A babafészek előnyei és a kiválasztás legfontosabb szempontjai

Elengedhetetlen kellék a babafészek?

Leendő szülőként átgondolni is nehéz, hogy mennyi mindenre van szüksége az érkező babának. Szinte biztos vagyok benne, hogy ha éppen ebben a cipőben jársz, akkor valamilyen online vagy offline listában pipálgatod mi van már meg és mi mindent kell beszerezni a kicsi érkezéséig. Csak az alvás, pihenés témaköréhez kapcsolódva felmerül egy csomó – nem is feltétlenül olcsó – eszköz: hordozó, kiságy, mózeskosár, autósülés, pihenőszék stb, stb. Tényleg szükség van még ezen felül egy babafészekre is?

A privát véleményem a tapasztalataink alapján az, hogy elengedhetetlennek nem elengedhetetlen, de sok esetben nagyon jó szolgálatot tesz a babafészek a babának és a szülőknek is. Másik oldalról nézve viszont, ha nagyon szűkös a keret és valaki azt szeretné kiszűrni, hogy mit kell mindenképpen megvásárolnia, akkor ebben az esetben a babafészket szerintem el lehet engedni.

Mennyibe kerül egy babafészek?

Márkától, minőségtől függően ~ 10 és 40 ezer Ft között mozog az áruk. Megintcsak magánvélemény, de ~20-25 ezer Ft körül már olyan minőségű darabokat kapni, aminél többet szerintem felesleges költeni még akkor is, ha nem az ár az elsődleges szempont. A masszívabb, jobb minőségű darabok további előnye, hogy ezt is csak egyszer kell megvásárolni és a kistestvért is kiszolgálja majd idővel.

Meddig tudja használni a baba?

Ez az elem általában születéstől hat-kilenc hónapos korig megfelelő, bár kisebb babák használhatják ennél tovább is.
Fontos, hogy a babafészek azonban nem helyettesíti az ágyat. Ez egy kényelmes hely aludni, pihenni, de nem szabad éjszakai alváshoz használni. A babafészek arra van kitalálva, hogy biztonságos és megnyugtató helyet biztosítsanak a baba számára, amikor pihenésre van szüksége. Ha tetszik, gondolhatsz rá úgy, mint a karjaid helyettesítésére.

Nézzük meg közelebbről, milyen célokat szolgálhat a babafészek, és tekintsük át az előnyeit.

Biztonság szunyókálás közben

Jelentős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a csecsemők előnyösebb a hátukon aludni és szunyókálni, hogy így is csökkentsék a bölcsőhalál vagy a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a hason való alvás 1,7-12,9%-kal növeli a SIDS kockázatát, ezért ezt mindig kerülni kell.

A babafészek megemelt oldalai megakadályozzák, hogy a baba a hasára forduljon alvás közben.

Biztonságosabb együttalvás

Az együttalvás az, amikor a szülők a babával az ágyukban alszanak, akár közöttük, akár nagyon közel. Ezt a gyakorlatot általában nem javasolják az orvosok és az egészségügyi szakemberek a gyermek egy éves koráig, de ha mégis úgy döntesz, hogy együtt alszotok az újszülöttel, akkor a babafészek segíthet csökkenteni a kockázatok egy részét.

A fészek megemelt oldala csökkenti annak valószínűségét, hogy a szülők az éjszaka folyamán ráboruljanak a babára vagy ő forduljon bele a puha párnádba, takaródba. Ne feledd, ha egy ágyban alszotok gondoskodnod kell arról, hogy a baba feje a saját fejed fölött legyen, nehogy alvás közben véletlenül letakard a paplannal.

A babafészkek megnyugtatnak

A babafészek ovális formája és megemelt szélei valójában az anyaméhhez hasonlítanak, ami rendkívül megnyugtató a babák számára, és segíthet nekik könnyebben elszundítani. A gyakorló szülők márpedig tudják: minden nyugodt, alvással töltött perc ajándék. 🙂

Még akkor is, ha a baba nem szunyókál, a babafészekbe helyezés segíthet megnyugtatni és elcsendesíteni. Közben pedig nem kell azon izgulnod, hogy legurul, megsérül azon a helyen, ahová egy pillanatra letetted.

Könnyű és kényelmes

A babafészkek könnyűek és hordozhatóak, ami nagyszerű hír, amikor pl utazni készültök. A babafészket könnyedén áthelyezheted a házon belül, így könnyedén folyamatosan szemmel tarthatod a kicsikét. A babafészkek tökéletesen illeszkednek bármilyen stabil felületre, így valóban nagyon kényelmes módja annak, hogy egész nap biztonságban és kényelemben tartsd a babád.

Ezen túlmenően, a babafészek ismerős környezet kényelmét nyújt gyermekednek, amikor új helyre viszed, legyen az egy másik szoba a házban, egy barát vagy rokon otthona. Az ismerős kökrnyezet, illatok a babák számára rettentő fontosak, így a jól megszokott babafészekben sokkal jobb eséllyel nyugszik meg egy idegen helyen is.

