Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

Előző bejegyzésünkben már utaltunk a Montessori módszerre, amikor a fajátékok előnyeiről írtunk. Most nézzük meg részletesebben mit is takar a Montessori módszer, amiről annyit hallani és milyen jellemzőik vannak a Montessori játékoknak.

A Montessori nevelési módszer már több mint 100 éve létezik, de az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert, és a 21. század egyik szülői irányzatává vált.

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett.

Ahelyett, hogy büntetné, Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Mik azok a Montessori játékok?

A Montessori játékoknak számos meghatározása létezik. Vannak, akik szigorúan a módszer alapítója – Maria Montessori által kifejlesztett játékokra értelmezik. Mások lazábban használják a kifejezést a természetes anyagokból készült oktatási játékok leírására.

Maradjunk ennél a két általános definíciónál:

1) Közvetlenül Maria Montessori által tervezett játékok:

Ezek általában zárt végű játékok, amelyeknek egyetlen célja egy adott fejlesztési terület fejlesztése.

Tipikus példa erre a rózsaszín torony – egy ikonikus Montessori játék, amely 10 különböző méretű fakockából áll, és a finommotorika fejlesztésére összpontosít.

2) A Montessori filozófiának megfelelő játékok.

Lehet, hogy ezeknek a játékoknak az eredetének semmi köze a Montessori-módszerhez, de a módszer számos aspektusával összhangban vannak.

Tipikus példa erre a Pikler-háromszög – nem Maria Montessori tervezte, de támogatja a gyermek önállóságát és elősegíti a mozgás szabadságát, így remekül használható Montessori óvodákban vagy háztartásokban.

Pikler háromszög

Melyek a Montessori játékok alapvető tulajdonságai?

Nézzük meg közelebbről, melyek a Montessori-barát játékok jellemző tulajdonságai, különösen, ha összehasonlítjuk a piacon általában megtalálható többi „hagyományos” játékkal.

Egyszerűség

Az egyik első dolog, ami szembeötlik, amikor a Montessori játékokat más játékokkal hasonlítjuk össze, az az, hogy nagyon egyszerűek – nincsenek elemek és interaktív alkatrészek, amelyek mesterséges hangokat vagy fényeket keltenek.

Ennek fő oka az, hogy a játékokat egyszerűvé kell tenni, hogy ne terheljék túl a gyerekek elméjét, és teljes mértékben megértsék a játék célját.

Természetes anyagok

Előző bejegyzésünkben kielemeztük a fajátékok előnyeit, de nem árt egy kis ismétlés. Bár nem minden fajáték Montessori játék, igaz, hogy szinte minden Montessori-barát játék fajáték.

A fának számos előnye van. Egyedülálló anyag, amely összeköt bennünket a természettel, és egyedülálló érzékszervi élményt nyújt minden korosztály számára.

Ráadásul biztonságos és tartós, ami azt jelenti, hogy gyerekek már kiskoruktól használhatják.

Végül, de nem utolsósorban a fa környezetbarát és fenntartható. Tehát azzal, hogy a műanyag helyett fajátékokat vásárol, a környezetért is tesz.

A Montessori tantermekben használt természetes anyagok további példái a fém, a kő, a pamut vagy a gyapjú. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Montessori-háztartásokban ne találnál műanyag játékokat, de nem részesítik előnyben, ha van természetes anyagú alternatíva.

Célzott

A Montessori játékok másik jellemzője, hogy meghatározott oktatási céllal rendelkezik, és egy adott terület fejlesztését célozza.
A játékok fejlesztési céljuk alapján több kategóriába sorolhatók:

  • Érzékelés
  • Finommotorika
  • Nagy motoros készségek
  • Gyakorlati élet
  • Nyelv
  • Matematika
  • Művészetek és kézművesség
  • Fizika

A Montessori módszer a valóságban gyökerező játékok és könyvek használatát javasolja. Ez azt jelenti, hogy a körülöttünk lévő világnak kell ihletet adnia, nem pedig a kitalált dolgoknak.
Azt tanítja, hogy a gyermek képzelőereje az élet első 6 évében természetesen fejlődik, és nincs szüksége külső fantáziaforrásokra – éppen ellenkezőleg, a mesefigurák megzavarhatják a kisgyerekek megértését arról, hogy mi az igaz és mi az igazi.
Tipikus példák az állatos játékok – míg a haszonállatok vagy a szafari állatok figurái teljesen rendben vannak, addig a sárkányokat vagy beszélő medvéket ábrázoló játékok nincsenek összhangban a Montessori filozófiával.

