A fajátékok a legjobb játékszerek! Elmondjuk miért

Babáknak és kisgyermekeknek szánt játékokra keresve akkora kínálat tárul elénk, hogy azt nem győzzük befogadni, amikor a legjobb választást próbáljuk meghozni gyermekeik számára. Természetes, hogy mindenki olyan játékokat szeretne, amelyek oktató jellegűek, biztonságosak, megfizethetőek, tartósak, és még az alapvető szellemi és fizikai készségek fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

Létezik olyan, hogy tökéletes játék? Ha igen, akkor a fajátékok járhatnak ehhez a legközelebb. 
Egy egyszerű, gyönyörűen kidolgozott fajáték képes felkelteni a gyerekek érdeklődését anélkül, hogy túlterhelné, és inspirálhatja a képzeletét anélkül, hogy túlzottan irányítaná.

A kutatások azt sugallják, hogy a természetes elemeket, például a fát tartalmazó játék- és tanulási környezetek jobban segítenek a gyerekeknek koncentrálni, összpontosítani, sőt megnyugodni, mint más típusú terek. Pontosabban, a fa fizikai megérintése megnyugtatja a gyerekeket, ami azt jelenti, hogy a fajátékokkal való játék pozitív neurológiai hatással lehet a gyermek agyára.
A National Institutes of Health 2017-es tanulmánya szerint „a fával való érintkezés fiziológiai ellazulást vált ki”.

1. A fajátékok biztonságosak

Minden szülő elsődleges gondja a biztonság, különösen azért, mert a gyerekek hajlamosak mindent a szájukba venni. Míg a műanyag játékok könnyen eltörnek, és apró lenyelhető alkatrészeket hagynak maguk után, ez nem mondható el az erős fajátékokról.
Másfelől a gyengébb minőségű műanyag játékok olyan káros méreganyagokat tartalmazhatnak, mint a BPA és az ólom.

Egy kis statisztika a perspektíva kedvéért: a közelmúltban körülbelül 1,5 millió Fisher-Price óvodai játékot és 253 000 ólomfestékkel ellátott Pixar Sarge fröccsöntött játékautót hívtak vissza a magas ólomtartalom miatt, amely mérgező a gyermekek számára.

2. A fajátékok elősegítik a kreatív játékot

A fajátékok másik fontos előnye, hogy megkövetelik a gyermek képzelőerejének használatát és a kreatív gondolkodását, amelyek elengedhetetlenek a fejlődéshez. Sok modern játék azonban kiveszi a játékból a kreativitást azzal, hogy gyakran előre meghatározott cselekményvonallal rendelkezik.

Ellentétben a kütyükkel és a világító-zenélő játékokkal, a fából készült eszközöknek nincs elektronikus alkatrésze és nincs olyan eszköz, amely utasítaná a gyermeket, hogy mit tegyen. Ehelyett lehetővé teszik a kicsi számára, hogy szerepet játszhasson, és a semmiből létrehozza saját világát, felhasználva a képzelet erejét. Ezzel serkenti az érzelmi intelligenciát, a szociális intelligenciát, a kritikus gondolkodást, a koncentrációt és a motoros készségeket.

3. A fából készült játékok környezetbarátak

Az olyan fajátékok, amelyek etikus eredetű fából készülnek, sokkal környezetbarátabbak, mint a műanyag játékok. Ezenkívül a biológiailag lebomló fajátékokat csúnya vegyszerek nélkül állítják elő, és élettartamuk végén könnyen újrahasznosíthatók, ellentétben a műanyag játékokkal, amelyek elromlásuk esetén gyakran szemétként kerülnek a hulladéklerakókba.

4. A fajátékok tartósak

Mivel nem igazán láttuk, hogy gyerkőcök óvatosan kezelték volna játékaikat, és óvatosan visszateszik őket a dobozba, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fajátékok sokkal tovább bírják, mint a könnyen eltörő műanyag alternatívák. A masszív fajátékok a durva bánásmódra készültek, és akár generációról generációra is továbbadhatók, soha nem veszítik el időtlen varázsukat.