Esztétika

Kétség sem fér hozzá: a babafészkek aranyosabbnál aranyosabb dizájnnal készülnek, szép kiegészítői a babaszobának is. Azt hiszem erre a Babamba Bababolt kínálatában sem lehet panasz. 🙂

Mire ügyelj, amikor kiválasztod a babafészket?

 • Fekvőfelület
  Akárcsak a matrac kiválasztásakor, válassz szilárd, sima felületet a baba számára és kerüld a memóriahabos babafészkeket, mert ez növelheti a fulladás kockázatát. (Megj.: Szerencsére erre a gyártók is gondolnak, így nem is nagyon találkoztam még memórihabos megoldással.)
  Míg a jól ismert szivacsbetét puhább ágyat biztosít, addig a kókusz matracpárna kicsit keményebb, így megtámasztja a gerincet és antiallergén. 
 • Anyaghasználat
  Mivel a babafészkek közvetlenül érintkeznek a baba bőrével, rendkívül fontos, hogy a legjobb minőségű anyagokból készüljönl. Ha a termék leírásában azt látod, hogy 100% pamut, akkor jó helyen jársz.
  Fontos továbbá, hogy a felhasznált anyagok mindenféle károsanyagtól mentesek legyenek, amelyet tanúsítványok kell, hogy igazoljanak. Ezeket általában fel is tüntetik a termékek leírásában, érdemes ilyen szemmel is olvasni ezeket. (Ilyenek pl az OEKO-TEX GOTS és Standard 100 szabványok, amelyek garantálják a minimális vegyszerhasználatot és a káros anyagok elleni tesztelést.)
  Nagy előny, ha a huzat részben vagy egészben levehető és így könnyen kimosható, nem kell egész babafészket a mosógépbe tenni (ha egyáltalán befér).
 • Állíthatóság
  Több babafészeknél is van lehetőség arra, hogy a lenti, összeszűkölő részt fokozatosan kiengedjük, ahogy a baba növekszik. Így növelve a termék használhatóságának idejét is.
 • Hordozhatóság
  Hurcolás szempontjából praktikus ha a babafészken vagy a babafészek táskáján van egy kis fogó rész vagy fül, amit megragadva könnyedén át tudjuk helyezni.

Konklúzió

A babafészkek tökéletes megoldást jelentenek arra, hogy új babája biztonságban és kényelmesen érezze magát a nap folyamán, miközben extra kényelmet és biztonságot kínál. A fészek hangulatos és megnyugtató környezetet biztosít a baba szunyókálásához, ami segít szusszani kicsit számodra is. Így összességében a babafészek, ha nem is elengedhetetlen, de rendkívül hasznos kellék az első év mindennapjaiban.

Szülőnek lenni gyönyörű élmény, de az alváshiány miatt gyakran kimerítő. Bár nem várható el, hogy a baba legalább három hónapos koráig átaludja az éjszakát, vannak dolgok, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy a baba megfelelő alvási rutint alkoss, és maximalizáld a saját pihenőidődet.

Itt, a Babamba Bababoltban minőségi babafészkek gondosan összeválogatott választékát kínáljuk, hogy biztosítsuk gyermeked maximális kényelemre és biztonságra találjon bennük. Kínálatunkat folyamatosan bővítjük és dolgozunk azon, hogy a legjobb minőségű és ugyanakkor ultra-cuki babafészkeket tudjuk kínálni számotokra.

Ti használtok, használtatok babafészket? Írjátok meg nekünk és a többi olvasónak kommentbe a tapasztalaitokat! 🙂

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
Hasznos applikációk várandósoknak

5 hasznos applikáció várandósoknak és kezdő szülőknek – magyarul

Megannyi kérdés merülhet fel a leendő szülőkben, szinte lehetetlen is észben tartani minden információt és tudnivalót. Szerencsére erre ma már nincs is szükség megteszik ezt helyettünk jobbnál jobb alkalmazások. Öt magyar fejlesztésű aplikációt gyűjtöttünk össze nektek babavárás és újszülött témában kigyűjtve legfőbb funkcióikat.

Read More »
A babák alávasának működése

Hogyan működik a babák alvása?

Vajon mire gondolt, aki kitalálta az „alszik, mint egy bébi” kifejezést? Ugye, ha ezt hallod arra gondolsz, hogy igazán jól és mélyen aludt az illető, de akinek van már babás tapasztalata, az tudja, hogy a valóság nem is állhatna távolabb ettől.
A babák alvásának változása része a fizikai fejlődésének, akárcsak a mozgásfejlődés és beszéd tanulás. Az alvás fejlődésük számos további fontos fejlődési területhez kapcsolódik szorosan, például a korai agyi éréshez, a tanuláshoz és a memóriához, a szociális és érzelmi fejlődéshez. A baba alvási és ébrenléti ciklusának érlelése az egyik legfontosabb fejlődési feladata.

Read More »
Rágóka választás

10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

Read More »
Fogzás

Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Read More »
Montessori játékok

Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett. Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!