Hogyan néz ki egy Montessori játszószoba?

A környezet döntő szerepet játszik a Montessori nevelési módszerben. Tehát nem csak arról van szó, hogy a gyerekek milyen játékokkal játszanak, hanem arról is, hogy hol játszanak velük.

Most, hogy tudjuk, milyen játékokat használnak a Montessori óvodákban és háztartásokban, nézzük meg, hogyan rendezzük el őket, és hogyan készítsünk Montessori-barát játszószobát.

Függetlenség

A függetlenség a Montessori-nevelés egyik alapfogalma. Ez az oka annak, hogy a Montessori játszószobákban a játékokat nem úgy tárolják, ahogyan a játékokat általában tárolják – műanyag edényekben vagy olyan polcokon, amelyeket csak a szülők érhetnek el.

Ehelyett a Montessori-módszer alacsony játékpolcok használatát javasolja, amelyek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy bármikor elvigyék a játékokat. Ez sokkal könnyebb a szülők számára, de ami a legfontosabb, megtanítja a gyermeket az önálló cselekvésre.

Szabadság határokon belül

Ennek ellenére a Montessori-módszer alkalmazása nem jelenti azt, hogy a gyerekeknek meg kell engedni, hogy azt csináljanak, amit akarnak, amikor csak akarnak.

Nagyon fontos megtanítani a gyerekeket kiskoruktól kezdve, hogy minden játéknak megvan a maga helye, és mindent vissza kell tenni a polcokra, miután befejezték a játékot.

A kevesebb több

Egy Montessori játszószobában ne legyen túl sok játéklehetőség. Egyes szülők úgy gondolják, hogy minél több játékuk van a gyerekeknek, annál többet fognak játszani velük. De a valóságban ennek az ellenkezője igaz. A túl sok játék valójában elvonja a gyermek figyelmét.

A kevesebb játék viszont kreativitásra és ötletes játékra ösztönöz. Tehát ahelyett, hogy túl sok játékkal terhelné le a gyermeket, válasszon csak néhány minőségi darabot.

Ennek nagyszerű módja az úgynevezett játékforgatás gyakorlása. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak néhány játékot kell kitenni, a többit pedig a gyermek számára nem elérhető helyen kell tárolni. Egy bizonyos idő elteltével (általában egy-két hét) rotálhatod a játékokat, és újakat vehetsz elő.

Esztétikus környezet

Végül, de nem utolsósorban a Montessori játszószoba legyen szép. Ez azt jelenti, hogy a helyiség esztétikáját szem előtt tartva kell díszíteni – legyen szó akár a bútorok egyszerűségéről, akár a felhasznált anyagokról.

Mik a Montessori-barát játékok előnyei?

A Montessori játékok több előnyt is kínálnak a gyermekek számára. Ezek a játékok segítenek nekik a felfedezés és a tapasztalatszerzés útján tanulni, szemben a passzívabb tanulási stílussal, például tévénézéssel. Ez a gyakorlatiasabb megközelítés lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy jobban megértsék az őket körülvevő világot.

A Montessori játékok érzékszervi élményeket is nyújtanak, amelyek segítségével a gyerekek megismerhetik a színeket, formákat és méreteket. Ezenkívül ezek a játékok segíthetik az egyensúlyt és a szem-kéz koordinációt. Ennek az az oka, hogy általában olyan anyagokból készülnek, mint a fa, ami segíti a finommotorikát.

