A fehér zaj valóban segíti a babák alvását? 🔉💤

Évekkel a babánk megszületése előtt hallottam egy kolléganőmtől, hogy a sütő feletti páraelszívó hangja mennyire megnyugtatja az egyébként elég nyűgös természetű unokahúgát. Akkor még nem tudtam, hogy ez a hang is fehér zajnak számít (igazából azt sem tudtam mi az a fehér zaj), de annyira meglepett ez a dolog, hogy valahogy megjegyeztem. És milyen jól jött később ez a haszontalannak tűnő infó!

Amikor a babánk ~4 hónapos lett, addig ismeretlen intenzitású hisztikkel találtuk szemben magunkat, amelyek nemcsak hangosabbak, hosszabbak is voltak a korábbiaknál. Egyik alkalommal utolsó utáni lehetőségként eszembe jutott az elszívós módszer és láss csodát, a sírás abbamaradt! Nem csak egy pillanatra, amíg a meglepetés tartott, hanem hosszabb távon is. Innentől kezdve hónapokig az egyik legjobb barátom és segítőtársam egy elszívó lett! 💕

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden babánál működik a dolog, del a személyes tapasztalatom erről egyértelműen az, hogy igen, segít a fehér zaj.  Nézzük meg kicsit hosszabban, hogy minek is köszönhető ez! 

Hogyan segíti a fehér zaj a csecsemőket az alvásban?

A fehér zaj azért okoz kellemes asszociációt a baba számára, mert utánozza azokat a hangokat, amelyeket az anyaméhben hallott. Ezáltal arra ösztönzi őket, hogy nyugodjanak meg, aludjanak jobban.

Akkor menjen 0-24-ben a fehér zaj?

Természetesen nem egész nap, de az alvások előtt/közben és a nyűgös pillanatokban érdemes elindítani azt a hangot, amelyik a legjobb hatással van a babára. Picit lentebb írunk példákat, hogy milyen hangokról lehet itt szó.

A babákban elég gyorsan kialakul az a reflex, amikor meghallja, hogy “ó igen, ez a hang ismerős, ideje pihennem.” Sokan évekig használják és ezzel együtt sem kell attól félni, hogy a baba annyira hozzászokik, hogy amikor nagyobb lesz nem is tud majd enélkül elaludni.

Mi a babánk másfél éves kora körül kezdtük el viszonylag hirtelen egyre kevesebbet használni és nem is éreztük a hiányát.

Milyen hangos legyen?

Azt szokták mondani, hogy ha a baba nyugodt, a zaj szintjét körülbelül egy zuhany hangerejére állítsuk be (~60 decibel), hogy a nyugtató reflex továbbra is fennmaradjon.
Amikor a baba sír lehet ennél hangosabb is, viszont mindenképp halkítsuk le, amint a baba kicsit megnyugodott.

Manapság rengeteg eszközt kapni, amelyek segítik a babák alvását éjszakai fénnyel, különböző altató dallamokkal, fehér zajjal.
A másik kézenfekvő megoldás, hogy az ember letölt egy applikációt, amelyen keresztül le tudja játszani megfelelő hangot (ezt tettük mi is).

Két megjegyzés a telefonnal kapcsolatban:

 1. Érdemes a telefont ilyenkor repülő üzemmódba állítani. Egyrészt így nem ér kellemetlen meglepetés egy váratlan hívással, üzenettel, másrészt így sokkal kevesebb mikrohullámú sugárzást bocsát ki a készülék.
 2. A fehér zajnál nagyon fontosak a mély hangok, mert ezek utánozzák legjobban az anyaméhet. A telefonok hangszórói pedig rendszerint ebben elég gyengék.

Ok, de tuti biztonságos ez a babák számára?

A válasz ismét igen, arra kell odafigyelni, hogy ne legyen túl hangos a lejátszás.

A legjobb baba alvási hangok listája

 • Hajszárító 
 • Anyaméh
 • Szívdobogás
 • Autó forgalom
 • Vonat kattogás
 • Páraelszívó
 • Klíma (alváshoz nekünk ez vált be leginkább)
 • Lágy eső 
 • Teneger hullámzása
 • Ventillátor
 • Stb

Kísérletezzetek a hangokkal és aplikációkkal bátran! Mi a “White Noise Deep Sleep” applikációt használtuk, de rengeteg hasonlót találni a store-okban.

Nyugodt és pihentető éjszakákat kívánunk minden babának és szülőnek!🌜

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Rágóka választás

10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

Read More »
Fogzás

Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Read More »
Montessori játékok

Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett. Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Read More »
Fajátékok előnyei

A fajátékok a legjobb játékszerek! Elmondjuk miért

Babáknak és kisgyermekeknek szánt játékokra keresve akkora kínálat tárul elénk, hogy azt nem győzzük befogadni, amikor a legjobb választást próbáljuk meghozni gyermekeik számára. Természetes, hogy mindenki olyan játékokat szeretne, amelyek oktató jellegűek, biztonságosak, megfizethetőek, tartósak, és még az alapvető szellemi és fizikai készségek fejlesztéséhez is hozzájárulnak.
Létezik olyan, hogy tökéletes játék? Ha igen, akkor a fajátékok járhatnak ehhez a legközelebb. Egy egyszerű, gyönyörűen kidolgozott fajáték képes felkelteni a gyerekek érdeklődését anélkül, hogy túlterhelné, és inspirálhatja a képzeletét anélkül, hogy túlzottan irányítaná.

Read More »
Gyermek szerepjáték blogcikk borító

Miért fontosak a szerepjátékok a kisgyermekek fejlődésében?

Előfordult már, hogy gyermeked felkapta a telefonját, és úgy tett, mintha valakivel telefonálna, vagy akár felkapott egy távirányítót, és úgy vezetett, mintha autóban ülne? Mi járhat ilyenkor a fejükben? Talán nincs is még egy olyan aktivitás forma, amely egyszerre oly sok oldalról fejlesztené a kisgyermekeket, mint a különböző szerepjátékok.

Read More »
Babafészek választás

A babafészek előnyei és a kiválasztás legfontosabb szempontjai

Leendő szülőként átgondolni is nehéz, hogy mennyi mindenre van szüksége az érkező babának. Szinte biztos vagyok benne, hogy ha éppen ebben a cipőben jársz, akkor valamilyen online vagy offline listában pipálgatod mi van már meg és mi mindent kell beszerezni a kicsi érkezéséig. Csak az alvás, pihenés témaköréhez kapcsolódva felmerül egy csomó – nem is feltétlenül olcsó – eszköz: hordozó, kiságy, mózeskosár, autósülés, pihenőszék stb, stb. Tényleg szükség van még ezen felül egy babafészekre is?

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Fürdőjátékok

A móka a fürdés alatt sem állhat meg!

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!