Rejtett kincsek: 56 szuper kirándulás célpont kisgyerekekkel

A kisgyermekekkel történő kirándulások különleges élményekkel gazdagítják az egész család életét. Azonban a jól ismert helyszínek gyakran zsúfoltak és nem mindig nyújtanak újdonságot. Ebben a cikkben többnyire olyan kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kirándulási célpontokat gyűjtöttünk össze, amelyek felfedezésre várnak. Ezek a helyek nemcsak gyönyörű természeti környezetet és kalandos programokat kínálnak, hanem biztonságosak és kifejezetten gyerekbarátok is. Ha szeretnél valami újjal megismerkedni, és a kicsikkel együtt felejthetetlen élményekre vágysz, akkor tarts velünk, és fedezd fel Magyarország (rejtett) kincseit! Na jó, az utolsó tipp már határainkon túl található, de csak egy picivel. 🤫

Nádirigó Tanösvény & kisvasút, Tiszakécske

 • #1 Tanösvény
  A tanösvény megismerteti a Tiszakécskei Holt-Tisza élőhelyeit, élővilágát, és az ember tájátalakító tevékenységét. Kezdőpontja az Ókécskei Sportcsarnok mellett található. Itt van parkolási lehetőség, valamint egy kisebb játszótér fogadja a látogatókat. A 2500 méter hosszú tanösvény hurokszerű útvonalán 10 állomás található, egy része cölöpösvényen halad. (knp.hu)

  Cím: az útvonal az Ókécskei Sportcsarnok mellől indul (Tiszakécske, Templom tér 3.)
 • #2 Kisvasút
  “A kisvasút a Tisza-parti megállótól a Találkozások Házig közlekedik; útközben megáll a Játszótér megállónál, a 14 méter magas kilátónál és a Sportcentrumnál.  További újdonság, hogy már nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben üzemel a kisvasút.”
  További információkat a honlapon találsz.

#3 RepTár – Szolnoki repülőmúzeum

“A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum magyarországi repüléstörténeti kiállítóhely és rendezvényhelyszín Szolnokon. A múzeum több mint 4 500 m2 fedett kiállítótérrel, és mintegy 60 000 m2 alapterületű nyílt udvarral rendelkezik.” (wikipédia)

Cím: Szolnok, Indóház u. 4-6, 5000

További információkat a honlapon találsz.

Aeropark & spotter domb

 • #4 Aeropark
  “Repülés, élmény, időutazás, történelem. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér látogatóközponti funkciói egy helyen. Három legendás korszak a magyar polgári repülés évtizedeiből a múzeumban, ahol megtapasztalhatod, hogy milyen volt, amikor még belföldi járatok kötötték össze a magyar nagyvárosokat, de ha szeretnél, egy korabeli repülőgéppel fel is tudsz szállni a történelmi 1-es termináltól indulva. Mesélő pilóták, fedélzeti mérnökök, műszaki szakemberek és légi-utaskísérők várnak rád nap mint nap az Aeroparkban kiállított történelmi gépek fedélzetén.” Forrás: Aeropark honlap
 • #5 Spotter domb
  A legmefelelőbb hely ha fel- és leszálló repülőgépeket szeretnétek minél közelebbről megnézni.
  Itt található: 47.42198699119057, 19.292291986068825

#6 Gödöllői arborétum

” A Gödöllői Arbo-park korábbi nevén Gödöllői Erdészeti Arborétum abból a ligetből fejlődött ki, amelyet József főherceg telepített a 19. század végén kedvelt vadászterületén, a Gödöllő melletti erdőségben. Gödöllőről az Isaszegi úton délnek haladva az első vasúti átjáró után érhető el.”

További információkat a honlapon találsz.

#7 Zugligeti libegő

A Zugligeti Libegő különleges panorámájával, Budapest egyik legszebb kirándulóhelyén egész évben, a hét minden napján várja a libegőzni vágyó utasokat.

Cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 97.

#8 Tropicarium

A Tropicarium lakói között megtalálhatók cápák, aligátorok, egzotikus hüllők és kétéltűek, kis majmok, madarak, és több ezer színes halfaj. A cápaakvárium alatt húzódó 12 méteres látványalagútban látogatóink karnyújtásnyira csodálhatják meg a homoki tigris-, és barna szirtcápákat. A rájasimogató akváriumban minden látogató megsimogathatja a rájákat. Az esőerdő részen, az aligátorok felett negyedóránként elered a trópusi eső.

Cím: 1222 Budapest, XXII. kerület, Nagytétényi út 37-43.

#9 Tisza tavi Ökocentrum, Poroszló

“A Tisza-tavi Ökocentrum egy magyarországi állatkert és szabadidős élményközpont, amely a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be.” (wikipedia)

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth u. 41.

További információkat a honlapon találsz.

