A babafészek előnyei és a kiválasztás legfontosabb szempontjai

Elengedhetetlen kellék a babafészek?

Leendő szülőként átgondolni is nehéz, hogy mennyi mindenre van szüksége az érkező babának. Szinte biztos vagyok benne, hogy ha éppen ebben a cipőben jársz, akkor valamilyen online vagy offline listában pipálgatod mi van már meg és mi mindent kell beszerezni a kicsi érkezéséig. Csak az alvás, pihenés témaköréhez kapcsolódva felmerül egy csomó – nem is feltétlenül olcsó – eszköz: hordozó, kiságy, mózeskosár, autósülés, pihenőszék stb, stb. Tényleg szükség van még ezen felül egy babafészekre is?

A privát véleményem a tapasztalataink alapján az, hogy elengedhetetlennek nem elengedhetetlen, de sok esetben nagyon jó szolgálatot tesz a babafészek a babának és a szülőknek is. Másik oldalról nézve viszont, ha nagyon szűkös a keret és valaki azt szeretné kiszűrni, hogy mit kell mindenképpen megvásárolnia, akkor ebben az esetben a babafészket szerintem el lehet engedni.

Mennyibe kerül egy babafészek?

Márkától, minőségtől függően ~ 10 és 40 ezer Ft között mozog az áruk. Megintcsak magánvélemény, de ~20-25 ezer Ft körül már olyan minőségű darabokat kapni, aminél többet szerintem felesleges költeni még akkor is, ha nem az ár az elsődleges szempont. A masszívabb, jobb minőségű darabok további előnye, hogy ezt is csak egyszer kell megvásárolni és a kistestvért is kiszolgálja majd idővel.

Meddig tudja használni a baba?

Ez az elem általában születéstől hat-kilenc hónapos korig megfelelő, bár kisebb babák használhatják ennél tovább is.
Fontos, hogy a babafészek azonban nem helyettesíti az ágyat. Ez egy kényelmes hely aludni, pihenni, de nem szabad éjszakai alváshoz használni. A babafészek arra van kitalálva, hogy biztonságos és megnyugtató helyet biztosítsanak a baba számára, amikor pihenésre van szüksége. Ha tetszik, gondolhatsz rá úgy, mint a karjaid helyettesítésére.

Nézzük meg közelebbről, milyen célokat szolgálhat a babafészek, és tekintsük át az előnyeit.

Biztonság szunyókálás közben

Jelentős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a csecsemők előnyösebb a hátukon aludni és szunyókálni, hogy így is csökkentsék a bölcsőhalál vagy a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a hason való alvás 1,7-12,9%-kal növeli a SIDS kockázatát, ezért ezt mindig kerülni kell.

A babafészek megemelt oldalai megakadályozzák, hogy a baba a hasára forduljon alvás közben.

Biztonságosabb együttalvás

Az együttalvás az, amikor a szülők a babával az ágyukban alszanak, akár közöttük, akár nagyon közel. Ezt a gyakorlatot általában nem javasolják az orvosok és az egészségügyi szakemberek a gyermek egy éves koráig, de ha mégis úgy döntesz, hogy együtt alszotok az újszülöttel, akkor a babafészek segíthet csökkenteni a kockázatok egy részét.

A fészek megemelt oldala csökkenti annak valószínűségét, hogy a szülők az éjszaka folyamán ráboruljanak a babára vagy ő forduljon bele a puha párnádba, takaródba. Ne feledd, ha egy ágyban alszotok gondoskodnod kell arról, hogy a baba feje a saját fejed fölött legyen, nehogy alvás közben véletlenül letakard a paplannal.

A babafészkek megnyugtatnak

A babafészek ovális formája és megemelt szélei valójában az anyaméhhez hasonlítanak, ami rendkívül megnyugtató a babák számára, és segíthet nekik könnyebben elszundítani. A gyakorló szülők márpedig tudják: minden nyugodt, alvással töltött perc ajándék. 🙂

Még akkor is, ha a baba nem szunyókál, a babafészekbe helyezés segíthet megnyugtatni és elcsendesíteni. Közben pedig nem kell azon izgulnod, hogy legurul, megsérül azon a helyen, ahová egy pillanatra letetted.

Könnyű és kényelmes

A babafészkek könnyűek és hordozhatóak, ami nagyszerű hír, amikor pl utazni készültök. A babafészket könnyedén áthelyezheted a házon belül, így könnyedén folyamatosan szemmel tarthatod a kicsikét. A babafészkek tökéletesen illeszkednek bármilyen stabil felületre, így valóban nagyon kényelmes módja annak, hogy egész nap biztonságban és kényelemben tartsd a babád.

