Hogyan használ a terhesség alatti testmozgás az anyának és a babának egyaránt

A terhesség izgalmas időszak minden nő számára, de fizikailag és érzelmileg is kihívást jelenthet. Fontos az egészséges életmód fenntartása ebben az időszakban, és a testmozgás ennek kulcsfontosságú összetevője. Nemcsak az anyának tesz jót, hanem a babára is pozitív hatással lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatti testmozgás csökkentheti a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát. Emellett javíthatja a hangulatot, növelheti az energiaszintet és elősegítheti a jobb alvást. A baba számára a testmozgás javíthatja a szív egészségét, növelheti a születési súlyát, és potenciálisan csökkentheti az elhízás kockázatát későbbi életében. Természetesen fontos, hogy konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen komolyabb edzést elkezdenél a terhesség alatt. De ha biztonságosan és hatékonyan végezzük a testmozgást, az anya és a baba számára is pozitív hatása lehet. Ebben a cikkben a terhesség alatti testmozgás előnyeit vizsgáljuk meg, és tippeket adunk az elinduláshoz.

A terhesség alatti testmozgás előnyei

A terhesség alatt végzett testmozgásnak számos előnye van mind az anya, mind a baba számára. Az alábbiakban felsoroljuk és részletesen kifejtjük ezeket az előnyöket.

A terhességi cukorbetegség kockázatának csökkentése

A terhesség alatt a nő teste hormonális változásokon megy keresztül, amelyek befolyásolják az inzulinszintet. Ezek a hormonális változások növelik a terhességi cukorbetegség kockázatát, amely befolyásolhatja a magzat növekedését és az anya egészségét is. A terhesség alatti testmozgás segít a glükóz felszívódásának javításában, így csökkentve a terhességi cukorbetegség kockázatát.

Csökkenti a magas vérnyomás kockázatát

A terhesség magas vérnyomást is okozhat, ami komplikációkat okozhat mind az anyának, mind a babának. A rendszeres testmozgás segíthet a vérnyomás csökkentésében és az egészséges véráramlás elősegítésében.

Csökkenti a koraszülés kockázatát

A koraszülés a terhesség 37. hete előtt történő szülés. Ez sok esetben nem okoz komoly problémákat a babának, de nagyobb eséllyel születnek olyan csecsemők, akik későbbi szövődményekkel küzdenek. A terhesség alatti testmozgás csökkenti a koraszülés kockázatát, mivel javítja a méh izomzatának rugalmasságát és a vérkeringést.

Jobb hangulat és energiaszint

A terhesség során az anyák gyakran érzik magukat fáradtnak, álmosnak és hangulatuk is ingadozó lehet. A rendszeres testmozgás segít abban, hogy az anyák jobban érezzék magukat, energikusabbak legyenek és javuljon a hangulatuk.

Jobb alvás

A terhesség alatt sok anya küzd az alvászavarokkal. A rendszeres testmozgás segít abban, hogy az jobban tudjanak aludni, mert segít az izmok lazításában és az általános stressz csökkentésében.

Jobb szülési eredmény

A rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy az anya jobban felkészüljön a szülésre. A megfelelően edzett izmok erősebbek és rugalmasabbak, ami segíthet az anyának a szülési folyamatban. A terhesség alatti testmozgás a szülési eredményt is javíthatja, mivel javítja a vérkeringést és a tüdőkapacitást.

A babára gyakorolt hatások

A terhesség alatti testmozgásnak számos előnye van a babára is. Az alábbiakban felsoroljuk ezeket az előnyöket.

Egészséges szívműködés

A terhesség alatti testmozgás segíti a babákat abban, hogy egészséges szívvel szülessenek. A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést és az oxigénellátást, így a magzatok fejlődése is jobb lesz.

 Magasabb születési súly

A terhesség alatti testmozgás segíthet a babáknak a magasabb születési súly elérésében. Ez azt jelenti, hogy a babák jobban felkészültek a születésre és kevésbé valószínű, hogy az egészségügyi problémákkal küzdenek a születés után.

