A fajátékok a legjobb játékszerek! Elmondjuk miért

Babáknak és kisgyermekeknek szánt játékokra keresve akkora kínálat tárul elénk, hogy azt nem győzzük befogadni, amikor a legjobb választást próbáljuk meghozni gyermekeik számára. Természetes, hogy mindenki olyan játékokat szeretne, amelyek oktató jellegűek, biztonságosak, megfizethetőek, tartósak, és még az alapvető szellemi és fizikai készségek fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

Létezik olyan, hogy tökéletes játék? Ha igen, akkor a fajátékok járhatnak ehhez a legközelebb. 
Egy egyszerű, gyönyörűen kidolgozott fajáték képes felkelteni a gyerekek érdeklődését anélkül, hogy túlterhelné, és inspirálhatja a képzeletét anélkül, hogy túlzottan irányítaná.

A kutatások azt sugallják, hogy a természetes elemeket, például a fát tartalmazó játék- és tanulási környezetek jobban segítenek a gyerekeknek koncentrálni, összpontosítani, sőt megnyugodni, mint más típusú terek. Pontosabban, a fa fizikai megérintése megnyugtatja a gyerekeket, ami azt jelenti, hogy a fajátékokkal való játék pozitív neurológiai hatással lehet a gyermek agyára.
A National Institutes of Health 2017-es tanulmánya szerint „a fával való érintkezés fiziológiai ellazulást vált ki”.

1. A fajátékok biztonságosak

Minden szülő elsődleges gondja a biztonság, különösen azért, mert a gyerekek hajlamosak mindent a szájukba venni. Míg a műanyag játékok könnyen eltörnek, és apró lenyelhető alkatrészeket hagynak maguk után, ez nem mondható el az erős fajátékokról.
Másfelől a gyengébb minőségű műanyag játékok olyan káros méreganyagokat tartalmazhatnak, mint a BPA és az ólom.

Egy kis statisztika a perspektíva kedvéért: a közelmúltban körülbelül 1,5 millió Fisher-Price óvodai játékot és 253 000 ólomfestékkel ellátott Pixar Sarge fröccsöntött játékautót hívtak vissza a magas ólomtartalom miatt, amely mérgező a gyermekek számára.

2. A fajátékok elősegítik a kreatív játékot

A fajátékok másik fontos előnye, hogy megkövetelik a gyermek képzelőerejének használatát és a kreatív gondolkodását, amelyek elengedhetetlenek a fejlődéshez. Sok modern játék azonban kiveszi a játékból a kreativitást azzal, hogy gyakran előre meghatározott cselekményvonallal rendelkezik.

Ellentétben a kütyükkel és a világító-zenélő játékokkal, a fából készült eszközöknek nincs elektronikus alkatrésze és nincs olyan eszköz, amely utasítaná a gyermeket, hogy mit tegyen. Ehelyett lehetővé teszik a kicsi számára, hogy szerepet játszhasson, és a semmiből létrehozza saját világát, felhasználva a képzelet erejét. Ezzel serkenti az érzelmi intelligenciát, a szociális intelligenciát, a kritikus gondolkodást, a koncentrációt és a motoros készségeket.

3. A fából készült játékok környezetbarátak

Az olyan fajátékok, amelyek etikus eredetű fából készülnek, sokkal környezetbarátabbak, mint a műanyag játékok. Ezenkívül a biológiailag lebomló fajátékokat csúnya vegyszerek nélkül állítják elő, és élettartamuk végén könnyen újrahasznosíthatók, ellentétben a műanyag játékokkal, amelyek elromlásuk esetén gyakran szemétként kerülnek a hulladéklerakókba.

4. A fajátékok tartósak

Mivel nem igazán láttuk, hogy gyerkőcök óvatosan kezelték volna játékaikat, és óvatosan visszateszik őket a dobozba, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fajátékok sokkal tovább bírják, mint a könnyen eltörő műanyag alternatívák. A masszív fajátékok a durva bánásmódra készültek, és akár generációról generációra is továbbadhatók, soha nem veszítik el időtlen varázsukat.

5. A fajátékok összekötik a gyerekeket és a természetet

Bizonyított tény, hogy a fajáték felemelt érzékszervi élményt hoz létre, minden érzékszervet leköt a játék során. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a természetes anyagok, mint például a fa, megnyugtatják, és segítik a gyermekek összpontosítását. A fa érintése pozitív neurológiai hatást fejthet ki, fiziológiai ellazulást vált ki és csökkenti a szorongást.

6. Elősegítik a kreatív játékot – és tanítják az okot és az okozatot

A játék kínálat tele van villogó fényekkel, élénk színekkel, képernyőkkel és hangos zajokkal. Az ehhez hasonló funkciók azonnali örömet okoznak a kisgyermekek számára, de hajlamosak a problémamegoldás és a fantáziadús játék lehetőségeit is beszűkíteni.

Mivel a fából készült játékok általában egyszerűbbek, olyan kognitív képességeket is támogatnak, amelyekre a feltűnő játékok egyszerűen nem képesek. Például 9 hónapos koruk körül a csecsemők kezdik tisztábban megérteni az okot és az okozatot: ha valamit a földhöz ütnek, hangot adnak, ha leejtjük, az eltűnik a szemünk elől. Egy fából készült játék, gyönyörűen megtanítja: „amikor csinálok valamit, annak eredményeként valami más történik.”