Visegrád – Vár & bobozás

 • #10 Vár
  “A hegytetőről a városra és a Dunakanyarra letekintve olyan látvány tárul eléd, melyet egész biztosan nem felejtesz el soha. Ha pedig jártál már itt, a Fellegvár teraszára kell csupán kisétálnod, hogy ismét magával ragadjon a felejthetetlen élmény.” Forrás: Honlap >>
 • #11 Bob
  “A Visegrádi Bobpálya a Nagyvillám-hegyen fekszik, évente több ezer látogató keresi fel a siklás élménye miatt. Családi kikapcsolódáshoz, baráti összejövetelekhez remek helyszín, ráadásul télen-nyáron nyitva tart. A bobozás gyermekbarát program, 3 éves kortól már a gyerekek is lecsúszhatnak a bobokkal, természetesen felnőtt kísérettel.”
  Cím: Visegrád, Nagyvillám lejtő 2, 2025

#12 Bükki Csillagda

“A Bükki Csillagda egy csillagászati látogatóközpont, amely a Bükk-hegységben a Bükki Nemzeti Park területén, Répáshuta közigazgatási határain belül található. Fényszennyezéstől védett környezetben felhőtlen időben és holdtalan éjszakákon több ezer csillagot lehet szabad szemmel megfigyelni. Az országban a Zselic és a Hortobágy teljesíti az ehhez a minősítéshez szükséges feltételeket.” (wikipedia)

Cím: Répáshuta, 3G4C+C6, 3559

#13 SZTE Füvészkert

“A szegedi Füvészkertet méltán emlegetik az egyetem zöld szigeteként. Az ország egyik legnagyobb botanikus kertje a tanulni vágyókat, a szakembereket, és azokat is tárt kapukkal várja, akik néhány órára a természetbe menekülnének a világ zaja elől. 
A tevékenységi körét, illetve a gyűjteményét folyamatosan bővítik, ezen kívül itt rendezik meg többek között a Lótusznapokat, a Gombásznapot, illetve a Levendula Napokat. Ide látogatva több mint 40 védett fajjal találkozhatunk, ezen kívül Közép-Európában egyedül a Füvészkertben csodálhatjuk meg az indiai lótuszt. A hely büszkeségei közé tartoznak a trópusokat közel hozó üvegházak és a rózsakert, de ezek mellett megismerkedhetünk a madárvilággal is.” (termalfurdo.hu)

Cím: 6726 Szeged, Lövölde u. 42.

#14 Gyermekvasút

A vasút maga nemében páratlan látványosság, ahol gyermekek irányítják a vonatok közlekedését. A kisvasút vonala Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart. A két végállomáson túl a vonatok 6 helyen állnak meg menetrendszerűen, Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.

A honlapon megtalálod a díjszabást, menetrendet és minden egyéb tudnivalót.

#15 Lillafüred – Erdei kisvasút

A hajdani teherszállító vasút feladatköre mára a túrizmusra tevődött át. Egy felmérés alapján ez hazán második legforgalmasabb kisvasútja a Gyermekvasút után. “Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyipálya; vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványosághoz: a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára.”

Honlap és menetrend >>

#16 Törökbálinti meseerdő – Átmenetileg zárva

A Meseerdő kapuja melletti az alábbi üdvözlőszöveg várja a kalandra vágyó gyerekeket és felnőtteket: 

„A törökbálinti Meseerdőben jártok. Jól gondoljátok meg, hogy beléptek-e, mert aki átlépi Meseerdő kapuját, varázslatos világban találja magát! De ahogy az a mesék birodalmában lenni szokott, küldetés és próbák is várnak rátok, szükségetek lesz bátorságra és leleményességre, hogy megmentsétek az erdő lakóit a nagy, fekete, hatlábú szarvasállat rosszalkodásától.”

Helyszín: a Törökbálinti Focipálya (TTC pálya) melletti, piros jelzéssel kijelölt túraösvény első szakasza.

#17 Tatai fényes tanösvény

“Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy negyvenhárom állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. A tanösvényt a látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki.” 

Cím: 2890 Tata, Fényes Fasor, 47°40’05.7″N 18°18’30.4″E

További információkat a tanösvény honlapján találsz.

#18 Futura tudományos játszóház Mosonmagyaróvár

Négy szintes tudományos játszóház egy 300 éves műemlék magtárban, ahol felfedezheted a négy őselem, a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz titkait, a Szigetköz növény- és állatvilágát.

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 142.

További inforémciókért keresd fel a Futura honlapját.

#19 Minipolisz

“Látványos, interaktív kiállsítás gyerekeknek, Budapest szívében. A MiniPolisz egy olyan különleges világ, ahol a 3-12 éves korosztály játszva ismerkedhet meg a számukra elérhetetlen „felnőttes” dolgokkal. A folyamatosan megújuló helyszíneken a kicsik egy teljes mértékben a méreteikre szabott, felépített városban egy időre belebújhatnak a felnőttek bőrébe. Kipróbálhatják magukat a nagyok áhított világában, így olyan tevékenységekben is részt vehetnek, amelyekből többnyire „tiltva” vannak. Ebben a mini világban néhány órára feje tetejére állnak a megszokott hétköznapok, és így lehet belőlük fodrász, pénztáros, postás, reptéri dolgozó, bankos, virágárus, autószerelő, de akár világsztárként is bizonyíthatják kreativitásukat.”

