A fehér zaj valóban segíti a babák alvását? 🔉💤

Évekkel a babánk megszületése előtt hallottam egy kolléganőmtől, hogy a sütő feletti páraelszívó hangja mennyire megnyugtatja az egyébként elég nyűgös természetű unokahúgát. Akkor még nem tudtam, hogy ez a hang is fehér zajnak számít (igazából azt sem tudtam mi az a fehér zaj), de annyira meglepett ez a dolog, hogy valahogy megjegyeztem. És milyen jól jött később ez a haszontalannak tűnő infó!

Amikor a babánk ~4 hónapos lett, addig ismeretlen intenzitású hisztikkel találtuk szemben magunkat, amelyek nemcsak hangosabbak, hosszabbak is voltak a korábbiaknál. Egyik alkalommal utolsó utáni lehetőségként eszembe jutott az elszívós módszer és láss csodát, a sírás abbamaradt! Nem csak egy pillanatra, amíg a meglepetés tartott, hanem hosszabb távon is. Innentől kezdve hónapokig az egyik legjobb barátom és segítőtársam egy elszívó lett! 💕

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden babánál működik a dolog, del a személyes tapasztalatom erről egyértelműen az, hogy igen, segít a fehér zaj.  Nézzük meg kicsit hosszabban, hogy minek is köszönhető ez! 

Hogyan segíti a fehér zaj a csecsemőket az alvásban?

A fehér zaj azért okoz kellemes asszociációt a baba számára, mert utánozza azokat a hangokat, amelyeket az anyaméhben hallott. Ezáltal arra ösztönzi őket, hogy nyugodjanak meg, aludjanak jobban.

Akkor menjen 0-24-ben a fehér zaj?

Természetesen nem egész nap, de az alvások előtt/közben és a nyűgös pillanatokban érdemes elindítani azt a hangot, amelyik a legjobb hatással van a babára. Picit lentebb írunk példákat, hogy milyen hangokról lehet itt szó.

A babákban elég gyorsan kialakul az a reflex, amikor meghallja, hogy “ó igen, ez a hang ismerős, ideje pihennem.” Sokan évekig használják és ezzel együtt sem kell attól félni, hogy a baba annyira hozzászokik, hogy amikor nagyobb lesz nem is tud majd enélkül elaludni.

Mi a babánk másfél éves kora körül kezdtük el viszonylag hirtelen egyre kevesebbet használni és nem is éreztük a hiányát.

Milyen hangos legyen?

Azt szokták mondani, hogy ha a baba nyugodt, a zaj szintjét körülbelül egy zuhany hangerejére állítsuk be (~60 decibel), hogy a nyugtató reflex továbbra is fennmaradjon.
Amikor a baba sír lehet ennél hangosabb is, viszont mindenképp halkítsuk le, amint a baba kicsit megnyugodott.

Manapság rengeteg eszközt kapni, amelyek segítik a babák alvását éjszakai fénnyel, különböző altató dallamokkal, fehér zajjal.
A másik kézenfekvő megoldás, hogy az ember letölt egy applikációt, amelyen keresztül le tudja játszani megfelelő hangot (ezt tettük mi is).

Két megjegyzés a telefonnal kapcsolatban:

 1. Érdemes a telefont ilyenkor repülő üzemmódba állítani. Egyrészt így nem ér kellemetlen meglepetés egy váratlan hívással, üzenettel, másrészt így sokkal kevesebb mikrohullámú sugárzást bocsát ki a készülék.
 2. A fehér zajnál nagyon fontosak a mély hangok, mert ezek utánozzák legjobban az anyaméhet. A telefonok hangszórói pedig rendszerint ebben elég gyengék.

Ok, de tuti biztonságos ez a babák számára?

A válasz ismét igen, arra kell odafigyelni, hogy ne legyen túl hangos a lejátszás.

