyókál, a babafészekbe helyezés segíthet megnyugtatni és elcsendesíteni. Közben pedig nem kell azon izgulnod, hogy legurul, megsérül azon a helyen, ahová egy pillanatra letetted.

Könnyű és kényelmes

A babafészkek könnyűek és hordozhatóak, ami nagyszerű hír, amikor pl utazni készültök. A babafészket könnyedén áthelyezheted a házon belül, így könnyedén folyamatosan szemmel tarthatod a kicsikét. A babafészkek tökéletesen illeszkednek bármilyen stabil felületre, így valóban nagyon kényelmes módja annak, hogy egész nap biztonságban és kényelemben tartsd a babád.

Ezen túlmenően, a babafészek ismerős környezet kényelmét nyújt gyermekednek, amikor új helyre viszed, legyen az egy másik szoba a házban, egy barát vagy rokon otthona. Az ismerős kökrnyezet, illatok a babák számára rettentő fontosak, így a jól megszokott babafészekben sokkal jobb eséllyel nyugszik meg egy idegen helyen is.

Esztétika

Kétség sem fér hozzá: a babafészkek aranyosabbnál aranyosabb dizájnnal készülnek, szép kiegészítői a babaszobának is. Azt hiszem erre a Babamba Bababolt kínálatában sem lehet panasz. 🙂

Mire ügyelj, amikor kiválasztod a babafészket?

 • Fekvőfelület
  Akárcsak a matrac kiválasztásakor, válassz szilárd, sima felületet a baba számára és kerüld a memóriahabos babafészkeket, mert ez növelheti a fulladás kockázatát. (Megj.: Szerencsére erre a gyártók is gondolnak, így nem is nagyon találkoztam még memórihabos megoldással.)
  Míg a jól ismert szivacsbetét puhább ágyat biztosít, addig a kókusz matracpárna kicsit keményebb, így megtámasztja a gerincet és antiallergén. 
 • Anyaghasználat
  Mivel a babafészkek közvetlenül érintkeznek a baba bőrével, rendkívül fontos, hogy a legjobb minőségű anyagokból készüljönl. Ha a termék leírásában azt látod, hogy 100% pamut, akkor jó helyen jársz.
  Fontos továbbá, hogy a felhasznált anyagok mindenféle károsanyagtól mentesek legyenek, amelyet tanúsítványok kell, hogy igazoljanak. Ezeket általában fel is tüntetik a termékek leírásában, érdemes ilyen szemmel is olvasni ezeket. (Ilyenek pl az OEKO-TEX GOTS és Standard 100 szabványok, amelyek garantálják a minimális vegyszerhasználatot és a káros anyagok elleni tesztelést.)
  Nagy előny, ha a huzat részben vagy egészben levehető és így könnyen kimosható, nem kell egész babafészket a mosógépbe tenni (ha egyáltalán befér).
 • Állíthatóság
  Több babafészeknél is van lehetőség arra, hogy a lenti, összeszűkölő részt fokozatosan kiengedjük, ahogy a baba növekszik. Így növelve a termék használhatóságának idejét is.
 • Hordozhatóság
  Hurcolás szempontjából praktikus ha a babafészken vagy a babafészek táskáján van egy kis fogó rész vagy fül, amit megragadva könnyedén át tudjuk helyezni.

Konklúzió

A babafészkek tökéletes megoldást jelentenek arra, hogy új babája biztonságban és kényelmesen érezze magát a nap folyamán, miközben extra kényelmet és biztonságot kínál. A fészek hangulatos és megnyugtató környezetet biztosít a baba szunyókálásához, ami segít szusszani kicsit számodra is. Így összességében a babafészek, ha nem is elengedhetetlen, de rendkívül hasznos kellék az első év mindennapjaiban.

Szülőnek lenni gyönyörű élmény, de az alváshiány miatt gyakran kimerítő. Bár nem várható el, hogy a baba legalább három hónapos koráig átaludja az éjszakát, vannak dolgok, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy a baba megfelelő alvási rutint alkoss, és maximalizáld a saját pihenőidődet.