Cím: 1061 Budapest, Király utca 8-10. 1. e.

További inforémciókért keresd fel a Minipolisz honlapját.

#20 Tarzan Park

“A közel 2 hektáron elterülő, gondozott szabadtéri játszópark tematikus elrendezésben csoportosított újszerű játszóeszközökkel várja látogatóit. A Tarzan ™ Park egy biztonságos, különleges, érdekes óriás játszótér, ahol a gyerekek 14 játékszigeten önfeledten játszhatnak és játszva fejlődhetnek. Az egyes szigeteken a legmodernebb és legjobb fejlesztő hatással rendelkező szabadtéri mozgáseszközök találhatóak, melyek a gyermekek életkorához maximálisan alkalmazkodnak. A Tarzan ™ Park eszközei jótékony hatással vannak a hiperaktív, autista, BTMN és SNI gyermekekre is.”

Cím: 1046 Budapest, Tábor u. 26-28.

További inforémciókért keresd fel a Tarzan Park honlapját.

#21 Richter Safari Park, Nagykőrös

“A Richter Safari Park Magyarország első és egyetlen autós safari parkja, amely Nagykőrösön, Budapesttől mindössze 50 percre, több mint 32 hektáros területen kínál egész napos kikapcsolódást gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A hatalmas területnek köszönhetően több mint 3 km-es safari útvonal várja a látogatókat, amelyen saját autóval és a park kisvonataival, csoportosan is körbe lehet hajtani. Az útvonalon haladva a legtöbb állatot kézből, a parkban vásárolható csemegével van lehetőség etetni. A safari útvonal után rengeteg egyéb program és látványosság várja a vendégeket az élménypark területén. Magyarországon egyedülálló programlehetőség, az ún. ragadozó safari, amely során erre a célra kialakított rácsok járművekben lehet behajtani az oroszlánok és tigrisek közé és testközelből megcsodálni a gyönyörű nagymacskákat.
Az állatsimogató útvonalán gyalogosan lehet végig menni, etetni és megsimogatni a hazánkban honos állatokat. A vidámparkban megannyi játék, dodgem, karusszel, körhinta, csúszdák, ugrálóvárak, gokart várja a fiatalokat.”

Cím: 2750 Nagykőrös, Szurdok dűlő 812.; GPS: 47.0531037,19.7232846

További inforémciókért keresd fel a Safari Park honlapját.

#22 Festetics Imre Élményközpont, Gyenesdiás

“Az Élményközpont célja, hogy a látogatók közvetlenül gyűjtsenek élményeket élő környezetükről, megismerjék a hazai erdők csülkös nagyvadfajait, és betekintést nyerjenek az őshonos, magyar háziállatok világába. A Természet Házában tárlatvezetésre várjuk a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit megismerni vágyókat. 2021-ben kialakításra került a mintegy 4,6 hektáros területen elterülő Vadfarm, ahol a Magyarországon megtalálható nagyvadak kerülnek bemutatásra. Az állatpark őshonos háziállatokat bemutató része 2012 tavaszán nyitotta meg kapuit, ahol manapság már ritkaságszámba menő magyar állatfajokat mutatunk be.”

Cím: 8315 Gyenesdiás, Dornyai út 4.; GPS: 46.777743; 17.26835

További inforémciókért keresd fel az Élménypark honlapját.

#23 Barka állatsimogató, Dunakeszi

“Dunakeszin egy 5 és fél hektáros kis csoda rejlik, ahol a mese valósággá válik. Itt az állatok a mesébe illenek, de mégis valóságosak. A Barka nem csak egy állatsimogató: ez egy különleges univerzum, ahol a szürkeség helyett minden színben tündököl.

Milyen különlegességek várnak?
Állatok minden mennyiségben! De nem azokról az állatokról van szó, amiket a tévében látsz. Itt a kecskék selfie-t készítenek, a juhok a legújabb divatirányzatokról csevegnek, a szamarak pedig a legjobb történetekkel szórakoztatnak. Ebben az élő mesekönyvben a mangalicák a történet hősei, a szürkemarhák pedig a legjobb mellékszereplők.”
Nyitva csak hétvégente! Készpénzzel készüljetek, kártyával sajnos nem lehet fizetni.

Cím: Dunakeszi, külterület

További inforémciókért keresd fel az állatsimogató honlapját.

