Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

A játszószőnyegek nagyszerű helyet biztosítanak kicsinek, hogy egyedül, testvérekkel vagy anyuval és apuval játsszon. Ideális esetben ezeket úgy tervezték, hogy miközben a baba játszik, a játszószőnyeg a színeivel, mintáival, hozzá tartozó különböző játékokkal stimulálja a kis elméjét. A megfogható, puha és ropogós textúrák a tapintást, motoros készségek fejlődését segítik, a nagy kontrasztú képek megragadják a baba figyelmét így lekötik a kicsik érzékeit.

Ez segíti a baba testének és agyának fejlődését, segít neki elérni olyan fontos mérföldköveket, mint a tárgyak szorongatása, átfordulás és a tárgyak mozgásának követése a szemükkel. Emellett lehetőséget kínálnak egy kis önálló játékra is, így egy kis nyugodt időt biztosít(hat)nak a szülőknek is.

Mettől meddig használható a játszószőnyeg?

A babáknak körülbelül 3 hónapos koruktól lesz szükségük játszószőnyegre. Amiatt felesleges aggódni, hogy a kicsi hamarosan kinövi a játszószőnyegét. A legtöbb játszószőnyeg évekig használható még a gyerekszobában. 

Első a biztonság!

A játszószőnyegnek elég vastagnak és elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy védje a babákat még akkor is, ha megbotlik és elesik (ez gyakori). Ha lehetséges, extra párnázattal kell ellátni őket, hogy tompítsák az esést.Ha cipzárt is tartalmaz a játszószőnyeg, akkor arra figyelni kell, hogy úgy van-e kialakítva, hogy ez rejtve maradjon a baba elől.

A szőnyegnek stabilnak kell lennie, hogy a baba ne tudja könnyen elmozdítani. Nem szabad kemény, hegyes vagy éles részeket tartalmaznia, amelyek károsíthatják a babát. Ezenkívül a szőnyegnek nem szabad túl puhának sem lennie, hogy a baba ne “fúródjon” bele.

Típusok és anyagok

Szövet szőnyegek

Általában nem vízállóak, hacsak nem kezelik őket speciálisan. Az, hogy mennyire biztonságos, az anyaghasználattól és a vastagságtól függ. Gyönyörű mintákat találni, amellyel a babaszoba éke lehet egy ilyen játszószőnyeg. Végtelen szín és minta kombináció érhető el, így egész biztosan találsz olyat, amely passzol a szoba hangulatához.

Puzzle szőnyeg

A puzzle szőnyegek általában olyan egymásba illeszkedő darabokból készülnek, amelyeken legtöbbször betűk, számok, szimbólumok vagy állatok találhatók. Tökéletes helyet biztosítanak azoknak a babáknak, akik még csak most kezdik felfedezni világukat, vagy most teszik meg az első lépéseiket. Bármilyen sík felületre felállítható, a keményfa padlótól a szőnyegig. Keresd az extra vastag habszivacs vagy texturált felületű lehetőségeket.

Előnyei: 

  • A kontrasztos színek serkentik gyermeked fantáziáját.
  • Elszigetelik a hideg padlót.
  • Az első lépések megtételekor a puha hab minden esést tompít, és megvédi a gyermeket a lábujjak zúzódásától.
  • A kivehető darabok tökéletesek az alakfelismerés tanítására.
  • A rejtvényekkel való játék serkenti a gyermek fantáziáját, ösztönzi a logikus, a dobozon kívüli gondolkodást és tökéletesen fejleszti a kézi készségeket.

Vízzel töltött játszószőnyegek

Ezek a szórakoztató játszószőnyegek általában átlátszó műanyagból készülnek, és tele vannak vízzel és lebegő játékokkal. Rengeteg móka ez a növekvő test és lélek számára. Ezek a játszószőnyegek egyedülálló játékélményt kínálnak, hosszan lekötik a babákat. Segítenek a kicsinek abban is, hogy anélkül fedezze fel a víz csodáit, hogy úszna a lakás.

Activity játszószőnyegek

Nagyszerűek ezek a fajta szőnyegek, amikor a baba kezd aktívabbá válni. Felakasztható játékokkal rendelkeznek, amelyekkel a babák hanyatt fekve játszhatnak, ami nagyszerű módja annak, hogy a kicsiket biztonságosan szórakoztassuk. Az ütögetésre és markolásra ösztönző játékokkal és egyéb rögzíthető kiegészítőkkel (pl textílkönyv vagy tükör), valamint a nagyméretű gyűrűkkel a baba elfoglalja magát és így játszva fejleszti alakuló készségeit.