Ezen túlmenően, a babafészek ismerős környezet kényelmét nyújt gyermekednek, amikor új helyre viszed, legyen az egy másik szoba a házban, egy barát vagy rokon otthona. Az ismerős kökrnyezet, illatok a babák számára rettentő fontosak, így a jól megszokott babafészekben sokkal jobb eséllyel nyugszik meg egy idegen helyen is.

Esztétika

Kétség sem fér hozzá: a babafészkek aranyosabbnál aranyosabb dizájnnal készülnek, szép kiegészítői a babaszobának is. Azt hiszem erre a Babamba Bababolt kínálatában sem lehet panasz. 🙂

Mire ügyelj, amikor kiválasztod a babafészket?

 • Fekvőfelület
  Akárcsak a matrac kiválasztásakor, válassz szilárd, sima felületet a baba számára és kerüld a memóriahabos babafészkeket, mert ez növelheti a fulladás kockázatát. (Megj.: Szerencsére erre a gyártók is gondolnak, így nem is nagyon találkoztam még memórihabos megoldással.)
  Míg a jól ismert szivacsbetét puhább ágyat biztosít, addig a kókusz matracpárna kicsit keményebb, így megtámasztja a gerincet és antiallergén. 
 • Anyaghasználat
  Mivel a babafészkek közvetlenül érintkeznek a baba bőrével, rendkívül fontos, hogy a legjobb minőségű anyagokból készüljönl. Ha a termék leírásában azt látod, hogy 100% pamut, akkor jó helyen jársz.
  Fontos továbbá, hogy a felhasznált anyagok mindenféle károsanyagtól mentesek legyenek, amelyet tanúsítványok kell, hogy igazoljanak. Ezeket általában fel is tüntetik a termékek leírásában, érdemes ilyen szemmel is olvasni ezeket. (Ilyenek pl az OEKO-TEX GOTS és Standard 100 szabványok, amelyek garantálják a minimális vegyszerhasználatot és a káros anyagok elleni tesztelést.)
  Nagy előny, ha a huzat részben vagy egészben levehető és így könnyen kimosható, nem kell egész babafészket a mosógépbe tenni (ha egyáltalán befér).
 • Állíthatóság
  Több babafészeknél is van lehetőség arra, hogy a lenti, összeszűkölő részt fokozatosan kiengedjük, ahogy a baba növekszik. Így növelve a termék használhatóságának idejét is.
 • Hordozhatóság
  Hurcolás szempontjából praktikus ha a babafészken vagy a babafészek táskáján van egy kis fogó rész vagy fül, amit megragadva könnyedén át tudjuk helyezni.

Konklúzió

A babafészkek tökéletes megoldást jelentenek arra, hogy új babája biztonságban és kényelmesen érezze magát a nap folyamán, miközben extra kényelmet és biztonságot kínál. A fészek hangulatos és megnyugtató környezetet biztosít a baba szunyókálásához, ami segít szusszani kicsit számodra is. Így összességében a babafészek, ha nem is elengedhetetlen, de rendkívül hasznos kellék az első év mindennapjaiban.

Szülőnek lenni gyönyörű élmény, de az alváshiány miatt gyakran kimerítő. Bár nem várható el, hogy a baba legalább három hónapos koráig átaludja az éjszakát, vannak dolgok, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy a baba megfelelő alvási rutint alkoss, és maximalizáld a saját pihenőidődet.

Itt, a Babamba Bababoltban minőségi babafészkek gondosan összeválogatott választékát kínáljuk, hogy biztosítsuk gyermeked maximális kényelemre és biztonságra találjon bennük. Kínálatunkat folyamatosan bővítjük és dolgozunk azon, hogy a legjobb minőségű és ugyanakkor ultra-cuki babafészkeket tudjuk kínálni számotokra.

Ti használtok, használtatok babafészket? Írjátok meg nekünk és a többi olvasónak kommentbe a tapasztalaitokat! 🙂

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Anyatejes táplálás előnyei

Anyatejes táplálás: Az újszülöttek egészségének és fejlődésének kulcsa

Az anyatejes táplálás az egyik legjobb dolog, amit egy újszülöttel történhet. A természetes anyatej számos előnnyel jár az újszülöttek számára, nem csupán táplálkozás szempontjából, hanem az egészségük, fejlődésük és kapcsolatuk szempontjából is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az anyatej előnyeit és hogy – ha lehetséges – miért érdemes ragaszkodni hozzá az első hónapokban.

Read More »
Plüss játékok előnyei

A plüssök 10 előnye babák és kisgyermekek számára

A plüss figurák sokkal többet jelentenek egyszerű játékoknál a babák számára. Ezek a puha és barátságos társak fontos szerepet játszanak a csecsemők fejlődése során, segítve őket az érzelmek kifejezésében, a biztonságérzet kialakításában és a kognitív képességeik fejlesztésében. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen szerepet töltenek be ezek a kedves plüssök a babák életében.

Read More »
Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
×
×

Cart