Miért fontosak a szerepjátékok a kisgyermekek fejlődésében?

Előfordult már, hogy gyermeked felkapta a telefonját, és úgy tett, mintha valakivel telefonálna, vagy csak felkapott egy kerek tárgyat, amivel úgy vezetett, mintha autóban ülne? Mi járhat ilyenkor a fejükben? Talán nincs is még egy olyan aktivitás forma, amely egyszerre oly sok oldalról fejlesztené a kisgyermekeket, mint a különböző szerepjátékok.

“A fantázia aligha menekülés a valóság elől. Ez a megértés módja.” – Lloyd Alexander

A gyerekek szerepjátékának előnyei alapvetőek az egészséges fejlődéshez szükséges készségek fejlesztésében. Nem csoda, hogy a gyermekterapeuták szerepjáték-terápiát alkalmaznak a nehéz helyzeteken áteső gyermekek segítésére, sőt olyan állapotok kezelésére is, mint az autizmus.

A jókedv mellett a képzelőerő használata játékukban fejleszti kreativitásukat, valamint segít nekik erős problémamegoldó készséget kialakítani. Ez azért van így, mert a szerepjátékok lehetővé teszik számukra, hogy olyan karaktereket vegyenek fel, akik valós szerepeket játszanak.

A gyerekek gyakran találkoznak zavaros vagy nehéz helyzetekkel otthon vagy az iskolában. A szerepjáték lehetővé teszi számukra, hogy a maguk módján újrateremtsék az átélt dolgokat, hogy jobban megértsék őket.

Többféle szerepjáték létezik, lássuk mik ezek

Foglalkozások

Az orvosok, szakácsok, rendőrök, eladók, tanárok, építőmunkások bőrébe bújva is azok a szerepeket vesznek fel, amelyek empátiára ösztönzik őket.

Fantázia

A gyerekeket szupererejük miatt lenyűgözik a szuperhős- és fantasy-figurák, például az unikornisok, a dinoszauruszok, a hercegnők. Amikor köpenyt vagy hercegnői palástot viselnek akkor, apránként megtanulják pl. megkülönböztetni a jót a rossztól.

Valós élethelyzetek

A valós élethelyzetek, például a kempingezés vagy az építkezés eljátszása lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy megismerjék az őket körülvevő környezetet, és ez segít fejleszteni a kommunikációs készségeiket.

Miután megállapítottuk ezeket a fontos tényeket, egyértelmű, hogy a szerepjáték rejtett és szórakoztató tanulás is egyben. Az alábbiakban részletesen megvitatjuk azokat az okokat, amelyek miatt a szerepjáték fontos gyermeked számára.

A gyermekek szerepjátszásának előnyei

1. Ösztönzi a kreativitást és a képzelőerőt

Kutatások szerint a gyermek kognitív rugalmassága és kreativitása a szerepjátékhoz kapcsolódik. Ezek a játékok folyamatosan tornáztatják az agyukat, és arra ösztönöznek, hogy már ilyen fiatalon gyakorolják a képzeletük használatát.

Ez nem csak a problémamegoldásban fontos, hanem a jó képzelőerő még később is segít abban, hogy élvezze a jó könyvet, fejlessze a tervező készségét, vagy egyszerűen megértse mások nézőpontját az élet különböző aspektusairól.

Albert Einstein azt mondta: „A logika elvisz A-tól Z-ig, a képzelet pedig mindenhová eljuttat.” Einstein is arra céloz, hogy a betegségek új gyógymódjainak felkutatásától kezdve, a technológiai fejlődést és minden más találmányt is a kreativitás inspirál.

2. Gazdagítja a nyelvet és javítja a kommunikációs készségeket

A gyerekek általában nagyon gyorsan felszedik magukra az új szavakat, párosítva ezt egy általuk szeretett karakterrel, és így egy teljesen új szókincs épül fel. A szerepjáték lehetőséget kínál számukra, hogy kipróbálják és használják ezt az újonnan szerzett a szókincset.

