Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

A játszószőnyegek nagyszerű helyet biztosítanak kicsinek, hogy egyedül, testvérekkel vagy anyuval és apuval játsszon. Ideális esetben ezeket úgy tervezték, hogy miközben a baba játszik, a játszószőnyeg a színeivel, mintáival, hozzá tartozó különböző játékokkal stimulálja a kis elméjét. A megfogható, puha és ropogós textúrák a tapintást, motoros készségek fejlődését segítik, a nagy kontrasztú képek megragadják a baba figyelmét így lekötik a kicsik érzékeit.

Ez segíti a baba testének és agyának fejlődését, segít neki elérni olyan fontos mérföldköveket, mint a tárgyak szorongatása, átfordulás és a tárgyak mozgásának követése a szemükkel. Emellett lehetőséget kínálnak egy kis önálló játékra is, így egy kis nyugodt időt biztosít(hat)nak a szülőknek is.

Mettől meddig használható a játszószőnyeg?

A babáknak körülbelül 3 hónapos koruktól lesz szükségük játszószőnyegre. Amiatt felesleges aggódni, hogy a kicsi hamarosan kinövi a játszószőnyegét. A legtöbb játszószőnyeg évekig használható még a gyerekszobában. 

Első a biztonság!

A játszószőnyegnek elég vastagnak és elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy védje a babákat még akkor is, ha megbotlik és elesik (ez gyakori). Ha lehetséges, extra párnázattal kell ellátni őket, hogy tompítsák az esést.Ha cipzárt is tartalmaz a játszószőnyeg, akkor arra figyelni kell, hogy úgy van-e kialakítva, hogy ez rejtve maradjon a baba elől.

A szőnyegnek stabilnak kell lennie, hogy a baba ne tudja könnyen elmozdítani. Nem szabad kemény, hegyes vagy éles részeket tartalmaznia, amelyek károsíthatják a babát. Ezenkívül a szőnyegnek nem szabad túl puhának sem lennie, hogy a baba ne “fúródjon” bele.

Típusok és anyagok

Szövet szőnyegek

Általában nem vízállóak, hacsak nem kezelik őket speciálisan. Az, hogy mennyire biztonságos, az anyaghasználattól és a vastagságtól függ. Gyönyörű mintákat találni, amellyel a babaszoba éke lehet egy ilyen játszószőnyeg. Végtelen szín és minta kombináció érhető el, így egész biztosan találsz olyat, amely passzol a szoba hangulatához.

Puzzle szőnyeg

A puzzle szőnyegek általában olyan egymásba illeszkedő darabokból készülnek, amelyeken legtöbbször betűk, számok, szimbólumok vagy állatok találhatók. Tökéletes helyet biztosítanak azoknak a babáknak, akik még csak most kezdik felfedezni világukat, vagy most teszik meg az első lépéseiket. Bármilyen sík felületre felállítható, a keményfa padlótól a szőnyegig. Keresd az extra vastag habszivacs vagy texturált felületű lehetőségeket.

Előnyei: 

  • A kontrasztos színek serkentik gyermeked fantáziáját.
  • Elszigetelik a hideg padlót.
  • Az első lépések megtételekor a puha hab minden esést tompít, és megvédi a gyermeket a lábujjak zúzódásától.
  • A kivehető darabok tökéletesek az alakfelismerés tanítására.
  • A rejtvényekkel való játék serkenti a gyermek fantáziáját, ösztönzi a logikus, a dobozon kívüli gondolkodást és tökéletesen fejleszti a kézi készségeket.

Vízzel töltött játszószőnyegek

Ezek a szórakoztató játszószőnyegek általában átlátszó műanyagból készülnek, és tele vannak vízzel és lebegő játékokkal. Rengeteg móka ez a növekvő test és lélek számára. Ezek a játszószőnyegek egyedülálló játékélményt kínálnak, hosszan lekötik a babákat. Segítenek a kicsinek abban is, hogy anélkül fedezze fel a víz csodáit, hogy úszna a lakás.

Activity játszószőnyegek

Nagyszerűek ezek a fajta szőnyegek, amikor a baba kezd aktívabbá válni. Felakasztható játékokkal rendelkeznek, amelyekkel a babák hanyatt fekve játszhatnak, ami nagyszerű módja annak, hogy a kicsiket biztonságosan szórakoztassuk. Az ütögetésre és markolásra ösztönző játékokkal és egyéb rögzíthető kiegészítőkkel (pl textílkönyv vagy tükör), valamint a nagyméretű gyűrűkkel a baba elfoglalja magát és így játszva fejleszti alakuló készségeit.

Tároló és játszószőnyeg

A funkcionális és szórakoztató, tároló játszószőnyegek nagyszerű játékhelyet kínálnak a kicsiknek. Aki próbált már gyerekszobát rendben tartani az tudja, hogy ez a funkció milyen értékes. Jó sok játékot el tudnak nyelni ezek a szőnyegek, amikor tárolóként használják őket. 