Az elhízás kockázatának csökkentése

A terhesség alatti testmozgás segíthet a babáknak az elhízás kockázatának csökkentésében későbbi életkorban. A rendszeres testmozgás javítja az anyatej összetételét, ami segít a babáknak az egészséges testsúlyuk megtartásában.

A terhesség alatti testmozgás kockázatai

Bár a terhesség alatti testmozgás számos előnnyel jár mind az anya, mind a baba számára, azonban vannak olyan kockázatok is, amelyeket figyelembe kell venni.

A korábbi vetélések kockázata

Ha az anya korábban már átesett egy vagy több vetélésen, akkor a terhesség alatti testmozgás kockázatos lehet. A megfelelően megválasztott testmozgás természetesen nem tiltott, de minden esetben egyeztessük ezt orvosunkkal.

A korai szakaszban végzett testmozgás kockázata

A terhesség korai szakaszában a terhességi hormonok hatására az anya teste nagyon érzékeny lehet. Ez azt jelenti, hogy a túlzott testmozgás veszélyes lehet, mivel a méh izomzata túl erősödhet. Azonban a rendszeres, mérsékelt testmozgás segíthet abban, hogy az anya jobban érezze magát és javuljon a hangulata.

A magas intenzitású testmozgás kockázata

A magas intenzitású testmozgás, például a súlyemelés vagy a maratonfutás, veszélyes lehet a terhesség alatt. Az anya teste a terhesség alatt nagyon érzékeny és kiszolgáltatott, így a magas intenzitású testmozgás kockázatos lehet.

A terhesség alatti testmozgás javasolt típusai

A terhesség alatt a testmozgásnak sokféle típusa létezik, és az anya fizikai állapotától és a korábbi testmozgási rutinjától függően lehet választani közülük. Az alábbiakban olyan mozgásformákat sorolunk fel, amelyek könnyedén hozzáigazíthatóak saját igényeinkhez, edzettségi szintünkhöz. 

Séta

A séta az egyik legjobb testmozgás forma a terhesség alatt, mivel alacsony intenzitású és könnyen beilleszthető a mindennapi rutinba. A séta javítja a vérkeringést és az anyagcserét, ami segít az anyának egészségesebbnek érezni magát.

Úszás

Az úszás egy másik alacsony intenzitású testmozgás, amely kíméli az izületeket és a gerincet. Az úszás javítja az állóképességet és az erőnlétet, ami segít az anyának felkészülni a szülésre.

Jóga

A jóga a test és az elme összhangját segíti elő, és segít az anyának a stressz csökkentésében és a jobb alvásban. A jóga segít az izmok erősítésében és a rugalmasság növelésében, amely előnyös a szülési folyamatban.

Pilates

A Pilates az izmok erősítésére és a testtartás javítására koncentrál. A Pilates segít az anyának abban, hogy jobban érezze magát a terhesség alatt, javítja az állóképességet és az erőnlétet.

A terhesség alatti testmozgás előkészületei

A terhesség alatt történő testmozgás előtt fontos, hogy az anya megfelelő felkészülést végezzen. Az alábbiakban felsoroljuk a terhességi testmozgás előkészületeit.

Tervezés

A terhességi testmozgás tervezése fontos, hogy az anya biztonságosan és hatékonyan végezhesse. Orvossal történő konzultáció és az orvosi ajánlások betartása segíthet az anyának a megfelelő testmozgás kiválasztásában.

Megfelelő felszerelés

A terhességi testmozgás során megfelelő felszerelésre van szükség. A támogató sportmelltartó és a kényelmes sportruházat segít az anyának abban, hogy kényelmesen mozoghasson.

Megfelelő időpont

A terhesség alatti testmozgás időpontja fontos. A reggeli órák a legmegfelelőbbek a testmozgásra, mivel a terhességi hormonok szintje ilyenkor a legalacsonyabb.

Mennyi mozgásra van szükség a terhesség alatt?

Az egészséges terhes nőknek hetente legalább 2 és fél óra közepes intenzitású aerob tevékenységre van szükségük. Az aerob tevékenységek gyorsabban és mélyebben lélegeznek, és gyorsabban verik a szívet. A mérsékelt intenzitás azt jelenti, hogy elég aktív vagy ahhoz, hogy izzadj, és növeld a pulzusodat. A gyors séta a közepes intenzitású aerob tevékenység egyik példája. Ha egy tevékenység közben nem tud normálisan beszélni, akkor lehet, hogy túl keményen dolgozik.