Tároló és játszószőnyeg

A funkcionális és szórakoztató, tároló játszószőnyegek nagyszerű játékhelyet kínálnak a kicsiknek. Aki próbált már gyerekszobát rendben tartani az tudja, hogy ez a funkció milyen értékes. Jó sok játékot el tudnak nyelni ezek a szőnyegek, amikor tárolóként használják őket. 

Összecsukható habszivacs szőnyegek

A kedves dizájnon túl népszerűségük másik oka a praktikum: könnyűek és az összecsukhatóság miatt remekül hordozhatóak. Ez a szempont már akkor sem elhanyagolható, ha a lakás különböző pontjai között kell mozgatni a szőnyeget, de az igazi hozzáadott értéket utazáskor veszi észre az ember.

A méret számít és a vastagság is!

A játszószőnyegnek elég tágasnak kell lennie ahhoz, hogy a baba gurulhasson, fordulhasson rajta, játszhasson benne és persze figyelembe kell vennie a házában rendelkezésre álló teret is. Azt tanácsoljuk, hogy vásárlás előtt mindig ellenőrizd a játszószőnyeg tényleges méretét, hogy elkerüld a nem kívánt félreértéseket és frusztrációt.

A vastagság is számít! A legfontosabb, hogy a játszószőnyegnek elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy tompítsa a baba esését. Meg kell védenie a kicsit attól, hogy nekiütődjön a kemény padlófelületnek. De milyen vastag legyen? Minden szőnyeg más és más, eltérő anyagokból készülnek, de a 10 mm körüli érték általában elég jó.

Ne feledkezzünk meg a súlyáról sem. Ez akkor számít igazán, ha azt tervezed, hogy nem fix helye lesz, hanem mozgatog a lakás különböző pontjai között vagy magatokkal szeretnétek vinni utazások alkalmával.

Tisztántarthatóság

Fontos szempont még, hogy mennyire könnyű vagy éppen macerás tisztán tartani a kiszemelt szőnyeget. Ha az utóbbi igaz rá, akkor bizony fennáll a veszélye, hogy az újkor tip-top kinézet és a cuki dizájn már csak emlék lesz egy idő után.

Esztétika

A dizájn fontos. Azt szeretnéd, hogy a játszószőnyeg beleolvadjon a teljes életterébe, amelyet gondosan megalkottál gyermeked számára? Vagy szeretnél egy élénk színű játszószőnyeget, amely stimulálja a babát (annak ellenére, hogy még mindig sok tudományos vita folyik arról, hogy a színek hogyan befolyásolják a babákat)? A világosabb, fa vagy pasztell színeket részesíted előnyben? Megannyi egyéni szempont, amelyek nem is feltétlenül zárják ki egymást.

Konklúzió 

Egy megbízható helyről beszerzett, jó minőségű játszószőnyeggel nehéz mellényúlni. Praktikus? Oktató? Könnyen tisztítható? Szoba kialakításához passzoló színvilág? A bemutatott játszószőnyeg fajtáknak más és más az erősség, de természetesen a felsoroltakból többet is kipipálhatsz egy jól kiválasztott játszószőnyeggel. A választás csak rajtad múlik, jó szórakozást a használatához!

Nézd milyen szuper játszószőnyegeink vannak a Babamba Bababoltban! 🤩

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Anyatejes táplálás előnyei

Anyatejes táplálás: Az újszülöttek egészségének és fejlődésének kulcsa

Az anyatejes táplálás az egyik legjobb dolog, amit egy újszülöttel történhet. A természetes anyatej számos előnnyel jár az újszülöttek számára, nem csupán táplálkozás szempontjából, hanem az egészségük, fejlődésük és kapcsolatuk szempontjából is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az anyatej előnyeit és hogy – ha lehetséges – miért érdemes ragaszkodni hozzá az első hónapokban.

Read More »
Plüss játékok előnyei

A plüssök 10 előnye babák és kisgyermekek számára

A plüss figurák sokkal többet jelentenek egyszerű játékoknál a babák számára. Ezek a puha és barátságos társak fontos szerepet játszanak a csecsemők fejlődése során, segítve őket az érzelmek kifejezésében, a biztonságérzet kialakításában és a kognitív képességeik fejlesztésében. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen szerepet töltenek be ezek a kedves plüssök a babák életében.

Read More »
Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
×
×

Cart