Hogyan használ a terhesség alatti testmozgás az anyának és a babának egyaránt

A terhesség izgalmas időszak minden nő számára, de fizikailag és érzelmileg is kihívást jelenthet. Fontos az egészséges életmód fenntartása ebben az időszakban, és a testmozgás ennek kulcsfontosságú összetevője. Nemcsak az anyának tesz jót, hanem a babára is pozitív hatással lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatti testmozgás csökkentheti a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát. Emellett javíthatja a hangulatot, növelheti az energiaszintet és elősegítheti a jobb alvást. A baba számára a testmozgás javíthatja a szív egészségét, növelheti a születési súlyát, és potenciálisan csökkentheti az elhízás kockázatát későbbi életében. Természetesen fontos, hogy konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen komolyabb edzést elkezdenél a terhesség alatt. De ha biztonságosan és hatékonyan végezzük a testmozgást, az anya és a baba számára is pozitív hatása lehet. Ebben a cikkben a terhesség alatti testmozgás előnyeit vizsgáljuk meg, és tippeket adunk az elinduláshoz.

A terhesség alatti testmozgás előnyei

A terhesség alatt végzett testmozgásnak számos előnye van mind az anya, mind a baba számára. Az alábbiakban felsoroljuk és részletesen kifejtjük ezeket az előnyöket.

A terhességi cukorbetegség kockázatának csökkentése

A terhesség alatt a nő teste hormonális változásokon megy keresztül, amelyek befolyásolják az inzulinszintet. Ezek a hormonális változások növelik a terhességi cukorbetegség kockázatát, amely befolyásolhatja a magzat növekedését és az anya egészségét is. A terhesség alatti testmozgás segít a glükóz felszívódásának javításában, így csökkentve a terhességi cukorbetegség kockázatát.

Csökkenti a magas vérnyomás kockázatát

A terhesség magas vérnyomást is okozhat, ami komplikációkat okozhat mind az anyának, mind a babának. A rendszeres testmozgás segíthet a vérnyomás csökkentésében és az egészséges véráramlás elősegítésében.

Csökkenti a koraszülés kockázatát

A koraszülés a terhesség 37. hete előtt történő szülés. Ez sok esetben nem okoz komoly problémákat a babának, de nagyobb eséllyel születnek olyan csecsemők, akik későbbi szövődményekkel küzdenek. A terhesség alatti testmozgás csökkenti a koraszülés kockázatát, mivel javítja a méh izomzatának rugalmasságát és a vérkeringést.

Jobb hangulat és energiaszint

A terhesség során az anyák gyakran érzik magukat fáradtnak, álmosnak és hangulatuk is ingadozó lehet. A rendszeres testmozgás segít abban, hogy az anyák jobban érezzék magukat, energikusabbak legyenek és javuljon a hangulatuk.

Jobb alvás

A terhesség alatt sok anya küzd az alvászavarokkal. A rendszeres testmozgás segít abban, hogy az jobban tudjanak aludni, mert segít az izmok lazításában és az általános stressz csökkentésében.

Jobb szülési eredmény

A rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy az anya jobban felkészüljön a szülésre. A megfelelően edzett izmok erősebbek és rugalmasabbak, ami segíthet az anyának a szülési folyamatban. A terhesség alatti testmozgás a szülési eredményt is javíthatja, mivel javítja a vérkeringést és a tüdőkapacitást.

A babára gyakorolt hatások

A terhesség alatti testmozgásnak számos előnye van a babára is. Az alábbiakban felsoroljuk ezeket az előnyöket.

Egészséges szívműködés

A terhesség alatti testmozgás segíti a babákat abban, hogy egészséges szívvel szülessenek. A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést és az oxigénellátást, így a magzatok fejlődése is jobb lesz.

 Magasabb születési súly

A terhesség alatti testmozgás segíthet a babáknak a magasabb születési súly elérésében. Ez azt jelenti, hogy a babák jobban felkészültek a születésre és kevésbé valószínű, hogy az egészségügyi problémákkal küzdenek a születés után.

Az elhízás kockázatának csökkentése

A terhesség alatti testmozgás segíthet a babáknak az elhízás kockázatának csökkentésében későbbi életkorban. A rendszeres testmozgás javítja az anyatej összetételét, ami segít a babáknak az egészséges testsúlyuk megtartásában.

A terhesség alatti testmozgás kockázatai

Bár a terhesség alatti testmozgás számos előnnyel jár mind az anya, mind a baba számára, azonban vannak olyan kockázatok is, amelyeket figyelembe kell venni.

A korábbi vetélések kockázata

Ha az anya korábban már átesett egy vagy több vetélésen, akkor a terhesség alatti testmozgás kockázatos lehet. A megfelelően megválasztott testmozgás természetesen nem tiltott, de minden esetben egyeztessük ezt orvosunkkal.