#24 Hortobágyi Vadaspark & Extra szafari

” A Hortobágyi Nemzeti Park természeti adottságaira alapozott Hortobágyi Vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, vörös vércse.
A vadaspark programja az úgynevezett “Extra szafari”, melynek során a speciálisan kialakított jármű segítségével a bemutató-legelőn testközelből figyelhetjük meg a nagytestű, patás állatokat, melyek közül két faj kerül bemutatásra: a Przewalski vadló és a rekonstruált őstulok
A szafari programra előzetes jelentkezés nem szükséges, a szafari jegy a Hortobágyi Vadaspark büféjében vásárolható.”

Cím: Hortobágy-Malomháza, GPS: 47°34’54.12″N; 21°8’58.09″E

Indulás előtt mindenképpen tájékozódj a honlapon vagy telefonon (52/589-000).

#25 Szigethalmi vadaspark

“Parkunk lakói főként a hazai háztáji állatfajták, valamint a hazánk erdeiben található vadfajok. De megtalálhatóak egyéb földrészek lakói is, mint például kenguru, ara papagáj, alpaka, antilop, sül… A Vadaspark területén található 3játszótér, büfé, mosdó pelenkázóval, erdei kisvasút, egy hatalmas ingyenes parkoló, egy ingyenesen használható gördeszkapálya és egy pump track pálya is. Kisvasutunk egész évben működik.”

Cím: 2315 Szigethalom, Rákóczi u. 159.

További inforémciókért keresd fel a vadaspark honlapját.

#26 Piczinke Póniudvar

“Piczinke Póniudvarunk nem egy hatalmas állatkert, vagy vadaspark, hanem egy kedves, hangulatos állatsimogató udvar Budapesten, a Normafa tetején. Programok: Állatsimogató udvar: alpaka simogatás, láma simogatás, törpemalac simogatás, nyuszi simogatás, kecske játszótér; Pónisimogatás; Pónilovaglás; Hatalmas játszótér; Lábbal tekerő gokart; Trambulin; Szezonális, interaktív proogramok; Büfé (mennyei kávé a felnőtteknek; stb.)”

Cím: 1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 20.

További inforémciókért keresd fel a Póniudvar honlapját.

#27 Dodó Vadpark, Dunaremete

“Vadfarmunkban hasznos időtöltést ajánlunk mindenkinek, aki szereti az állatokat és megismerkedni vágyik gímszarvassal, muflonnal, vaddisznóval, dámszarvassal. Díszmadaraink közt különleges fácánok is megtalálhatók.” Az Vadfarmon kívül étterem, horgésztó és csónakásái lehetőség várja az ide látogatókat.

Cím: 9235 Dunaremete, Kossuth L. 1/A.

További inforémciókért keresd fel a Vadpark Facebook oldalát.

#28 Teknős tanösvény, Dunakeszi

“Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy megtaláltuk az idei év egyik legjobb és legvadregényesebb fővárosközeli kirándulóhelyét, ugyanis a Teknős Tanösvényen végigmenni olyan, mintha belecsöppentünk volna a Tüskevár világába. A Budapesttől nagyjából fél-egy órára (attól függ, hogy tömegközlekedéssel vagy autóval vágunk neki az útnak) lévő helyszín viszonylag könnyen bejárható, és érdemes egy jó órát szánni rá, hiszen a 7 állomás mindegyikén vár ránk valamilyen érdekesség”

Cím: Dunakeszi, Nádas u. 6.

További inforémciókért olvasd el a We Love Budapest részletes cikkét.

#29 Csodák palotája

“A kis baglyocskákkal jelzett Csipet Csopa fantázianevű útvonalunkat kifejezetten az óvodás korosztályú gyermekek számára alkottuk meg. Az útvonal csak olyan eszközöket, attrakciókat tartalmaz, mely a kisgyermekek számára is élvezetes, önfeledt szórakozást nyújtanak, emelett még fejlesztik is a kicsiket!”

Cím: 1039 Budapest, Mátyás király út 24.

További inforémciókért keresd fel a Csodák Palotája weboldalát.

#30 Sas-hegyi látogatóközpont

“A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület  Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. Az 1957 óta védett Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület egyedülálló szigetként áll Budapesten. A sziklákkal tarkított zegzugos lejtői megőrizték számunkra a jégkorszakok és azok közti felmelegedések természeti emlékeit. Ez az országos jelentőségű védett természeti érték rengeteg érdekes élőlényt őriz.”

Cím: 1112 Budapest, Tájék u. 26.; GPS: 47.48237, 19.01791

További inforémciókért keresd fel a látogatóközpont weboldalát.