Nem kell mind a 2 és fél órát egyszerre csinálni. Ehelyett oszd szét a héten. Például végezzen 30 perc gyakorlatot a legtöbb vagy az összes napon. Ha ez soknak tűnik, oszd fel a 30 percet úgy, hogy minden nap háromszor csinálj valami aktív tevékenységet 10 percig.

Mikor kell abbahagyni az edzést? Mik azok a figyelmeztető jelek, amelyekre érdemes figyelni edzés közben?

Amikor fizikailag aktív vagy igyál sok vizet, és figyelj a tested jelzéseire. Hagyd abba az edzést és konzultálj orvossal, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleled:

  • Vérzés a hüvelyből vagy folyadék szivárog a hüvelyből
  • Mellkasi fájdalom, gyors szívverés vagy légzési nehézség
  • Szédülés, erős légszomj vagy ájulás közeli állapot
  • Fejfájás
  • Izomgyengeség, járási nehézség vagy fájdalom vagy duzzanat az alsó lábakban. Az alsó lábszár fájdalma vagy duzzanata a mélyvénás trombózis jele lehet.
  • Rendszeres, fájdalmas összehúzódások. 

Útmutató az egyes trimeszterekre

Első szemeszter

Az első trimeszterben nincs szükség edzésmódosításra. Ha van már bevett edzésprogramod, akkor azt folytathatod a szokásos módon. (Természetesen, ahogy korábban is többször írtuk, egyeztess az orvosoddal még akkor is, ha minden a legnagyobb rendben halad.)
Általában kerüld az olyan gyakorlatokat, mint az ugrások és a megerőltető emelések.

Második és harmadik trimeszter

A második és a harmadik trimeszterben jelentős súlygyarapodás következik be a középszakasz környékén, ami azt jelenti, hogy módosítanod kell az edzésmódon.

Először is kerüld a háton fekvést, mert ez akadályozhatja a vér áramlását a méhből.
Másodszor, kerüld az előrefelé irányuló csípőhajlítást, mivel a hozzáadott középső testsúly kényelmetlenné teheti ezeket a mozdulatokat, és növelheti a hát alsó részének terhelését. Ezek a mozgások szédülést is okozhatnak.
Végül kerüld a fej fölötti mozgásokat – cseréld ki azokat elszigetelt gyakorlatokra, például oldalirányú emelésekre.

Mikor kezdhetsz újra sportolni szülés után?

Ez attól is függ, hogy hüvelyi úton történt-e a szülés vagy császárral szültél, volt-e bármilyen komplikáció. Minden esetben az orvosoddal konzultálva határozzátok meg ezt az időpontot. Bármi lesz is ez, az nagyon fontos, hogy figyelj a fokozatosságra és tested visszajelzéseire. Ha a terhesség alatt sikerült minél aktívabbnak maradnod, akkor a szülés utáni “visszatérés” is zökkenőmentesebbnek ígérkezik. 

Összegezve

Többé nem kell úgy gondolnunk a terhességre, mint arra az időszakra, amikor elkerüljük a fizikai tevékenységet vagy a megerőltető testmozgást. Csakúgy, mint a terhesség előtt, a megfelelően megválasztott testmozgás a terhesség alatt is nagyszerű hatással van mindkettőtök egészségére nézve.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Kapcsolódó cikkek

futóbiciklizés előnyei

A futóbiciklizés egészséges fejlődést és szórakozást kínál a gyerekeknek

Az utóbbi években egyre több aggodalom merül fel azzal kapcsolatban, hogy a kisgyerekek mennyi időt töltenek a képernyők előtt, legyen szó televízióról vagy okostelefonról. Az inaktív életmód negatív hatással lehet a gyerekek fizikai és mentális egészségére is. Éppen ezért örömteli, hogy mára már szinte minden kisgyermek kipróbálja és élvezi a futóbiciklizést. Ez kiváló lehetőséget nyújt a gyerekek szüleinek arra, hogy kiszabadítsák csemetéiket a négy fal közül, élvezzék a friss levegőt és a testmozgást. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy a futóbiciklizés milyen előnyökkel jár a gyerekek számára.