A legjobb baba alvási hangok listája

 • Hajszárító 
 • Anyaméh
 • Szívdobogás
 • Autó forgalom
 • Vonat kattogás
 • Páraelszívó
 • Klíma (alváshoz nekünk ez vált be leginkább)
 • Lágy eső 
 • Teneger hullámzása
 • Ventillátor
 • Stb

Kísérletezzetek a hangokkal és aplikációkkal bátran! Mi a “White Noise Deep Sleep” applikációt használtuk, de rengeteg hasonlót találni a store-okban.

Nyugodt és pihentető éjszakákat kívánunk minden babának és szülőnek!🌜

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

futóbiciklizés előnyei

A futóbiciklizés egészséges fejlődést és szórakozást kínál a gyerekeknek

Az utóbbi években egyre több aggodalom merül fel azzal kapcsolatban, hogy a kisgyerekek mennyi időt töltenek a képernyők előtt, legyen szó televízióról vagy okostelefonról. Az inaktív életmód negatív hatással lehet a gyerekek fizikai és mentális egészségére is. Éppen ezért örömteli, hogy mára már szinte minden kisgyermek kipróbálja és élvezi a futóbiciklizést. Ez kiváló lehetőséget nyújt a gyerekek szüleinek arra, hogy kiszabadítsák csemetéiket a négy fal közül, élvezzék a friss levegőt és a testmozgást. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy a futóbiciklizés milyen előnyökkel jár a gyerekek számára.

Read More »
Éjjeli fények előnyei

Éjjeli fények varázsa: biztonságot sugárzó szépség a sötétben

Az éjszakai fények alvásra gyakorolt hatása egy gyakran vitatott témakör. Sokan azt gondolják, hogy az éjszakai sötétség az ideális környezet a jó alváshoz, és az éjjeli fények zavarhatják a gyerekek pihenését. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor az éjjeli fényeknek valóban hozzájárulnak a babák és a kisgyermekek (és persze így a szüleik) nyugodtabb alvásához. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei lehetnek az éjjeli fényeknek, és hogyan használhatjuk őket a gyerekek nyugodt alvásának biztosításához.

Read More »
habszivacs játszószőnyegek előnyei

Játéktér gazdag színekkel és textúrákkal: A habszivacs játszószőnyegek előnyei

Amikor a gyermekek játszanak, fontos, hogy körülöttük olyan környezet legyen, amely biztonságos, fejleszti a képességeiket, és élénkíti a fantáziájukat. Az egyik legjobb eszköz, amely megfelel ezeknek a feltételeknek, a habszivacs játszószőnyeg. Gazdag színekkel és textúrákkal rendelkeznek, amelyek rengeteg babának és kisgyereknek nyújtanak órákon át tartó tartalmas és örömteli játékot.

Read More »
terhesség tévhitek

Nagyanyáink tanácsaitól a tudományig: A terhességi tévhitek megértése 🧐

A terhesség egy gyönyörű és átalakító utazás, tele várakozással és csodával. Az izgalom közepette azonban számtalan olyan, generációkon át öröklődő, régi mese és tévhit is létezik, amelyek a várandós anyákat zavarba ejtik és aggodalommal töltik el. A tudomány folyamatos fejlődésével azonban már lehetőségünk van arra, hogy elválasszuk a tényeket a fikcióktól, és mélyebb megértést nyerjünk arról, hogy mi az, ami valóban számít a terhesség alatt. Ebben a cikkben a leggyakoribb terhességi tévhitekbe merülünk el, és feltárjuk a mögöttük álló tudományos bizonyítékokat.

Read More »
Edzés a terhesség alatt

Hogyan használ a terhesség alatti testmozgás az anyának és a babának egyaránt

A terhesség izgalmas időszak minden nő számára, de fizikailag és érzelmileg is kihívást jelenthet. Fontos az egészséges életmód fenntartása ebben az időszakban, és a testmozgás ennek kulcsfontosságú összetevője. Nemcsak az anyának tesz jót, hanem a babára is pozitív hatással lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatti testmozgás csökkentheti a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát. Emellett javíthatja a hangulatot, növelheti az energiaszintet és elősegítheti a jobb alvást. A baba számára a testmozgás javíthatja a szív egészségét, növelheti a születési súlyát, és potenciálisan csökkentheti az elhízás kockázatát későbbi életében.

Read More »
Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!