Miért fontosak a szerepjátékok a kisgyermekek fejlődésében?

Előfordult már, hogy gyermeked felkapta a telefonját, és úgy tett, mintha valakivel telefonálna, vagy csak felkapott egy kerek tárgyat, amivel úgy vezetett, mintha autóban ülne? Mi járhat ilyenkor a fejükben? Talán nincs is még egy olyan aktivitás forma, amely egyszerre oly sok oldalról fejlesztené a kisgyermekeket, mint a különböző szerepjátékok.

„A fantázia aligha menekülés a valóság elől. Ez a megértés módja.” – Lloyd Alexander

A gyerekek szerepjátékának előnyei alapvetőek az egészséges fejlődéshez szükséges készségek fejlesztésében. Nem csoda, hogy a gyermekterapeuták szerepjáték-terápiát alkalmaznak a nehéz helyzeteken áteső gyermekek segítésére, sőt olyan állapotok kezelésére is, mint az autizmus.

A jókedv mellett a képzelőerő használata játékukban fejleszti kreativitásukat, valamint segít nekik erős problémamegoldó készséget kialakítani. Ez azért van így, mert a szerepjátékok lehetővé teszik számukra, hogy olyan karaktereket vegyenek fel, akik valós szerepeket játszanak.

A gyerekek gyakran találkoznak zavaros vagy nehéz helyzetekkel otthon vagy az iskolában. A szerepjáték lehetővé teszi számukra, hogy a maguk módján újrateremtsék az átélt dolgokat, hogy jobban megértsék őket.

Többféle szerepjáték létezik, lássuk mik ezek

Foglalkozások

Az orvosok, szakácsok, rendőrök, eladók, tanárok, építőmunkások bőrébe bújva is azok a szerepeket vesznek fel, amelyek empátiára ösztönzik őket.

Fantázia

A gyerekeket szupererejük miatt lenyűgözik a szuperhős- és fantasy-figurák, például az unikornisok, a dinoszauruszok, a hercegnők. Amikor köpenyt vagy hercegnői palástot viselnek akkor, apránként megtanulják pl. megkülönböztetni a jót a rossztól.

Valós élethelyzetek

A valós élethelyzetek, például a kempingezés vagy az építkezés eljátszása lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy megismerjék az őket körülvevő környezetet, és ez segít fejleszteni a kommunikációs készségeiket.

Miután megállapítottuk ezeket a fontos tényeket, egyértelmű, hogy a szerepjáték rejtett és szórakoztató tanulás is egyben. Az alábbiakban részletesen megvitatjuk azokat az okokat, amelyek miatt a szerepjáték fontos gyermeked számára.

A gyermekek szerepjátszásának előnyei

1. Ösztönzi a kreativitást és a képzelőerőt

Kutatások szerint a gyermek kognitív rugalmassága és kreativitása a szerepjátékhoz kapcsolódik. Ezek a játékok folyamatosan tornáztatják az agyukat, és arra ösztönöznek, hogy már ilyen fiatalon gyakorolják a képzeletük használatát.

Ez nem csak a problémamegoldásban fontos, hanem a jó képzelőerő még később is segít abban, hogy élvezze a jó könyvet, fejlessze a tervező készségét, vagy egyszerűen megértse mások nézőpontját az élet különböző aspektusairól.

Albert Einstein azt mondta: „A logika elvisz A-tól Z-ig, a képzelet pedig mindenhová eljuttat.” Einstein is arra céloz, hogy a betegségek új gyógymódjainak felkutatásától kezdve, a technológiai fejlődést és minden más találmányt is a kreativitás inspirál.

2. Gazdagítja a nyelvet és javítja a kommunikációs készségeket

A gyerekek általában nagyon gyorsan felszedik magukra az új szavakat, párosítva ezt egy általuk szeretett karakterrel, és így egy teljesen új szókincs épül fel. A szerepjáték lehetőséget kínál számukra, hogy kipróbálják és használják ezt az újonnan szerzett a szókincset.