5. A fajátékok összekötik a gyerekeket és a természetet

Bizonyított tény, hogy a fajáték felemelt érzékszervi élményt hoz létre, minden érzékszervet leköt a játék során. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a természetes anyagok, mint például a fa, megnyugtatják, és segítik a gyermekek összpontosítását. A fa érintése pozitív neurológiai hatást fejthet ki, fiziológiai ellazulást vált ki és csökkenti a szorongást.

6. Elősegítik a kreatív játékot – és tanítják az okot és az okozatot

A játék kínálat tele van villogó fényekkel, élénk színekkel, képernyőkkel és hangos zajokkal. Az ehhez hasonló funkciók azonnali örömet okoznak a kisgyermekek számára, de hajlamosak a problémamegoldás és a fantáziadús játék lehetőségeit is beszűkíteni.

Mivel a fából készült játékok általában egyszerűbbek, olyan kognitív képességeket is támogatnak, amelyekre a feltűnő játékok egyszerűen nem képesek. Például 9 hónapos koruk körül a csecsemők kezdik tisztábban megérteni az okot és az okozatot: ha valamit a földhöz ütnek, hangot adnak, ha leejtjük, az eltűnik a szemünk elől. Egy fából készült játék, gyönyörűen megtanítja: „amikor csinálok valamit, annak eredményeként valami más történik.”

A fából készült játékok gyönyörű, tapintható, nyitott végű „üres vásznat” is kínálnak, amelyet a gyermek saját tempójában és saját feltételei szerint fedezhet fel. Az extra harangok és fények, amelyek más játékokat azonnal vonzóbbá tehetnek, általában korlátozzák és irányítják a gyerekek fantáziáját.

7. Beavatják a gyerekeket a matematika és a fizika törvénszerűségeibe

A fa kockák, építős játékok például kézügyességet, szem-kéz koordinációt és rengeteg finommotoros precizitást igényelnek az egymásra rakáshoz és az egyensúlyozáshoz. Ezenkívül támogatják a matematika tanulásához szükséges fontos készségeket, például a mintaillesztést és a felismerést.

Mivel nincsenek mágnesek vagy összekötő rendszerek, amelyek a blokkokat egymáshoz rögzítenék, a gyerekeknek a kezük és a szemük összehangolására kell összpontosítaniuk, hogy megépítsék és egyensúlyba hozzák a különböző elemeket. A gyerekek korai fizikaleckéket tanulnak meg, amikor a torony feldől, miután a hatodik blokkot a tetejére helyezték, vagy amikor egy labda legurul a rámpán.

8. Gyönyörűek

Lehet, hogy sokszor csak tudat alatt, de az esztétikum mindenkinél előkelő helyen szerepel a játék kiválasztásának kritériumai között. A szépség tehát számít – különösen, ha tartós játékokat választunk. Függetlenül attól, hogy festett, pácolt vagy természetesen hagyott, a fából készült játékszerek, bútorok, művészeti tárgyak és egyéb tárgyak általában vonzóak. A tiszta vonalak, a vonzó (de nem túl élénk) színek és a precíz sorrend mind a nyugodt tanulási környezetet segítik elő. A fajátékok természetes módon illeszkednek ezekbe a terekbe, mivel gyakran egymásra rakhatók, könnyen tisztíthatók és egyszerűen szépek.

9. A Montessori módszer is a fajátékokat preferálja

A Montessori módszerrel következő bejegyzésünkben fogunk részletesen foglalkozni, de ha már a fajátékokról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy nem véletlenül ajánlják ezeket ennek az irányzatnak a hívei sem.

Röviden összefoglalva a Montessori játékok mögött az az ötlet, hogy legyen nyitott játék, ami azt jelenti, hogy a kicsik eldönthetik, mi az, mit kezdjenek vele és hogyan játsszák. A fajátékok használatának számos előnye van, amelyek közül sok már kiskorától kezdve segíti a gyermekek fejlődését.
A fajátékok pedig lehetővé teszik a fiatal elmék számára, hogy a felvett hangok vagy az elsöprő színpaletták elvonása nélkül fedezzék fel a körülöttük lévő világot és annak működését. A legtöbb Montessori játék fából készült, és ennek megvannak az okai, kezdve az érzékszervi szempontokkal.