Arborétum & mini MO & Csodaösvény, Szarvas

 • #31 Szarvasi Arborétum & Csodaösvény
  “82 hektáros arborétum – 65 hektár látogatható terület – 1600 fa- és cserjefaj, melyből 1200 lomblevelű – 250 lágyszárú növényfaj – 150 madárfaj – 40 páva – 200 féle kalapos gomba – 300 fenyőfajta – 440 rovarfaj – 2 emu – 5 kertrészlet – 3 körtúra – 2500 méteres  Bolza Mariette sétány – 1000 méteres Magnóliás út – 200 éves tölgyek – 150 éves mamutfenyő – 1 ökojátékpark – 1 meditációs tér – 100 féle gyógynövény a gyógynövénykertben – 1 óriás sakk –  2 kiállítás – 1 fa játszótér – 2 szabadulószoba – 1 csodaösvény – 1 hal ösvény – 1 harcsa tanösvény – 1 varázstanya – mókusok, nyulak, őzek

  A Szarvasi Arborétum legújabb attrakciójának a főhősei a gyerekek. A Csodaösvény kalandpálya játék és mese egyben, amelynek során a csapatokat számos próbatétel várja. A játék kezdetén minden csapatot felvértezünk “hamuba sült pogácsával”, vagyis átadunk számunkra egy mesetarisznyát, benne a szükséges segédeszközökkel. Emellett egy füzetet is kapnak, amelynek minden oldala újabb állomáshoz vezeti el őket, és egyre közelebbről megismerkednek a mesével is. A Cél, kideríteni, hogy milyen veszély leselkedik a Pepi-kertre, és megmenteni a kert tündérét.”

  További információk az arborétum honlapján.
 • #32 Mini Magyarország
  ” Az ország egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot, sőt a határon túli területeket is bebarangolhatjuk. Nem csak a tihanyi visszhangot lehet itt kipróbálni „miniben”, de többek között a pécsi dzsámiból a müezzin énekét, a jáki templomból kihallatszó gregorián éneket, az Operaházból Melis György híres áriáját is megszólaltathatják a látogatók.”

  További információk a honlapon.

#33 Gemenci kisvasút

“A Gemenci Erdei Vasút hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja. Nyomvonala a Duna és a Sió medrét követve a Gemenci erdőben halad. Az erdei vasút menetrend szerinti járatai Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központból indulnak, és Malomtelelőig közlekednek. Gemenc-Dunapartra, Keselyűsbe, Bárányfokra nem indulnak menetrend szerinti vonatok.”

Cím: 7142 Pörböly, Bajai út 100.

A menetrendet itt találod.

Vár, vadaspark, tanösvény – Somoskő

 • #34 Somoskői vár
  “Áll Somoskő fölött egy vár, amely sajátos időkapszulaként magasodik a Medves egyik vulkanikus kúpján. A Salgótarjánhoz tartozó településrész érdekessége, hogy kettészeli a magyar-szlovák határ: Somoskő még Magyarországon, ám vára már Szlovákiában van. Szerencsére a schengeni egyezmény életbe lépése óta a vár magyar oldalról is szabadon látogatható. Az 526 méter magas vulkáni csúcson található somoskői várhoz Magyarországról sétálhatunk fel, de a formás, bár nem túl terebélyes erődítmény bejárata már szlovák területen fekszik. Mielőtt felkaptatnánk a rövid, meredek emelkedőn a várhoz, érdemes szétnézni a magyar oldalon, a vár tövében ugyanis más látványosságokra is bukkanhatunk.” (turistamagazin.hu)
 • #35 Vadaspark
  A somoskői vár tövében, festői környezetben, 15 ha-os vadasparkban hazai nagyvad fajok, dámok, muflonok, őzek és vaddisznók természetes környezetben láthatók.
  Cím: 3100 Somoskő, Wesselényi u. 17
 • #36 Tanösvény
  “A  Somoskői-tanösvény a Krúdy-forrás, a Sátormegi-patak tavacskái, a kőtenger és a bazaltorgona mellett halad el. Az 1,8 km hosszú jelölt útvonal a terület kiemelt természeti értékeit – a Sátormegi-patak nedvességkedvelő növényzetét és állatvilágát, a várhegy öreg bükkösét –, valamint egyéb földtani és történelmi érdekességeit mutatja be. A túra végén Somoskő vára tárul a szemünk elé.” (hetedhetorszag.hu)

#37 Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark

“Az egész család számára tartalmas kikapcsolódást ígér a Balassagyarmathoz tartozó, Nyírjesben kialakított ökológiai centrum, ami a városból gyalogosan és kerékpárral is könnyen megközelíthető. A területen egy 22 hektáros füvészkert, a hozzá szervesen kapcsolódó 15 hektáros vadaspark, egy erdei játszótér és egy szabadtéri foglalkoztató vár bennünket.” (termeszetjaro.hu)

Cím: 1112 Budapest, Tájék u. 26.; GPS: 47.48237, 19.01791

További inforémciókért keresd fel a Facebook oldalukat.

#38 Diósjenői erdei szabadidőpark

“A Diósjenői Erdei Szabadidőpark népszerű úti cél a Börzsönyben a helyi lakosok és az ide érkező kirándulók számára egyaránt. A bakancsos turisták örömmel kirándulnak innen a Csóványosra, ahol a Csóványosi-kilátóból páratlan panoráma tárul a szemük elé, a Diósjenői Erdei Szabadidőpark parkolójából indulva pedig egy kényelmes 5 km-es erdészeti tanösvény indul. A közeli Sváb–kastély parkja is kedvelt célpont a kirándulók körében.” (ilovedunakanyar.hu)

Cím: Diósjenő, Erdészet, Hrsz:158/2., 2643

További inforémciókért keresd fel a szabadidőpark honlapját.