A fából készült játékok gyönyörű, tapintható, nyitott végű „üres vásznat” is kínálnak, amelyet a gyermek saját tempójában és saját feltételei szerint fedezhet fel. Az extra harangok és fények, amelyek más játékokat azonnal vonzóbbá tehetnek, általában korlátozzák és irányítják a gyerekek fantáziáját.

7. Beavatják a gyerekeket a matematika és a fizika törvénszerűségeibe

A fa kockák, építős játékok például kézügyességet, szem-kéz koordinációt és rengeteg finommotoros precizitást igényelnek az egymásra rakáshoz és az egyensúlyozáshoz. Ezenkívül támogatják a matematika tanulásához szükséges fontos készségeket, például a mintaillesztést és a felismerést.

Mivel nincsenek mágnesek vagy összekötő rendszerek, amelyek a blokkokat egymáshoz rögzítenék, a gyerekeknek a kezük és a szemük összehangolására kell összpontosítaniuk, hogy megépítsék és egyensúlyba hozzák a különböző elemeket. A gyerekek korai fizikaleckéket tanulnak meg, amikor a torony feldől, miután a hatodik blokkot a tetejére helyezték, vagy amikor egy labda legurul a rámpán.

8. Gyönyörűek

Lehet, hogy sokszor csak tudat alatt, de az esztétikum mindenkinél előkelő helyen szerepel a játék kiválasztásának kritériumai között. A szépség tehát számít – különösen, ha tartós játékokat választunk. Függetlenül attól, hogy festett, pácolt vagy természetesen hagyott, a fából készült játékszerek, bútorok, művészeti tárgyak és egyéb tárgyak általában vonzóak. A tiszta vonalak, a vonzó (de nem túl élénk) színek és a precíz sorrend mind a nyugodt tanulási környezetet segítik elő. A fajátékok természetes módon illeszkednek ezekbe a terekbe, mivel gyakran egymásra rakhatók, könnyen tisztíthatók és egyszerűen szépek.

9. A Montessori módszer is a fajátékokat preferálja

A Montessori módszerrel következő bejegyzésünkben fogunk részletesen foglalkozni, de ha már a fajátékokról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy nem véletlenül ajánlják ezeket ennek az irányzatnak a hívei sem.

Röviden összefoglalva a Montessori játékok mögött az az ötlet, hogy legyen nyitott játék, ami azt jelenti, hogy a kicsik eldönthetik, mi az, mit kezdjenek vele és hogyan játsszák. A fajátékok használatának számos előnye van, amelyek közül sok már kiskorától kezdve segíti a gyermekek fejlődését.
A fajátékok pedig lehetővé teszik a fiatal elmék számára, hogy a felvett hangok vagy az elsöprő színpaletták elvonása nélkül fedezzék fel a körülöttük lévő világot és annak működését. A legtöbb Montessori játék fából készült, és ennek megvannak az okai, kezdve az érzékszervi szempontokkal.

Konklúzió

Míg sok műanyag játékot rövid ideig tartó használatra terveztek, és hamar a szemétben végzik, a fajátékok esetében nem ez a helyzet. Nyugodtan megállapítható, hogy a fából készült játékok a legjobb befektetések gyermeked fejlesztésében, mivel környezetbarátak, biztonságosak, tartósak, és kiválóan serkentik a képzelőerejüket. Nem beszélve arról, hogy mindeközben fejlesztik a megismerést és a finom motoros készségeket is.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Rágóka választás

10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

Read More »
Fogzás

Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Read More »
Montessori játékok

Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett. Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Read More »
Gyermek szerepjáték blogcikk borító

Miért fontosak a szerepjátékok a kisgyermekek fejlődésében?

Előfordult már, hogy gyermeked felkapta a telefonját, és úgy tett, mintha valakivel telefonálna, vagy akár felkapott egy távirányítót, és úgy vezetett, mintha autóban ülne? Mi járhat ilyenkor a fejükben? Talán nincs is még egy olyan aktivitás forma, amely egyszerre oly sok oldalról fejlesztené a kisgyermekeket, mint a különböző szerepjátékok.

Read More »
Babafészek választás

A babafészek előnyei és a kiválasztás legfontosabb szempontjai

Leendő szülőként átgondolni is nehéz, hogy mennyi mindenre van szüksége az érkező babának. Szinte biztos vagyok benne, hogy ha éppen ebben a cipőben jársz, akkor valamilyen online vagy offline listában pipálgatod mi van már meg és mi mindent kell beszerezni a kicsi érkezéséig. Csak az alvás, pihenés témaköréhez kapcsolódva felmerül egy csomó – nem is feltétlenül olcsó – eszköz: hordozó, kiságy, mózeskosár, autósülés, pihenőszék stb, stb. Tényleg szükség van még ezen felül egy babafészekre is?

Read More »
pöttyök falmatrica

Pöttyök falmatrica inspirációk

Ha szeretnéd feldobni a gyerekszobát vagy a lakás bármely más helyiségét, akkor a falmatrica egy nagyon jó irány lehet. Mindenféle formában, színben és kivitelben beszerezhetőek, jellemzően nem is túl drágák, és nevetségesen könnyű leszedni, felragasztani vagy akár eltávolítani később.
Ebben a posztban a pöttyök falmatricák felhasználására hoztunk egy kis inspirációt. Elsőre nem is gondolná az ember, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük!

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Fürdőjátékok

A móka a fürdés alatt sem állhat meg!

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!