Összecsukható habszivacs szőnyegek

A kedves dizájnon túl népszerűségük másik oka a praktikum: könnyűek és az összecsukhatóság miatt remekül hordozhatóak. Ez a szempont már akkor sem elhanyagolható, ha a lakás különböző pontjai között kell mozgatni a szőnyeget, de az igazi hozzáadott értéket utazáskor veszi észre az ember.

A méret számít és a vastagság is!

A játszószőnyegnek elég tágasnak kell lennie ahhoz, hogy a baba gurulhasson, fordulhasson rajta, játszhasson benne és persze figyelembe kell vennie a házában rendelkezésre álló teret is. Azt tanácsoljuk, hogy vásárlás előtt mindig ellenőrizd a játszószőnyeg tényleges méretét, hogy elkerüld a nem kívánt félreértéseket és frusztrációt.

A vastagság is számít! A legfontosabb, hogy a játszószőnyegnek elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy tompítsa a baba esését. Meg kell védenie a kicsit attól, hogy nekiütődjön a kemény padlófelületnek. De milyen vastag legyen? Minden szőnyeg más és más, eltérő anyagokból készülnek, de a 10 mm körüli érték általában elég jó.

Ne feledkezzünk meg a súlyáról sem. Ez akkor számít igazán, ha azt tervezed, hogy nem fix helye lesz, hanem mozgatog a lakás különböző pontjai között vagy magatokkal szeretnétek vinni utazások alkalmával.

Tisztántarthatóság

Fontos szempont még, hogy mennyire könnyű vagy éppen macerás tisztán tartani a kiszemelt szőnyeget. Ha az utóbbi igaz rá, akkor bizony fennáll a veszélye, hogy az újkor tip-top kinézet és a cuki dizájn már csak emlék lesz egy idő után.

Esztétika

A dizájn fontos. Azt szeretnéd, hogy a játszószőnyeg beleolvadjon a teljes életterébe, amelyet gondosan megalkottál gyermeked számára? Vagy szeretnél egy élénk színű játszószőnyeget, amely stimulálja a babát (annak ellenére, hogy még mindig sok tudományos vita folyik arról, hogy a színek hogyan befolyásolják a babákat)? A világosabb, fa vagy pasztell színeket részesíted előnyben? Megannyi egyéni szempont, amelyek nem is feltétlenül zárják ki egymást.

Konklúzió 

Egy megbízható helyről beszerzett, jó minőségű játszószőnyeggel nehéz mellényúlni. Praktikus? Oktató? Könnyen tisztítható? Szoba kialakításához passzoló színvilág? A bemutatott játszószőnyeg fajtáknak más és más az erősség, de természetesen a felsoroltakból többet is kipipálhatsz egy jól kiválasztott játszószőnyeggel. A választás csak rajtad múlik, jó szórakozást a használatához!

Nézd milyen szuper játszószőnyegeink vannak a Babamba Bababoltban! 🤩

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Hasznos applikációk várandósoknak

5 hasznos applikáció várandósoknak és kezdő szülőknek – magyarul

Megannyi kérdés merülhet fel a leendő szülőkben, szinte lehetetlen is észben tartani minden információt és tudnivalót. Szerencsére erre ma már nincs is szükség megteszik ezt helyettünk jobbnál jobb alkalmazások. Öt magyar fejlesztésű aplikációt gyűjtöttünk össze nektek babavárás és újszülött témában kigyűjtve legfőbb funkcióikat.

Read More »
A babák alávasának működése

Hogyan működik a babák alvása?

Vajon mire gondolt, aki kitalálta az „alszik, mint egy bébi” kifejezést? Ugye, ha ezt hallod arra gondolsz, hogy igazán jól és mélyen aludt az illető, de akinek van már babás tapasztalata, az tudja, hogy a valóság nem is állhatna távolabb ettől.
A babák alvásának változása része a fizikai fejlődésének, akárcsak a mozgásfejlődés és beszéd tanulás. Az alvás fejlődésük számos további fontos fejlődési területhez kapcsolódik szorosan, például a korai agyi éréshez, a tanuláshoz és a memóriához, a szociális és érzelmi fejlődéshez. A baba alvási és ébrenléti ciklusának érlelése az egyik legfontosabb fejlődési feladata.

Read More »
Rágóka választás

10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

Read More »
Fogzás

Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Read More »
Montessori játékok

Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett. Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Read More »
Fajátékok előnyei

A fajátékok a legjobb játékszerek! Elmondjuk miért

Babáknak és kisgyermekeknek szánt játékokra keresve akkora kínálat tárul elénk, hogy azt nem győzzük befogadni, amikor a legjobb választást próbáljuk meghozni gyermekeik számára. Természetes, hogy mindenki olyan játékokat szeretne, amelyek oktató jellegűek, biztonságosak, megfizethetőek, tartósak, és még az alapvető szellemi és fizikai készségek fejlesztéséhez is hozzájárulnak.
Létezik olyan, hogy tökéletes játék? Ha igen, akkor a fajátékok járhatnak ehhez a legközelebb. Egy egyszerű, gyönyörűen kidolgozott fajáték képes felkelteni a gyerekek érdeklődését anélkül, hogy túlterhelné, és inspirálhatja a képzeletét anélkül, hogy túlzottan irányítaná.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!