Read More »
Éjjeli fények előnyei

Éjjeli fények varázsa: biztonságot sugárzó szépség a sötétben

Az éjszakai fények alvásra gyakorolt hatása egy gyakran vitatott témakör. Sokan azt gondolják, hogy az éjszakai sötétség az ideális környezet a jó alváshoz, és az éjjeli fények zavarhatják a gyerekek pihenését. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor az éjjeli fényeknek valóban hozzájárulnak a babák és a kisgyermekek (és persze így a szüleik) nyugodtabb alvásához. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei lehetnek az éjjeli fényeknek, és hogyan használhatjuk őket a gyerekek nyugodt alvásának biztosításához.

Read More »
habszivacs játszószőnyegek előnyei

Játéktér gazdag színekkel és textúrákkal: A habszivacs játszószőnyegek előnyei

Amikor a gyermekek játszanak, fontos, hogy körülöttük olyan környezet legyen, amely biztonságos, fejleszti a képességeiket, és élénkíti a fantáziájukat. Az egyik legjobb eszköz, amely megfelel ezeknek a feltételeknek, a habszivacs játszószőnyeg. Gazdag színekkel és textúrákkal rendelkeznek, amelyek rengeteg babának és kisgyereknek nyújtanak órákon át tartó tartalmas és örömteli játékot.

Read More »
terhesség tévhitek

Nagyanyáink tanácsaitól a tudományig: A terhességi tévhitek megértése 🧐

A terhesség egy gyönyörű és átalakító utazás, tele várakozással és csodával. Az izgalom közepette azonban számtalan olyan, generációkon át öröklődő, régi mese és tévhit is létezik, amelyek a várandós anyákat zavarba ejtik és aggodalommal töltik el. A tudomány folyamatos fejlődésével azonban már lehetőségünk van arra, hogy elválasszuk a tényeket a fikcióktól, és mélyebb megértést nyerjünk arról, hogy mi az, ami valóban számít a terhesség alatt. Ebben a cikkben a leggyakoribb terhességi tévhitekbe merülünk el, és feltárjuk a mögöttük álló tudományos bizonyítékokat.

Read More »
Játszószőnyeg választás szempontjai

Ezeket a szempontokat mérlegeld mielőtt játszószőnyeget vásárolsz

Annyi féle baba játszószőnyeg kapható a piacon, hogy igazán nem kell szégyenkezned, ha nem tudod rögtön eldönteni mi lenne a legjobb választás a számotokra. Mivel ez egy olyan használati tárgy, amelyen sok időt fog eltölteni a baba, segíti a fejlődését és nem utolsó sorban nem is túl olcsó (többnyire 10 ezer Ft felett vannak ezek a termékek), nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozd a vásárlás során. Íme néhány jó tipp a baba számára megfelelő játszószőnyeg kiválasztásához.

Read More »
Hasznos applikációk várandósoknak

5 hasznos applikáció várandósoknak és kezdő szülőknek – magyarul

Megannyi kérdés merülhet fel a leendő szülőkben, szinte lehetetlen is észben tartani minden információt és tudnivalót. Szerencsére erre ma már nincs is szükség megteszik ezt helyettünk jobbnál jobb alkalmazások. Öt magyar fejlesztésű aplikációt gyűjtöttünk össze nektek babavárás és újszülött témában kigyűjtve legfőbb funkcióikat.

Read More »
×
×

Cart

babamba logo

Ne hagyd itt a kuponod!

Add meg az email címed és máris küldünk egy kupont 10% kedvezménnyel!

Ide kérem a kuponom:

Email címem megadásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok a további akiciókról szóló értesítésekhez.

Dínó éjjeli fény

Éjjeli fények

Dínó, panda, unikornis éjjeli fények.

Albero mio rose babafészek

Babafészkek

Minőségi babafészkek a zavartalan alvásért

Falmatricák

Dobd fel a babaszobát falimatricával!