Konklúzió

Míg sok műanyag játékot rövid ideig tartó használatra terveztek, és hamar a szemétben végzik, a fajátékok esetében nem ez a helyzet. Nyugodtan megállapítható, hogy a fából készült játékok a legjobb befektetések gyermeked fejlesztésében, mivel környezetbarátak, biztonságosak, tartósak, és kiválóan serkentik a képzelőerejüket. Nem beszélve arról, hogy mindeközben fejlesztik a megismerést és a finom motoros készségeket is.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

futóbiciklizés előnyei

A futóbiciklizés egészséges fejlődést és szórakozást kínál a gyerekeknek

Az utóbbi években egyre több aggodalom merül fel azzal kapcsolatban, hogy a kisgyerekek mennyi időt töltenek a képernyők előtt, legyen szó televízióról vagy okostelefonról. Az inaktív életmód negatív hatással lehet a gyerekek fizikai és mentális egészségére is. Éppen ezért örömteli, hogy mára már szinte minden kisgyermek kipróbálja és élvezi a futóbiciklizést. Ez kiváló lehetőséget nyújt a gyerekek szüleinek arra, hogy kiszabadítsák csemetéiket a négy fal közül, élvezzék a friss levegőt és a testmozgást. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy a futóbiciklizés milyen előnyökkel jár a gyerekek számára.

Read More »
Éjjeli fények előnyei

Éjjeli fények varázsa: biztonságot sugárzó szépség a sötétben

Az éjszakai fények alvásra gyakorolt hatása egy gyakran vitatott témakör. Sokan azt gondolják, hogy az éjszakai sötétség az ideális környezet a jó alváshoz, és az éjjeli fények zavarhatják a gyerekek pihenését. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor az éjjeli fényeknek valóban hozzájárulnak a babák és a kisgyermekek (és persze így a szüleik) nyugodtabb alvásához. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei lehetnek az éjjeli fényeknek, és hogyan használhatjuk őket a gyerekek nyugodt alvásának biztosításához.

Read More »
habszivacs játszószőnyegek előnyei

Játéktér gazdag színekkel és textúrákkal: A habszivacs játszószőnyegek előnyei

Amikor a gyermekek játszanak, fontos, hogy körülöttük olyan környezet legyen, amely biztonságos, fejleszti a képességeiket, és élénkíti a fantáziájukat. Az egyik legjobb eszköz, amely megfelel ezeknek a feltételeknek, a habszivacs játszószőnyeg. Gazdag színekkel és textúrákkal rendelkeznek, amelyek rengeteg babának és kisgyereknek nyújtanak órákon át tartó tartalmas és örömteli játékot.

Read More »
terhesség tévhitek

Nagyanyáink tanácsaitól a tudományig: A terhességi tévhitek megértése 🧐

A terhesség egy gyönyörű és átalakító utazás, tele várakozással és csodával. Az izgalom közepette azonban számtalan olyan, generációkon át öröklődő, régi mese és tévhit is létezik, amelyek a várandós anyákat zavarba ejtik és aggodalommal töltik el. A tudomány folyamatos fejlődésével azonban már lehetőségünk van arra, hogy elválasszuk a tényeket a fikcióktól, és mélyebb megértést nyerjünk arról, hogy mi az, ami valóban számít a terhesség alatt. Ebben a cikkben a leggyakoribb terhességi tévhitekbe merülünk el, és feltárjuk a mögöttük álló tudományos bizonyítékokat.

Read More »
Edzés a terhesség alatt

Hogyan használ a terhesség alatti testmozgás az anyának és a babának egyaránt

A terhesség izgalmas időszak minden nő számára, de fizikailag és érzelmileg is kihívást jelenthet. Fontos az egészséges életmód fenntartása ebben az időszakban, és a testmozgás ennek kulcsfontosságú összetevője. Nemcsak az anyának tesz jót, hanem a babára is pozitív hatással lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatti testmozgás csökkentheti a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát. Emellett javíthatja a hangulatot, növelheti az energiaszintet és elősegítheti a jobb alvást. A baba számára a testmozgás javíthatja a szív egészségét, növelheti a születési súlyát, és potenciálisan csökkentheti az elhízás kockázatát későbbi életében.

Read More »
Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!