Itt, a Babamba Bababoltban minőségi babafészkek gondosan összeválogatott választékát kínáljuk, hogy biztosítsuk gyermeked maximális kényelemre és biztonságra találjon bennük. Kínálatunkat folyamatosan bővítjük és dolgozunk azon, hogy a legjobb minőségű és ugyanakkor ultra-cuki babafészkeket tudjuk kínálni számotokra.

Ti használtok, használtatok babafészket? Írjátok meg nekünk és a többi olvasónak kommentbe a tapasztalaitokat! 🙂

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Gyermek szerepjáték blogcikk borító

Miért fontosak a szerepjátékok a kisgyermekek fejlődésében?

Előfordult már, hogy gyermeked felkapta a telefonját, és úgy tett, mintha valakivel telefonálna, vagy akár felkapott egy távirányítót, és úgy vezetett, mintha autóban ülne? Mi járhat ilyenkor a fejükben? Talán nincs is még egy olyan aktivitás forma, amely egyszerre oly sok oldalról fejlesztené a kisgyermekeket, mint a különböző szerepjátékok.

Read More »
pöttyök falmatrica

Pöttyök falmatrica inspirációk

Ha szeretnéd feldobni a gyerekszobát vagy a lakás bármely más helyiségét, akkor a falmatrica egy nagyon jó irány lehet. Mindenféle formában, színben és kivitelben beszerezhetőek, jellemzően nem is túl drágák, és nevetségesen könnyű leszedni, felragasztani vagy akár eltávolítani később.
Ebben a posztban a pöttyök falmatricák felhasználására hoztunk egy kis inspirációt. Elsőre nem is gondolná az ember, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük!

Read More »
filléres játékok babáknak

17 filléres játék és elfoglaltság babáknak 🧹🔦📰

Ugye mindannyian ismerjük a jelenséget, amikor a baba rá sem hederít a csili-vili új játékára, bezzeg a wc papír gurigával percekre lefoglalja magát? Ugyan nagyon szuper és gyönyörű játékokat lehet kapni (például nálunk is) minden korosztály számára, de a példából is látszik, hogy nem feltétlen kell minden esetben a zsebünkbe nyúlni, ha valami újdonsággal szeretnénk lekötni a kicsiket.
Összegyűjtöttem, hogy az elmúlt bő két évben nálunk milyen játékok, játékos tevékenységek váltak be, amelyek ingyen vagy szinte ingyen voltak.

Read More »
babák és háziállatok

Babák és háziállatok – 6 tévhit, amit ne higyj el 🐶👶🐱

Amikor egy pár gyermeket vár, mindenkinek van hozzájuk egy jótanácsa vagy intelme, ha kérik, ha nem. Legyen szó altatásról, etetésről vagy a baba fejlődéséről, mindenkinek megvan a maga kis praktikája, tuti(nak gondolt) véleménye, amelyeket sokszor ajánlatos azért némi fenntartással kezelni. A háziállatok és újszülöttek viszonya tipikusan egy ilyen téma. 6 olyan tévhitet gyűjtöttünk össze, amelyek gyakran elhangzanak, ám az igazságtartalmuk igen csekély.

Read More »
Bölcsis beszoktatás

Jujuj, jön az első nap a bölcsiben! Tanácsok a gördülékenyebb beszoktatáshoz.

Holnap első alkalommal megyünk bölcsibe, indul a beszoktatás időszaka. Volt, hogy nagyon vártuk, volt hogy féltünk tőle milyen lesz. Így közvetlenül előtte kicsit mindkettőt érezzük. Próbáltunk tudatosan készülni rá, hogy minél zőkkenőmentesebb legyen ez az időszak, ami igen nagy változás egy baba életében.
Olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel mi is próbáltuk felvértezni magunkat és segíthetnek a beszoktatás során.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Fürdőjátékok

A móka a fürdés alatt sem állhat meg!

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!