A korai szakaszban végzett testmozgás kockázata

A terhesség korai szakaszában a terhességi hormonok hatására az anya teste nagyon érzékeny lehet. Ez azt jelenti, hogy a túlzott testmozgás veszélyes lehet, mivel a méh izomzata túl erősödhet. Azonban a rendszeres, mérsékelt testmozgás segíthet abban, hogy az anya jobban érezze magát és javuljon a hangulata.

A magas intenzitású testmozgás kockázata

A magas intenzitású testmozgás, például a súlyemelés vagy a maratonfutás, veszélyes lehet a terhesség alatt. Az anya teste a terhesség alatt nagyon érzékeny és kiszolgáltatott, így a magas intenzitású testmozgás kockázatos lehet.

A terhesség alatti testmozgás javasolt típusai

A terhesség alatt a testmozgásnak sokféle típusa létezik, és az anya fizikai állapotától és a korábbi testmozgási rutinjától függően lehet választani közülük. Az alábbiakban olyan mozgásformákat sorolunk fel, amelyek könnyedén hozzáigazíthatóak saját igényeinkhez, edzettségi szintünkhöz. 

Séta

A séta az egyik legjobb testmozgás forma a terhesség alatt, mivel alacsony intenzitású és könnyen beilleszthető a mindennapi rutinba. A séta javítja a vérkeringést és az anyagcserét, ami segít az anyának egészségesebbnek érezni magát.

Úszás

Az úszás egy másik alacsony intenzitású testmozgás, amely kíméli az izületeket és a gerincet. Az úszás javítja az állóképességet és az erőnlétet, ami segít az anyának felkészülni a szülésre.

Jóga

A jóga a test és az elme összhangját segíti elő, és segít az anyának a stressz csökkentésében és a jobb alvásban. A jóga segít az izmok erősítésében és a rugalmasság növelésében, amely előnyös a szülési folyamatban.

Pilates

A Pilates az izmok erősítésére és a testtartás javítására koncentrál. A Pilates segít az anyának abban, hogy jobban érezze magát a terhesség alatt, javítja az állóképességet és az erőnlétet.

A terhesség alatti testmozgás előkészületei

A terhesség alatt történő testmozgás előtt fontos, hogy az anya megfelelő felkészülést végezzen. Az alábbiakban felsoroljuk a terhességi testmozgás előkészületeit.

Tervezés

A terhességi testmozgás tervezése fontos, hogy az anya biztonságosan és hatékonyan végezhesse. Orvossal történő konzultáció és az orvosi ajánlások betartása segíthet az anyának a megfelelő testmozgás kiválasztásában.

Megfelelő felszerelés

A terhességi testmozgás során megfelelő felszerelésre van szükség. A támogató sportmelltartó és a kényelmes sportruházat segít az anyának abban, hogy kényelmesen mozoghasson.

Megfelelő időpont

A terhesség alatti testmozgás időpontja fontos. A reggeli órák a legmegfelelőbbek a testmozgásra, mivel a terhességi hormonok szintje ilyenkor a legalacsonyabb.

Mennyi mozgásra van szükség a terhesség alatt?

Az egészséges terhes nőknek hetente legalább 2 és fél óra közepes intenzitású aerob tevékenységre van szükségük. Az aerob tevékenységek gyorsabban és mélyebben lélegeznek, és gyorsabban verik a szívet. A mérsékelt intenzitás azt jelenti, hogy elég aktív vagy ahhoz, hogy izzadj, és növeld a pulzusodat. A gyors séta a közepes intenzitású aerob tevékenység egyik példája. Ha egy tevékenység közben nem tud normálisan beszélni, akkor lehet, hogy túl keményen dolgozik.

Nem kell mind a 2 és fél órát egyszerre csinálni. Ehelyett oszd szét a héten. Például végezzen 30 perc gyakorlatot a legtöbb vagy az összes napon. Ha ez soknak tűnik, oszd fel a 30 percet úgy, hogy minden nap háromszor csinálj valami aktív tevékenységet 10 percig.

Mikor kell abbahagyni az edzést? Mik azok a figyelmeztető jelek, amelyekre érdemes figyelni edzés közben?

Amikor fizikailag aktív vagy igyál sok vizet, és figyelj a tested jelzéseire. Hagyd abba az edzést és konzultálj orvossal, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleled:

  • Vérzés a hüvelyből vagy folyadék szivárog a hüvelyből
  • Mellkasi fájdalom, gyors szívverés vagy légzési nehézség
  • Szédülés, erős légszomj vagy ájulás közeli állapot
  • Fejfájás
  • Izomgyengeség, járási nehézség vagy fájdalom vagy duzzanat az alsó lábakban. Az alsó lábszár fájdalma vagy duzzanata a mélyvénás trombózis jele lehet.
  • Rendszeres, fájdalmas összehúzódások. 

Útmutató az egyes trimeszterekre

Első trimeszter

Az első trimeszterben nincs szükség edzésmódosításra. Ha van már bevett edzésprogramod, akkor azt folytathatod a szokásos módon. (Természetesen, ahogy korábban is többször írtuk, egyeztess az orvosoddal még akkor is, ha minden a legnagyobb rendben halad.)
Általában kerüld az olyan gyakorlatokat, mint az ugrások és a megerőltető emelések.