#39 Boszorkány meseösvény, Sopron

“A Soproni-hegység elvarázsolt erdei útja a Boszorkány meseösvény. A Kalandpark bejárata mellett induló és a Károly-kilátóhoz vezető út mellett különleges feladatok, mesebeli élmények és izgalmas játékok fogadják az erdőlátogató családokat. Megoldhatjuk a boszimese-kvízt, végigmehetünk a fekete macskák ösvényén, meghallgathatjuk az erdő hangját, egyensúlyozhatunk a babona-farönkön. Ha szerencsénk van, még a Csendtündérrel is találkozhatunk. Megismerkedhetünk az erdei varázsnövényekkel és a legősibb boszorkányhívogató dallammal is. Kereshetünk boszorkánykövet és varázspálcát. Beleolvashatunk a Nagy Boszorkánykönyv seprűhasználati szabályaiba, mielőtt seprűre pattanunk a röppályán.” (sopronikirandulas.hu)

Cím: Sopron, Récényi út, 9400 (a Károly-magaslati parkolótól indul)

További inforémciókról és kirándulóhelyekről itt olvashatsz.

#40 Katica tanya élményközpont

“A Katica Tanya felejthetetlen kalandokat kínál! A Magyarországon egyedülálló Élményközpontunkban több, mint 100 féle kül-, és beltéri játszóalkalmatosság szolgáltat családi programot az ide látogatóknak. Az év bármely évszakában, időjárástól függetlenül, bármely korosztály megtalálja a neki tetsző játékot! Háziállataink bátran simogathatóak, hiszen emberközelben nőnek fel. A hozzánk ellátogatók biztosak lehetnek benne, hogy nálunk mindig friss a levegő, és mindig találni új kalandot!”

Cím: 7477 Patca, GPS: É 46° 16′ 46.57″ , K 17° 43′ .55″

További információkot a honlapon olvashatsz.

#41 Westernpark, Balatongyörök

“A programok köre rendkívül széles: pónilovaglás, aranymosás, patkódobás, kötélpálya, állatsimogató, szalon, indián rituálé, íjászat, Winnetou-kötél, sólyom show, trambulin és játszótér vár minden érdeklődőt. Itt senki sem unatkozik, egész napos elfoglaltságnak is tökéletes a park. Berendezése, külső- belső képe a western kori hagyományoknak megfelelő.” (balatongyorok.hu)

Cím: 8311 Nemesvita, Kültelek

További információkot a honlapon olvashatsz.

#42 Banya tanya, Mátraszentimre

“Mátraszentimre csendes mellékutcájában színes felirat hirdeti: Banya tanya. Belépve valóságos mesekert fogad, apró táblák jelzik a próbatételeket, közben a kerti tóban vidáman fürdőző kiskacsák látványa késztet megállásra. De laknak itt szelíd nyuszik és bárányok is simogatásra várva. Utána jönnek a próbatételek, különböző elemeken, sőt, parázson kell végigmenni, naná, hogy cipő nélkül, hiszen köztudott, hogy a banyák talpán vastag a bőr, mert a seprűn lovagolva ezzel tudnak csak fékezni. Nagyon szeretik a memóriajátékot, különböző varázsképek bukkannak elő, ha ügyesek a gyerekek. A seprűk is ott sorakoznak a ház mellett, hiszen ki látott már olyan boszorkányt, aki nem pattan seprűre.” (kekesonline.hu)

Cím: 3235 Mátraszentimre, Maléter Pál u. 28

További információkot a Facebook oldalon olvashatsz.

Bob & babamúzeum & Mátra múzeum – Mátrafüred

 • #43 Bob
  “A MÁTRA BOB Magyarország legmagasabban fekvő bobpályája. Kellemes erdei környezetben egyszerre szórakozhatsz, és kikapcsolódhatsz. A 930 m hosszúságú bobpálya 2006. októberében nyitotta meg kapuit. 34 kétszemélyes bobkocsi áll az idelátogató vendégek rendelkezésére. Feledhetetlen élményt nyújt az egész családnak!” (adrenalin-park.hu)
  A bobpálya az Adrenalin-parkban helyezkedik el, ahol rengeteg további kaland és élmény vár kicsiket és nagyokat egyaránt.
  Cím: Sástó-Kőbánya (Mátrafüred és Mátraháza között); GPS: N 47.84828, E 19.96194
 • #44 Babamúzeum
  “Lovászné Juhász Rita népviselet-készítő művész keze munkáját dicséri a 32 darab palóc baba, melyek az egykori ünnepi és hétköznapi viseletek keresztmetszetét adják. A nógrádi és hevesi viseletek mellett a Borsod és Gömör megye néprajzi kultúrája is fellelhető.” (gyongyos-matra.hu)
  Cím: 3232 Mátrafüred, Pálosvörösmarti út 2.
 • #45 Mátra múzeum
  “Az ország második leggazdagabb természettudományi gyűjteményével ismerkedhet meg a Mátra Múzeumban. A klasszicista stílusú Orczy kastély, a modern természettudományi pavilon és a gyönyörű kert hazánk egyetlen ép mamutcsontvázával, a Mátra csodálatos ásványaival és gazdag élővilágával, helytörténeti kiállítással várja.” (kornyeke.hu)
  Cím: 3200 Gyöngyös, Kossuth u. 40.