Az új szavak használatával önbizalomra tesznek szert kommunikációjukban. Megtanulják átadni az üzenetet úgy, hogy gondosan megválogatják a szavaikat és egyre választékosabban kommunikálnak. Ezeknek a készségeknek az előnyei később is láthatóak majd, amikor elkezdenek írni és olvasni.

A jó beszéd mellett a gyerekek megtanulják meghallgatni másikat. A jó beszéd jó hallgatással párosulva jó kommunikátorrá teszi gyermeket. Ezek a tulajdonságok nagyban hozzájárulnak a sikeres kommunikációhóz, amelyen rengeteg múlik életük későbbi szakaszaiban.

3. Szociális és érzelmi készségek fejlesztése

A kisgyermekek valós vagy elképzelt helyzeteket nem csak önmagukként, hanem más emberek vagy szereplőkként is eljátszanak.

Amikor az óvodások egy másik személynek vagy szereplőnek adják ki magukat – például barátoknak, családtagoknak, mesekönyvek szereplőinek vagy szuperhősöknek –, alternatív nézőpontokkal kísérleteznek a világgal kapcsolatban, amelyek segítenek fejleszteni kulcsfontosságú érzelmi és szociális készségeiket.

Ez lehetővé teszi a gyermek számára, hogy együtt érezzen valaki mással, és így képes megérteni, hogy ezek az emberek vagy szereplők miért teszik azt, amit tesznek. Gyermeked így képes kapcsolódni érzelmeihez, és kontrollálni tudja viselkedését.

A szerepjáték a konfliktusmegoldás elsajátításában is segít a gyereknek, például másokkal játszva vitatkozhatnak azon, hogy ki lesz a gazember, és ki lesz a szuperhős, együtt kell agyalniuk a lehetséges megoldáson, és ezen keresztül megtanulni a csapatmunkát. Ezek a készségek felbecsülhetetlenül fontosak az élet későbbi szakaszaiban.

Végül pedig az egyik fő ok, amiért a gyermekterapeuták szerepjátékokkal segítik a gyeremekek fejlődését az az, hogy egyszerre stresszoldó és nyugtató hatással van a gyermekre.

4. Fokozza a fizikai fejlődést

A gyerekek a szerepjátékokkal a felsorolt előnyök mellett fizikailag is sokat nyernek. Amikor azt látod, hogy rohangálnak, hogy megmentsenek valakit, létrákon felfelé lépkednek, hogy eloltsák a tüzet, vagy akár csak modellként sminkelik az arcot, tudd, hogy sok egyéb mellett a motoros készségeiket, kézügyességüket és szem-kéz koordinációt is fejlesztik.

A szülők gyermekeikkel történő szerepjátékának előnyei

Amikor a szülők szerepjátékot játszanak gyermekeikkel, lehetőségük van pozitív viselkedést modellezni. A karakteren vagy más személyen keresztül a gyerekek megfigyelhetik, hogyan kezelhetik a szüleik egy adott problémát.

Ez lehetőséget ad a szülőknek arra is, hogy megmutassák értékeiket, például a kedvességet, a megosztást és a tiszteletet, amely minden általuk alakított karakteren keresztül kifejezhető.

Bármikor, amikor egy szülő játszik a gyermekével, az egy olyan kötődési élmény, amely fokozza és erősíti a köztük lévő kapcsolatot.

Ez pedig növeli a gyermek biztonságérzetét és önbecsülését – ez az egészséges érzelmi fejlődés kulcsfontosságú alapja a Maslow-féle szükségletek hierarchiája szerint.

Konklúzió 

A gyerekek közötti szerepjáték szórakoztató módszer a tanulásra és a gyermek fejlődésében hasznos készségek fejlesztésére. Segít nekik megérteni környezetüket, és a szülők számára is nagyszerű módja annak, hogy tájékozódjanak a gyermekük esetleges nehézségeiről és minél korábban felismerjék azokat.