Második és harmadik trimeszter

A második és a harmadik trimeszterben jelentős súlygyarapodás következik be a középszakasz környékén, ami azt jelenti, hogy módosítanod kell az edzésmódon.

Először is kerüld a háton fekvést, mert ez akadályozhatja a vér áramlását a méhből.
Másodszor, kerüld az előrefelé irányuló csípőhajlítást, mivel a hozzáadott középső testsúly kényelmetlenné teheti ezeket a mozdulatokat, és növelheti a hát alsó részének terhelését. Ezek a mozgások szédülést is okozhatnak.
Végül kerüld a fej fölötti mozgásokat – cseréld ki azokat elszigetelt gyakorlatokra, például oldalirányú emelésekre.

Mikor kezdhetsz újra sportolni szülés után?

Ez attól is függ, hogy hüvelyi úton történt-e a szülés vagy császárral szültél, volt-e bármilyen komplikáció. Minden esetben az orvosoddal konzultálva határozzátok meg ezt az időpontot. Bármi lesz is ez, az nagyon fontos, hogy figyelj a fokozatosságra és tested visszajelzéseire. Ha a terhesség alatt sikerült minél aktívabbnak maradnod, akkor a szülés utáni “visszatérés” is zökkenőmentesebbnek ígérkezik. 

Összegezve

Többé nem kell úgy gondolnunk a terhességre, mint arra az időszakra, amikor elkerüljük a fizikai tevékenységet vagy a megerőltető testmozgást. Csakúgy, mint a terhesség előtt, a megfelelően megválasztott testmozgás a terhesség alatt is nagyszerű hatással van mindkettőtök egészségére nézve.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Hozzászólnál? Itt a lehetőség:

Ne maradj le a további érdekességekről és kedvezményekről!

Havonta maximum egy emailt kapsz tőlünk, illetve máris küldünk egy 10%-os kupont.

Nézz szét legnépszerűbb termékeink között is

Kapcsolódó cikkek

Anyatejes táplálás előnyei

Anyatejes táplálás: Az újszülöttek egészségének és fejlődésének kulcsa

Az anyatejes táplálás az egyik legjobb dolog, amit egy újszülöttel történhet. A természetes anyatej számos előnnyel jár az újszülöttek számára, nem csupán táplálkozás szempontjából, hanem az egészségük, fejlődésük és kapcsolatuk szempontjából is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az anyatej előnyeit és hogy – ha lehetséges – miért érdemes ragaszkodni hozzá az első hónapokban.

Read More »
Plüss játékok előnyei

A plüssök 10 előnye babák és kisgyermekek számára

A plüss figurák sokkal többet jelentenek egyszerű játékoknál a babák számára. Ezek a puha és barátságos társak fontos szerepet játszanak a csecsemők fejlődése során, segítve őket az érzelmek kifejezésében, a biztonságérzet kialakításában és a kognitív képességeik fejlesztésében. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen szerepet töltenek be ezek a kedves plüssök a babák életében.

Read More »
Játszőszőnyegek előnyei

Így fejlesztik babádat a játszószőnyegek

A játszószőnyegek nemcsak kényelmes alátámasztást biztosítanak a babáknak játék közben, hanem fontos szerepet játszanak a fejlődésükben is. Ezek a sokoldalú játékok sokféle módon támogatják a csecsemők fejlődését, mind fizikálisan, mind kognitívan és érzelmileg. Nézzük meg, hogyan és milyen területeken segíthetnek a játszószőnyegek a babák fejlődésében.

Read More »
Babafészek

Így tedd a babafészket igazán biztonságos és pihentető alvókörnyezetté

Amikor egy újszülött érkezik a családba, a szülők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetet biztosítsanak számára. Ebben a tekintetben a babafészek egy rendkívül praktikus és sokoldalú választás lehet. De hogyan alakítsuk át a babafészket egy biztonságos és kényelmes alvókörnyezetté?

Read More »
Húsvéti játék ötletek

Húsvéti kalandok kisgyerekekkel: 15+ kreatív játékötlet

Ahogy a tavasz beköszöntével közeledünk a húsvéthoz, nemcsak a tojásfestés és a nyuszi keresés kerül előtérbe, hanem a kisgyermekekkel való vidám időtöltés is. A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család, és közösen élvezzék az ünnepi hangulatot. Ha keresed az ötleteket, hogyan töltsd el az időt a legkisebbekkel ebben az ünnepi időszakban, akkor jó helyen jársz! Válogass kedvedre az alábbi ötletek közül, és készülj fel egy felejthetetlen húsvéti kalandra!

Read More »
Építőjátékok előnyei

Az építőjátékok előnyei

A babák fejlődése során az építő játékok rendkívül fontos szerepet játszanak. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem számos előnnyel járnak a csecsemők számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan támogatják az építő játékok a babák fejlődését, és milyen fontos szerepet játszanak a korai tanulásban és készségfejlesztésben.

Read More »
×
×

Cart