Az új szavak használatával önbizalomra tesznek szert kommunikációjukban. Megtanulják átadni az üzenetet úgy, hogy gondosan megválogatják a szavaikat és egyre választékosabban kommunikálnak. Ezeknek a készségeknek az előnyei később is láthatóak majd, amikor elkezdenek írni és olvasni.

A jó beszéd mellett a gyerekek megtanulják meghallgatni másikat. A jó beszéd jó hallgatással párosulva jó kommunikátorrá teszi gyermeket. Ezek a tulajdonságok nagyban hozzájárulnak a sikeres kommunikációhóz, amelyen rengeteg múlik életük későbbi szakaszaiban.

3. Szociális és érzelmi készségek fejlesztése

A kisgyermekek valós vagy elképzelt helyzeteket nem csak önmagukként, hanem más emberek vagy szereplőkként is eljátszanak.

Amikor az óvodások egy másik személynek vagy szereplőnek adják ki magukat – például barátoknak, családtagoknak, mesekönyvek szereplőinek vagy szuperhősöknek –, alternatív nézőpontokkal kísérleteznek a világgal kapcsolatban, amelyek segítenek fejleszteni kulcsfontosságú érzelmi és szociális készségeiket.

Ez lehetővé teszi a gyermek számára, hogy együtt érezzen valaki mással, és így képes megérteni, hogy ezek az emberek vagy szereplők miért teszik azt, amit tesznek. Gyermeked így képes kapcsolódni érzelmeihez, és kontrollálni tudja viselkedését.

A szerepjáték a konfliktusmegoldás elsajátításában is segít a gyereknek, például másokkal játszva vitatkozhatnak azon, hogy ki lesz a gazember, és ki lesz a szuperhős, együtt kell agyalniuk a lehetséges megoldáson, és ezen keresztül megtanulni a csapatmunkát. Ezek a készségek felbecsülhetetlenül fontosak az élet későbbi szakaszaiban.

Végül pedig az egyik fő ok, amiért a gyermekterapeuták szerepjátékokkal segítik a gyeremekek fejlődését az az, hogy egyszerre stresszoldó és nyugtató hatással van a gyermekre.

4. Fokozza a fizikai fejlődést

A gyerekek a szerepjátékokkal a felsorolt előnyök mellett fizikailag is sokat nyernek. Amikor azt látod, hogy rohangálnak, hogy megmentsenek valakit, létrákon felfelé lépkednek, hogy eloltsák a tüzet, vagy akár csak modellként sminkelik az arcot, tudd, hogy sok egyéb mellett a motoros készségeiket, kézügyességüket és szem-kéz koordinációt is fejlesztik.

A szülők gyermekeikkel történő szerepjátékának előnyei

Amikor a szülők szerepjátékot játszanak gyermekeikkel, lehetőségük van pozitív viselkedést modellezni. A karakteren vagy más személyen keresztül a gyerekek megfigyelhetik, hogyan kezelhetik a szüleik egy adott problémát.

Ez lehetőséget ad a szülőknek arra is, hogy megmutassák értékeiket, például a kedvességet, a megosztást és a tiszteletet, amely minden általuk alakított karakteren keresztül kifejezhető.

Bármikor, amikor egy szülő játszik a gyermekével, az egy olyan kötődési élmény, amely fokozza és erősíti a köztük lévő kapcsolatot.

Ez pedig növeli a gyermek biztonságérzetét és önbecsülését – ez az egészséges érzelmi fejlődés kulcsfontosságú alapja a Maslow-féle szükségletek hierarchiája szerint.

Konklúzió 

A gyerekek közötti szerepjáték szórakoztató módszer a tanulásra és a gyermek fejlődésében hasznos készségek fejlesztésére. Segít nekik megérteni környezetüket, és a szülők számára is nagyszerű módja annak, hogy tájékozódjanak a gyermekük esetleges nehézségeiről és minél korábban felismerjék azokat.

