Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

Előző bejegyzésünkben már utaltunk a Montessori módszerre, amikor a fajátékok előnyeiről írtunk. Most nézzük meg részletesebben mit is takar a Montessori módszer, amiről annyit hallani és milyen jellemzőik vannak a Montessori játékoknak.

A Montessori nevelési módszer már több mint 100 éve létezik, de az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert, és a 21. század egyik szülői irányzatává vált.

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett.

Ahelyett, hogy büntetné, Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Mik azok a Montessori játékok?

A Montessori játékoknak számos meghatározása létezik. Vannak, akik szigorúan a módszer alapítója – Maria Montessori által kifejlesztett játékokra értelmezik. Mások lazábban használják a kifejezést a természetes anyagokból készült oktatási játékok leírására.

Maradjunk ennél a két általános definíciónál:

1) Közvetlenül Maria Montessori által tervezett játékok:

Ezek általában zárt végű játékok, amelyeknek egyetlen célja egy adott fejlesztési terület fejlesztése.

Tipikus példa erre a rózsaszín torony – egy ikonikus Montessori játék, amely 10 különböző méretű fakockából áll, és a finommotorika fejlesztésére összpontosít.

2) A Montessori filozófiának megfelelő játékok.

Lehet, hogy ezeknek a játékoknak az eredetének semmi köze a Montessori-módszerhez, de a módszer számos aspektusával összhangban vannak.

Tipikus példa erre a Pikler-háromszög – nem Maria Montessori tervezte, de támogatja a gyermek önállóságát és elősegíti a mozgás szabadságát, így remekül használható Montessori óvodákban vagy háztartásokban.

Pikler háromszög

Melyek a Montessori játékok alapvető tulajdonságai?

Nézzük meg közelebbről, melyek a Montessori-barát játékok jellemző tulajdonságai, különösen, ha összehasonlítjuk a piacon általában megtalálható többi „hagyományos” játékkal.

Egyszerűség

Az egyik első dolog, ami szembeötlik, amikor a Montessori játékokat más játékokkal hasonlítjuk össze, az az, hogy nagyon egyszerűek – nincsenek elemek és interaktív alkatrészek, amelyek mesterséges hangokat vagy fényeket keltenek.

Ennek fő oka az, hogy a játékokat egyszerűvé kell tenni, hogy ne terheljék túl a gyerekek elméjét, és teljes mértékben megértsék a játék célját.

Természetes anyagok

Előző bejegyzésünkben kielemeztük a fajátékok előnyeit, de nem árt egy kis ismétlés. Bár nem minden fajáték Montessori játék, igaz, hogy szinte minden Montessori-barát játék fajáték.

A fának számos előnye van. Egyedülálló anyag, amely összeköt bennünket a természettel, és egyedülálló érzékszervi élményt nyújt minden korosztály számára.

Ráadásul biztonságos és tartós, ami azt jelenti, hogy gyerekek már kiskoruktól használhatják.

Végül, de nem utolsósorban a fa környezetbarát és fenntartható. Tehát azzal, hogy a műanyag helyett fajátékokat vásárol, a környezetért is tesz.

A Montessori tantermekben használt természetes anyagok további példái a fém, a kő, a pamut vagy a gyapjú. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Montessori-háztartásokban ne találnál műanyag játékokat, de nem részesítik előnyben, ha van természetes anyagú alternatíva.

Célzott

A Montessori játékok másik jellemzője, hogy meghatározott oktatási céllal rendelkezik, és egy adott terület fejlesztését célozza.
A játékok fejlesztési céljuk alapján több kategóriába sorolhatók:

  • Érzékelés
  • Finommotorika
  • Nagy motoros készségek
  • Gyakorlati élet
  • Nyelv
  • Matematika
  • Művészetek és kézművesség
  • Fizika

A Montessori módszer a valóságban gyökerező játékok és könyvek használatát javasolja. Ez azt jelenti, hogy a körülöttünk lévő világnak kell ihletet adnia, nem pedig a kitalált dolgoknak.
Azt tanítja, hogy a gyermek képzelőereje az élet első 6 évében természetesen fejlődik, és nincs szüksége külső fantáziaforrásokra – éppen ellenkezőleg, a mesefigurák megzavarhatják a kisgyerekek megértését arról, hogy mi az igaz és mi az igazi.
Tipikus példák az állatos játékok – míg a haszonállatok vagy a szafari állatok figurái teljesen rendben vannak, addig a sárkányokat vagy beszélő medvéket ábrázoló játékok nincsenek összhangban a Montessori filozófiával.

Hogyan néz ki egy Montessori játszószoba?

A környezet döntő szerepet játszik a Montessori nevelési módszerben. Tehát nem csak arról van szó, hogy a gyerekek milyen játékokkal játszanak, hanem arról is, hogy hol játszanak velük.

Most, hogy tudjuk, milyen játékokat használnak a Montessori óvodákban és háztartásokban, nézzük meg, hogyan rendezzük el őket, és hogyan készítsünk Montessori-barát játszószobát.

Függetlenség

A függetlenség a Montessori-nevelés egyik alapfogalma. Ez az oka annak, hogy a Montessori játszószobákban a játékokat nem úgy tárolják, ahogyan a játékokat általában tárolják – műanyag edényekben vagy olyan polcokon, amelyeket csak a szülők érhetnek el.