#46 Baradlamanó birodalma, Aggtelek

“Varázslatos barlangtúra a Baradla-barlang aggteleki szakaszán családok számára. Hallottál már arról, hogy létezik egy elvarázsolt, föld alatti Meseország? Ha kíváncsi vagy arra, hogyan keletkeztek a barlangok, milyen – sokszor emberi szem számára láthatatlan – élőlények laknak itt, akkor tarts velünk ezen a barlangtúrán. Kifürkészheted a mélység titkait, a Hangversenyteremben zenét hallgatva csodálhatod meg a szebbnél szebb cseppköveket.”

További információkot az Aggteleki Nemzeti Park honlapján olvashatsz.

#47 Úszóláp tanösvény, Szigetszentmiklós

“Európa második legnagyobb úszólápját találjuk Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-Duna ágán, az egyedülálló természetvédelmi értéket testközelből tanulmányozhatjuk a rendkívül hangulatos tanösvényen. A tanösvény hossza 700 méter, 20-30 perc alatt kényelmesen bejárható. A tanösvény bejáratánál nagy játszóteret találunk, az ösvény babakocsival csak nehézkesen járható, több kis hídon kell átkelni, amelyekhez lépcsők vezetnek, itt vinni kell a kocsit. A parkoló mellett büfé, a tanösvényen több padot is találunk, a játszótér melletti nagy rét kitűnő piknikező hely.” (kirandulastippek.hu)

#48 Katalinpusztai kirándulóközpont, Szendehely

“A Katalinpusztai Kirándulóközpontban erdei játszótér, szabadtéri tűzrakóhely, pihenők, méhészeti bemutató, és a „Tölgyfa élete” című interaktív kiállítás várja a látogatókat. A sportpályáknak és sportszereknek köszönhetően akár több órát is el lehet itt tölteni, a tanösvények bejárása után is Aki kíváncsi arra, hogy a Börzsönyben található kisvasutaknál van-e kisebb vonat a környéken, annak figyelmébe ajánljuk a Hangyavasutat, amely az eredetihez képest apróbb méretű szerelvényeken szállítja utasait.
Hazánk egyik legismertebb gyermek-, ill. családbarát tanösvényét a Gyadai-réten alakították ki. Az 5,2 km hosszú, 13 állomásból álló tanösvény bejárása 2,5-3 órát vesz igénybe. Télen-nyáron izgalmas minden korosztály számára az erdő és a rét közelsége, illetve a terület élővilágának megismerése.” (ilovedunakanyar.hu)

Cím: Szendehely, Vàc Bàtori utca 1.

#49 Pónifarm, Taksony

“A park területén lehet állatokkal ismerkedni, van állatsimogató, pónilovaglás (előre egyeztetett időpontban lovaglásra is van lehetőség). A játszótéren mászókázni, csúszdázni, hintázni, homokozni lehet, valamint 2019-től bővült a szolgáltatások köre: a gyerekek trambulinozhatnak, légvárban játszhatnak és épül a drótkötélpályánk is.”

Cím: 2335 Taksony, Forrás u. 6.

További információkot a Pónifarm honlapján olvashatsz.

#50 Robirtok, Kosd

“Felejthetetlen program az egész családnaIsmerkedjetek meg a birtok állataival testközelből, kapcsolódjatok be az etetésekbe, próbáljátok ki a szalmaugrálót! De ha többre vágytok, akkor akár sétáltathattok alpakát is! A birtok a Naszály hegy oldalában helyezkedik el, meredek terepen. Az állatokhoz vezető utak térkövezettek és zúzott kővel szórtak, babakocsival nehezebben járható.”

Cím: Kosd, GPS: 47.816721, 19.167594

További információkot a honlapon olvashatsz.

#51 Természettudományi múzeum

“Hazánk leggazdagabb természetrajzi gyűjteménye az Orczy-kert mellett magasodó Magyar Természettudományi Múzeum, amely 2011-ben az Év Múzeuma díjat is bezsebelte. Családcentrikussága, látványos kiállítóterei és páratlan leletanyaga miatt kihagyhatatlan budapesti program. Minden zeg-zuga hasznos ismeretekkel, valamint a felfedezés örömével gazdagítja a vendégeket.” (szallas.hu)
Néhány hívószó, pusztán címszavakban: bálna csontváz, dínók, ősemberek, korallzátonyok világa, ásványok, rengeteg kipreparált állat és sok más érdekesség.