Bátoríthatja a szerepjátékot a gyerekek között, ha biztonságos játékteret biztosítasz számukra. Érdemes befektethet megfizethető jelmezekbe és különböző kellékekbe, amelyek segítségével még szórakoztatóbb és élethűbb szituációkban találhatjátok magatokat. 

A kreativitásnak nincs határa, a legtöbb találmány, amelyet ma élvezünk, valaki  fantáziájának eredménye.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

Babafészek választás

A babafészek előnyei és a kiválasztás legfontosabb szempontjai

Leendő szülőként átgondolni is nehéz, hogy mennyi mindenre van szüksége az érkező babának. Szinte biztos vagyok benne, hogy ha éppen ebben a cipőben jársz, akkor valamilyen online vagy offline listában pipálgatod mi van már meg és mi mindent kell beszerezni a kicsi érkezéséig. Csak az alvás, pihenés témaköréhez kapcsolódva felmerül egy csomó – nem is feltétlenül olcsó – eszköz: hordozó, kiságy, mózeskosár, autósülés, pihenőszék stb, stb. Tényleg szükség van még ezen felül egy babafészekre is?

Read More »
pöttyök falmatrica

Pöttyök falmatrica inspirációk

Ha szeretnéd feldobni a gyerekszobát vagy a lakás bármely más helyiségét, akkor a falmatrica egy nagyon jó irány lehet. Mindenféle formában, színben és kivitelben beszerezhetőek, jellemzően nem is túl drágák, és nevetségesen könnyű leszedni, felragasztani vagy akár eltávolítani később.
Ebben a posztban a pöttyök falmatricák felhasználására hoztunk egy kis inspirációt. Elsőre nem is gondolná az ember, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük!

Read More »
filléres játékok babáknak

17 filléres játék és elfoglaltság babáknak 🧹🔦📰

Ugye mindannyian ismerjük a jelenséget, amikor a baba rá sem hederít a csili-vili új játékára, bezzeg a wc papír gurigával percekre lefoglalja magát? Ugyan nagyon szuper és gyönyörű játékokat lehet kapni (például nálunk is) minden korosztály számára, de a példából is látszik, hogy nem feltétlen kell minden esetben a zsebünkbe nyúlni, ha valami újdonsággal szeretnénk lekötni a kicsiket.
Összegyűjtöttem, hogy az elmúlt bő két évben nálunk milyen játékok, játékos tevékenységek váltak be, amelyek ingyen vagy szinte ingyen voltak.

Read More »
babák és háziállatok

Babák és háziállatok – 6 tévhit, amit ne higyj el 🐶👶🐱

Amikor egy pár gyermeket vár, mindenkinek van hozzájuk egy jótanácsa vagy intelme, ha kérik, ha nem. Legyen szó altatásról, etetésről vagy a baba fejlődéséről, mindenkinek megvan a maga kis praktikája, tuti(nak gondolt) véleménye, amelyeket sokszor ajánlatos azért némi fenntartással kezelni. A háziállatok és újszülöttek viszonya tipikusan egy ilyen téma. 6 olyan tévhitet gyűjtöttünk össze, amelyek gyakran elhangzanak, ám az igazságtartalmuk igen csekély.

Read More »
Bölcsis beszoktatás

Jujuj, jön az első nap a bölcsiben! Tanácsok a gördülékenyebb beszoktatáshoz.

Holnap első alkalommal megyünk bölcsibe, indul a beszoktatás időszaka. Volt, hogy nagyon vártuk, volt hogy féltünk tőle milyen lesz. Így közvetlenül előtte kicsit mindkettőt érezzük. Próbáltunk tudatosan készülni rá, hogy minél zőkkenőmentesebb legyen ez az időszak, ami igen nagy változás egy baba életében.
Olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel mi is próbáltuk felvértezni magunkat és segíthetnek a beszoktatás során.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Fürdőjátékok

A móka a fürdés alatt sem állhat meg!

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!