Bátoríthatja a szerepjátékot a gyerekek között, ha biztonságos játékteret biztosítasz számukra. Érdemes befektethet megfizethető jelmezekbe és különböző kellékekbe, amelyek segítségével még szórakoztatóbb és élethűbb szituációkban találhatjátok magatokat. 

A kreativitásnak nincs határa, a legtöbb találmány, amelyet ma élvezünk, valaki  fantáziájának eredménye.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
Hasznos applikációk várandósoknak

5 hasznos applikáció várandósoknak és kezdő szülőknek – magyarul

Megannyi kérdés merülhet fel a leendő szülőkben, szinte lehetetlen is észben tartani minden információt és tudnivalót. Szerencsére erre ma már nincs is szükség megteszik ezt helyettünk jobbnál jobb alkalmazások. Öt magyar fejlesztésű aplikációt gyűjtöttünk össze nektek babavárás és újszülött témában kigyűjtve legfőbb funkcióikat.

Read More »
A babák alávasának működése

Hogyan működik a babák alvása?

Vajon mire gondolt, aki kitalálta az „alszik, mint egy bébi” kifejezést? Ugye, ha ezt hallod arra gondolsz, hogy igazán jól és mélyen aludt az illető, de akinek van már babás tapasztalata, az tudja, hogy a valóság nem is állhatna távolabb ettől.
A babák alvásának változása része a fizikai fejlődésének, akárcsak a mozgásfejlődés és beszéd tanulás. Az alvás fejlődésük számos további fontos fejlődési területhez kapcsolódik szorosan, például a korai agyi éréshez, a tanuláshoz és a memóriához, a szociális és érzelmi fejlődéshez. A baba alvási és ébrenléti ciklusának érlelése az egyik legfontosabb fejlődési feladata.

Read More »
Rágóka választás

10 szempont a megfelelő rágóka kiválasztásához

A rágóka az egyik olyan termék, amelyből minden kisgyermekes háztartásban egészen biztosan több is megtalálható. Épp emiatt fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki ezeket a rágókákat. Alapvető, hogy biztonságosnak és kifogástalan minőségűnek kell lenniük, de a széles választékot elnézve ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni melyik fogja leginkább enyhíteni a fogzási fájdalommal küzdő babánkat. A legjobb, ha mi kontrolláljuk miből lesz rágóka, mielőtt a baba választ és a távirányítót, telefont vagy egyéb nem túl biztonságos tárgyakkal próbálja meg enyhíteni fájdalmát. 

Íme tehát 10 alapvető tipp, amelyet érdemes szem előtt kell tartanod, amikor rágókát választasz.

Read More »
Fogzás

Tanácsok a fogzás tüneteinek enyhítésére

A fogzás a babák normális fejlődési folyamatának egyik legtöbbet tárgyalt része. Ez sokszor sajnos együtt jár a fájdalommal, nyűgösséggel, amely igencsak próbára teszi a babákat és a szüleiket is. Minden gyermeknél működő csodarecept sajnos nincs, ám egyes játékok és otthoni gyógymódok azért jó eséllyel enyhíthetik a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Read More »
Montessori játékok

Mi az a Montessori módszer és miért olyan népszerűek a Montessori játékok?

A Montessori az oktatás gyermekközpontú megközelítése, amely számos kulcskészség fejlesztésére összpontosít, beleértve a motoros készségeket és a szociális készségeket. Ezt az úttörő nevelési megközelítést Maria Montessori olasz orvos dolgozta ki oktatási módszerként, amely segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek visszaszerezni az irányítást kisgyermekkori tanulási vágyuk felett. Montessori módszere felkarolja a gyermekek kíváncsiságát és vágyát, hogy játékon keresztül tanuljanak. Még az idősebb gyermekeknél is bizonyított, hogy a játék olyan gyakorlati élettevékenységeken keresztül történő felkarolása, mint a főzés vagy az építés, jótékony hatással volt kognitív fejlődésükre, érzelmi fejlődésükre, és megadta nekik azokat az életkészségeket, amelyekre szükségük volt ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival is.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!