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

További információkot a múzeum honlapján olvashatsz.

#52 Minifarm, Veresegyház

“A Minifarm Veresegyházon található, a híres Medveotthon mellett. Így aki erre látogat, akár több órás programot is tervezhet magának. Az állatsimogatóban mini pónik, és háziállatok várják az állatszeretőket: törpe malac, mini szamár, nyuszik, baromfiak, törpe kecsék, és birkák.Egyedülálló lovaglási lehetőség nálunk már 12 hónapos kortól lehetséges. A farm több mint 1,5 hektáron bekerítve, igényes környezetben várja a látogatókat. A területen játszótéri elemek, mezítlábas körpálya, és piknikező helyek találhatók. A lovaglás mellett sok-sok pedálos járgány, és elektromos traktor várja a gyerkőcöket. “

Cím: 2112 Veresegyház, Patak u. 48/d

További információkot a honlapon olvashatsz.

#53 Dínó- és Kalandpark, Rezi

“Parkunk visszakalauzolja azokba az időkbe, amikor a Földön még őshüllők éltek, akik nagyságukkal, erejükkel lenyűgözik korunk emberét, különösképp a gyermekeket. Mozgó, lélegző, élethű és nagyságú, hangot adó dinók és különböző játékelemek találhatók parkunkban. Célunk, hogy vendégeink élményekkel gazdagodjanak korhatár nélkül és próbálják meg átlépni saját határaikat.”

Cím: 8373 Rezi, Ibolya u. 13. , GPS: É 46.8338730° K 17.2226770°

További információkot a dínópark honlapján olvashatsz.

#54 Seholsziget természetpark & Alpaka farm, Nőtincs

“A Seholsziget Élménypark kalandos programokkal, erdei környezetben, friss levegővel és egyedülálló élményekkel várja a Nőtincsre érkező kirándulókat. A parkban lovaglásra, lovaskocsikázásra, kézműveskedésre, és íjászatra is van lehetőség, de a korosztályos játszóterek, a mini állatpark, az állatsimogató, a kis vonat, a Pán Péter Játszósziget, és Erdei Madár Tanösvény is felejthetetlen élményeket ígér.” (ilovedunakanyar.hu)

Cím: 2610 Nőtincs, Diófa út 41.

További információkot a honlapon olvashatsz.

#56 Geoda interaktív őslény és ásvány kiállítás, Esztergom

“A Szabó Zoltán által létrehozott kiállítás újszerű módon közelíti meg az ásványok és az ősmaradványok megismerését. Az 500 négyzetméteres „bányában” három ásványokkal és három ősmaradványokkal berendezett terem várja a csoportokat, a foglalkoztatóban pedig ékszerkészítés színesíti a programot.A termek a kiállított dolgokon kívül meglepetésekkel is szolgálnak a látogatók számára, ilyen például az ,,aranymosás” és az ősmaradványok kutatása.”

Cím: 2500 Esztergom, Arany János utca 5.

További információkot a honlapon olvashatsz.

#56 Familiy Park, Ruszt

“A Fertőmelléki-dombság szívében, a Fertő tótól és Rust városától mindössze néhány kilométernyire található a Familypark, mely 145 ezer négyzetméteren kínál önfeledt kikapcsolódást minden korosztálynak. Ausztria legnagyobb családi szabadidőparkja négy tematikus részlegen, az Élményvárban, a Meseerdőben, a Falusi gazdaságban és a Kalandszigeten ígér változatos és szórakoztató időtöltést.”

Cím: Märchenparkweg 1, 7062 St.Margarethen

További információkot a park honlapján olvashatsz (magyarul is).

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Anyatejes táplálás előnyei

Anyatejes táplálás: Az újszülöttek egészségének és fejlődésének kulcsa

Az anyatejes táplálás az egyik legjobb dolog, amit egy újszülöttel történhet. A természetes anyatej számos előnnyel jár az újszülöttek számára, nem csupán táplálkozás szempontjából, hanem az egészségük, fejlődésük és kapcsolatuk szempontjából is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az anyatej előnyeit és hogy – ha lehetséges – miért érdemes ragaszkodni hozzá az első hónapokban.

Read More »
Plüss játékok előnyei

A plüssök 10 előnye babák és kisgyermekek számára

A plüss figurák sokkal többet jelentenek egyszerű játékoknál a babák számára. Ezek a puha és barátságos társak fontos szerepet játszanak a csecsemők fejlődése során, segítve őket az érzelmek kifejezésében, a biztonságérzet kialakításában és a kognitív képességeik fejlesztésében. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen szerepet töltenek be ezek a kedves plüssök a babák életében.

Read More »
Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
×
×

Cart