A Montessori játékok használatának legfontosabb előnye, hogy megtanítják a gyerekeket kritikusan és kreatívan gondolkodni. Azáltal, hogy a gyerekeket arra ösztönzik, hogy fedezzék fel környezetüket és alkossanak dolgokat, megértik az őket körülvevő világot.

Végül a Montessori játékok sokoldalúak, és bár kisebb gyermekeknek készültek, a nagyobb korosztály számára használhatóak. 

A Montessori játékok különböző típusai

Sokféle Montessori játék létezik. Egyesek klasszikusok, amelyek régóta léteznek, míg mások újabb találmányok. Íme néhány példa:

Manipulációs játékok

A Montessori játékok egyik kategóriája a manipulációs játék. Ezek a játékok segítenek a gyerekeknek megtanulni a geometriát, a fizikát és a matematikát. Ide tartoznak a formák, blokkok és fogaskerekek, amelyek manipulálásával a tudomány és a matematika alapelveit tanítják.

Érzékszervi játékok

A Montessori játékok másik típusa az érzékszervi játék. Ezek a játékok érdekes textúrákkal, színekkel és hangokkal segítik a gyerekeket érzékszerveik fejlesztésében. Ilyenek például az egymásra rakott csészék, texturált labdák és hangszerek.

Könyvek, kirakósok és rejtvények

Sok szempontból a hagyományos tárgyak, amelyek a gyakorlati tanulást ösztönzik, mint például a könyvek és a kirakósok, nagyszerű Montessori játékok is. Ezek olvasásra és problémamegoldás gyakorlására ösztönzik a gyerekeket.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
Hasznos applikációk várandósoknak

5 hasznos applikáció várandósoknak és kezdő szülőknek – magyarul

Megannyi kérdés merülhet fel a leendő szülőkben, szinte lehetetlen is észben tartani minden információt és tudnivalót. Szerencsére erre ma már nincs is szükség megteszik ezt helyettünk jobbnál jobb alkalmazások. Öt magyar fejlesztésű aplikációt gyűjtöttünk össze nektek babavárás és újszülött témában kigyűjtve legfőbb funkcióikat.

Read More »
A babák alávasának működése

Hogyan működik a babák alvása?

Vajon mire gondolt, aki kitalálta az „alszik, mint egy bébi” kifejezést? Ugye, ha ezt hallod arra gondolsz, hogy igazán jól és mélyen aludt az illető, de akinek van már babás tapasztalata, az tudja, hogy a valóság nem is állhatna távolabb ettől.
A babák alvásának változása része a fizikai fejlődésének, akárcsak a mozgásfejlődés és beszéd tanulás. Az alvás fejlődésük számos további fontos fejlődési területhez kapcsolódik szorosan, például a korai agyi éréshez, a tanuláshoz és a memóriához, a szociális és érzelmi fejlődéshez. A baba alvási és ébrenléti ciklusának érlelése az egyik legfontosabb fejlődési feladata.

Read More »
Rágóka választás

10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

Read More »
Fogzás

Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Read More »
Fajátékok előnyei

A fajátékok a legjobb játékszerek! Elmondjuk miért

Babáknak és kisgyermekeknek szánt játékokra keresve akkora kínálat tárul elénk, hogy azt nem győzzük befogadni, amikor a legjobb választást próbáljuk meghozni gyermekeik számára. Természetes, hogy mindenki olyan játékokat szeretne, amelyek oktató jellegűek, biztonságosak, megfizethetőek, tartósak, és még az alapvető szellemi és fizikai készségek fejlesztéséhez is hozzájárulnak.
Létezik olyan, hogy tökéletes játék? Ha igen, akkor a fajátékok járhatnak ehhez a legközelebb. Egy egyszerű, gyönyörűen kidolgozott fajáték képes felkelteni a gyerekek érdeklődését anélkül, hogy túlterhelné, és inspirálhatja a képzeletét anélkül, hogy túlzottan irányítaná.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!