Ehelyett a Montessori-módszer alacsony játékpolcok használatát javasolja, amelyek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy bármikor elvigyék a játékokat. Ez sokkal könnyebb a szülők számára, de ami a legfontosabb, megtanítja a gyermeket az önálló cselekvésre.

Szabadság határokon belül

Ennek ellenére a Montessori-módszer alkalmazása nem jelenti azt, hogy a gyerekeknek meg kell engedni, hogy azt csináljanak, amit akarnak, amikor csak akarnak.

Nagyon fontos megtanítani a gyerekeket kiskoruktól kezdve, hogy minden játéknak megvan a maga helye, és mindent vissza kell tenni a polcokra, miután befejezték a játékot.

A kevesebb több

Egy Montessori játszószobában ne legyen túl sok játéklehetőség. Egyes szülők úgy gondolják, hogy minél több játékuk van a gyerekeknek, annál többet fognak játszani velük. De a valóságban ennek az ellenkezője igaz. A túl sok játék valójában elvonja a gyermek figyelmét.

A kevesebb játék viszont kreativitásra és ötletes játékra ösztönöz. Tehát ahelyett, hogy túl sok játékkal terhelné le a gyermeket, válasszon csak néhány minőségi darabot.

Ennek nagyszerű módja az úgynevezett játékforgatás gyakorlása. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak néhány játékot kell kitenni, a többit pedig a gyermek számára nem elérhető helyen kell tárolni. Egy bizonyos idő elteltével (általában egy-két hét) rotálhatod a játékokat, és újakat vehetsz elő.

Esztétikus környezet

Végül, de nem utolsósorban a Montessori játszószoba legyen szép. Ez azt jelenti, hogy a helyiség esztétikáját szem előtt tartva kell díszíteni – legyen szó akár a bútorok egyszerűségéről, akár a felhasznált anyagokról.

Mik a Montessori-barát játékok előnyei?

A Montessori játékok több előnyt is kínálnak a gyermekek számára. Ezek a játékok segítenek nekik a felfedezés és a tapasztalatszerzés útján tanulni, szemben a passzívabb tanulási stílussal, például tévénézéssel. Ez a gyakorlatiasabb megközelítés lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy jobban megértsék az őket körülvevő világot.

A Montessori játékok érzékszervi élményeket is nyújtanak, amelyek segítségével a gyerekek megismerhetik a színeket, formákat és méreteket. Ezenkívül ezek a játékok segíthetik az egyensúlyt és a szem-kéz koordinációt. Ennek az az oka, hogy általában olyan anyagokból készülnek, mint a fa, ami segíti a finommotorikát.

A Montessori játékok használatának legfontosabb előnye, hogy megtanítják a gyerekeket kritikusan és kreatívan gondolkodni. Azáltal, hogy a gyerekeket arra ösztönzik, hogy fedezzék fel környezetüket és alkossanak dolgokat, megértik az őket körülvevő világot.

Végül a Montessori játékok sokoldalúak, és bár kisebb gyermekeknek készültek, a nagyobb korosztály számára használhatóak. 

A Montessori játékok különböző típusai

Sokféle Montessori játék létezik. Egyesek klasszikusok, amelyek régóta léteznek, míg mások újabb találmányok. Íme néhány példa:

Manipulációs játékok

A Montessori játékok egyik kategóriája a manipulációs játék. Ezek a játékok segítenek a gyerekeknek megtanulni a geometriát, a fizikát és a matematikát. Ide tartoznak a formák, blokkok és fogaskerekek, amelyek manipulálásával a tudomány és a matematika alapelveit tanítják.

Érzékszervi játékok

A Montessori játékok másik típusa az érzékszervi játék. Ezek a játékok érdekes textúrákkal, színekkel és hangokkal segítik a gyerekeket érzékszerveik fejlesztésében. Ilyenek például az egymásra rakott csészék, texturált labdák és hangszerek.

Könyvek, kirakósok és rejtvények

Sok szempontból a hagyományos tárgyak, amelyek a gyakorlati tanulást ösztönzik, mint például a könyvek és a kirakósok, nagyszerű Montessori játékok is. Ezek olvasásra és problémamegoldás gyakorlására ösztönzik a gyerekeket.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Anyatejes táplálás előnyei

Anyatejes táplálás: Az újszülöttek egészségének és fejlődésének kulcsa

Az anyatejes táplálás az egyik legjobb dolog, amit egy újszülöttel történhet. A természetes anyatej számos előnnyel jár az újszülöttek számára, nem csupán táplálkozás szempontjából, hanem az egészségük, fejlődésük és kapcsolatuk szempontjából is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az anyatej előnyeit és hogy – ha lehetséges – miért érdemes ragaszkodni hozzá az első hónapokban.

Read More »
Plüss játékok előnyei

A plüssök 10 előnye babák és kisgyermekek számára

A plüss figurák sokkal többet jelentenek egyszerű játékoknál a babák számára. Ezek a puha és barátságos társak fontos szerepet játszanak a csecsemők fejlődése során, segítve őket az érzelmek kifejezésében, a biztonságérzet kialakításában és a kognitív képességeik fejlesztésében. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen szerepet töltenek be ezek a kedves plüssök a babák életében.

Read More »
Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
×
×

Cart