A fehér zaj valóban segíti a babák alvását? 🔉💤

Évekkel a babánk megszületése előtt hallottam egy kolléganőmtől, hogy a sütő feletti páraelszívó hangja mennyire megnyugtatja az egyébként elég nyűgös természetű unokahúgát. Akkor még nem tudtam, hogy ez a hang is fehér zajnak számít (igazából azt sem tudtam mi az a fehér zaj), de annyira meglepett ez a dolog, hogy valahogy megjegyeztem. És milyen jól jött később ez a haszontalannak tűnő infó!

Amikor a babánk ~4 hónapos lett, addig ismeretlen intenzitású hisztikkel találtuk szemben magunkat, amelyek nemcsak hangosabbak, hosszabbak is voltak a korábbiaknál. Egyik alkalommal utolsó utáni lehetőségként eszembe jutott az elszívós módszer és láss csodát, a sírás abbamaradt! Nem csak egy pillanatra, amíg a meglepetés tartott, hanem hosszabb távon is. Innentől kezdve hónapokig az egyik legjobb barátom és segítőtársam egy elszívó lett! 💕

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden babánál működik a dolog, del a személyes tapasztalatom erről egyértelműen az, hogy igen, segít a fehér zaj.  Nézzük meg kicsit hosszabban, hogy minek is köszönhető ez! 

Hogyan segíti a fehér zaj a csecsemőket az alvásban?

A fehér zaj azért okoz kellemes asszociációt a baba számára, mert utánozza azokat a hangokat, amelyeket az anyaméhben hallott. Ezáltal arra ösztönzi őket, hogy nyugodjanak meg, aludjanak jobban.

Akkor menjen 0-24-ben a fehér zaj?

Természetesen nem egész nap, de az alvások előtt/közben és a nyűgös pillanatokban érdemes elindítani azt a hangot, amelyik a legjobb hatással van a babára. Picit lentebb írunk példákat, hogy milyen hangokról lehet itt szó.

A babákban elég gyorsan kialakul az a reflex, amikor meghallja, hogy “ó igen, ez a hang ismerős, ideje pihennem.” Sokan évekig használják és ezzel együtt sem kell attól félni, hogy a baba annyira hozzászokik, hogy amikor nagyobb lesz nem is tud majd enélkül elaludni.

Mi a babánk másfél éves kora körül kezdtük el viszonylag hirtelen egyre kevesebbet használni és nem is éreztük a hiányát.

Milyen hangos legyen?

Azt szokták mondani, hogy ha a baba nyugodt, a zaj szintjét körülbelül egy zuhany hangerejére állítsuk be (~60 decibel), hogy a nyugtató reflex továbbra is fennmaradjon.
Amikor a baba sír lehet ennél hangosabb is, viszont mindenképp halkítsuk le, amint a baba kicsit megnyugodott.

Manapság rengeteg eszközt kapni, amelyek segítik a babák alvását éjszakai fénnyel, különböző altató dallamokkal, fehér zajjal.
A másik kézenfekvő megoldás, hogy az ember letölt egy applikációt, amelyen keresztül le tudja játszani megfelelő hangot (ezt tettük mi is).

Két megjegyzés a telefonnal kapcsolatban:

 1. Érdemes a telefont ilyenkor repülő üzemmódba állítani. Egyrészt így nem ér kellemetlen meglepetés egy váratlan hívással, üzenettel, másrészt így sokkal kevesebb mikrohullámú sugárzást bocsát ki a készülék.
 2. A fehér zajnál nagyon fontosak a mély hangok, mert ezek utánozzák legjobban az anyaméhet. A telefonok hangszórói pedig rendszerint ebben elég gyengék.

Ok, de tuti biztonságos ez a babák számára?

A válasz ismét igen, arra kell odafigyelni, hogy ne legyen túl hangos a lejátszás.

A legjobb baba alvási hangok listája

 • Hajszárító 
 • Anyaméh
 • Szívdobogás
 • Autó forgalom
 • Vonat kattogás
 • Páraelszívó
 • Klíma (alváshoz nekünk ez vált be leginkább)
 • Lágy eső 
 • Teneger hullámzása
 • Ventillátor
 • Stb

Kísérletezzetek a hangokkal és aplikációkkal bátran! Mi a “White Noise Deep Sleep” applikációt használtuk, de rengeteg hasonlót találni a store-okban.

Nyugodt és pihentető éjszakákat kívánunk minden babának és szülőnek!🌜

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
Szenzoros játékok

Tudod mit jelent a „szenzoros” jelző a baba játékoknál?

Csecsemő játékok és a szenzoros fejlődés kapcsolata kiemelkedő fontosságú a kisgyermekek egészséges fejlődése szempontjából. A „szenzoros” jelző olyan játékokra utal, amelyek célja, hogy támogassák és serkentsék a csecsemők érzékszerveinek fejlődését, ideértve a látást, hallást, tapintást, ízlelést és szaglást. A szenzoros játékok számos előnnyel járnak, amelyek pozitívan befolyásolják a csecsemők fejlődését és tanulását.

Read More »
Babaszoba dekoráció

Babaszoba dekorációs ötletek

A babaszoba dekorációja egy olyan terület, ahol kibontakoztathatjuk kreativitásunkat, és egyedi környezetet teremthetünk a legkisebb családtagunknak. Ebben a cikkben megosztunk néhány inspiráló ötletet, hogyan varázsolhatjuk a szobából igazi babaszobát gyermekünk számára.

Read More »
×
×

Cart