Harmadik trimeszter hétről hétre

A csecsemők súlya körülbelül 1 kg a harmadik trimeszter elejére. Pislogtathatják a szemüket, amely most már szempillákat ölt. A ráncos kis bőrük kezd kisimulni, ahogy hétről-hétre híznak egy kicsit. Emellett körmöket, lábujjkörmöket és valódi hajat növesztenek, és több milliárd idegsejtet adnak az agyukhoz.

28. Hét

terhesség 3. trimeszter 28. hét

A baba agya több milliárd új idegsejtettel bővül. Hallása, szaglása és tapintása fejlett és működőképes. A harmadik trimeszterben az agy súlya megháromszorozódik, az agyban mély, kanyargós barázdák alakulnak ki, amelyek extra felületet biztosítanak anélkül, hogy több helyet foglalnának el a koponyában.

Ebben a trimeszterben a mielin védőrétege kezd kialakulni a baba idegei körül, ez a folyamat a születése után egy évig folytatódik.

Mostanra a baba szemhéja részben kinyílhat, és szempillák alakulhatnak ki. A központi idegrendszer képes irányítani a ritmikus légzési mozgásokat és szabályozni a testhőmérsékletet.

A baba akkora, mint egy nagy padlizsán.
~ 37,6 cm; 1000 g

29. Hét

terhesség 3. trimeszter 29. hét

A baba csontjai sok kalciumot szívnak fel, amikor megkeményednek, ezért mindenképpen fogyassz tejet (vagy keressen más jó kalciumforrást, például sajtot, joghurtot narancslevet). Naponta körülbelül 250 milligramm kalcium rakódik le a baba csontvázában.

A csecsemő tüdejében elkezd termelődni egy felületaktív anyag, amely felfújja őket, ha nincs sok levegő a tüdejében (például kilégzéskor). Bár a tüdeje még éretlen, akkor – sok orvosi segítséggel – működőképes lenne, ha most születne.

Ekkor már figyel a hangokra is. Ha beszélsz hozzá, meg fogja ismerni a hangod, amivel még szorosabbá válhat a köztetek lévő kötelék.

A babád akkora, mint egy fej káposzta.
~ 38,6 cm; 1150 g

30. Hét

terhesség 3. trimeszter 30. hét

A baba bőrsejtjei már termelik azt a pigmentet, amely a bőr színét adja, de a legtöbb melanin termelés majd csak a születés után következik be.

Mostanra körülbelül másfél liter magzatvíz veszi körül a babát. A magzatvíz mennyisége 34-36 hét körül éri el a csúcsot.

A baba most már láthatja a halvány formákat. Pupillái képesek összeszűkülni és kitágulni, így a szeme több-kevesebb fényt enged be. Egyre inkább észleli a körülötte lévő világot, sőt válaszolhat is a külső ingerekre. Például, ha megbököd a pocakod, akkor előfordulhat, hogy visszabök. Ez szinte már kommunikáció! 🙂

Vörösvérsejtek képződnek a baba csontvelőjében.

A baba akkora, mint egy vaj tök.
~ 39,9 cm; 1320 g

31. Hét

terhesség 3. trimeszter 31. hét

Babád főbb fejlődésének nagy részét befejezte, elérkezett a gyors hízás ideje.

A baba pupillái összeszűkülhetnek és kitágulhatnak, és lehet, hogy képes észlelni a formák halvány körvonalait, de a színeiket nem.

A baba valószínűleg sokat mozog, így a napodat (és éjszakáidat) rúgások és bukfencek tarkítják. Vigasztaljon meg: Ez a sok mozgás annak a jele, hogy baba aktív és egészséges.

A babád akkora, mint egy kókuszdió.
~ 41,1 cm; 1500 g

32. Hét

terhesség 3. trimeszter 32. hét

A baba a nagy tárgyakra tud összpontosítani, amelyek nincsenek túl messze, és ez a fókuszálási képesség születésig így is marad.

Hetente körülbelül egy kilót hízol, és ennek nagyjából a fele jut el a babádhoz. A következő hét hét során születési súlyának harmadát-felét szedi majd fel.

A puha, pelyhes szőrréteg, amely az elmúlt hónapokban a baba bőrét borította (lanugo), ezen a héten hullani kezd.

A baba akkora, mint egy papaja.
~ 42,4 cm; 1700 g

33. Hét

terhesség 3. trimeszter 33. hét

A baba koponyájában lévő csontok nincsenek összeforrva, ami lehetővé teszi, hogy mozogjanak és kissé átfedjék egymást, így könnyebben átfér a szülőcsatornán. (A fejre nehezedő nyomás a szülés során olyan erős, hogy sok baba fejkúpszerű megjelenéssel születik.) 

A baba gyorsan elveszíti azt a ráncos, idegen megjelenést, és bőre kevésbé vörös és átlátszó. Puha és sima lesz, ahogy készül a születésre.

Egyre szűkösebb a hely odabent, így a baba nem csinál annyi bukfencet, de a rúgások mennyiségének nagyjából változatlannak kell maradnia. Körülbelül ilyenkor vált pozíciót és helyezkedik el fejjel lefelé. A szülésig már így is marad.

A babád akkora, mint egy ananász.
~ 43,7 cm; 1920 g

34. Hét

terhesség 3. trimeszter 34. hét

A baba láthatja első színét – a vöröset. Miért éppen ezt a színt? Ez a méh belsejének színe.

A baba zsírrétegei – amelyek segítik a testhőmérséklet szabályozását, miután megszületett – feltöltik, kerekebbé teszik.

Ha idegeskednél a koraszülés miatt, akkor nyugtasson meg a tény, hogy azok a 34 és 37 hét között született babák, akiknek nincs más egészségügyi problémájuk, általában jól érzik magukat. Előfordulhat, hogy rövid ideig megfigyelés alatt kell maradniuk, és rövid távú egészségügyi problémáik is lehetnek, de hosszú távon általában ugyanolyan jól teljesítenek, mint a teljes időre születésű babák.

A baba akkora, mint egy sárgadinnye.
~ 45cm; 2150 g

35. Hét

terhesség 3. trimeszter 35. hét

Hamarosan a baba leereszkedik a medencédbe, így több hely marad a tüdődnek, cserébe nagyobb nyomást gyakorol a hólyagra. 🤷

Ekkorra a baba körülbelül egy liter magzatvízben lebeg, ami fokozatosan csökkenni fog a szülésig.

A veséi már teljesen kifejlettek, és a mája képes feldolgozni néhány salakanyagot. Alapvető fizikai fejlődésének nagy része mára befejeződött. A következő heteket hízással tölti.

A babád akkora, mint egy mézdinnye.
~ 46,2 cm; 2380 g

36. Hét

terhesség 3. trimeszter 36. hét

Kisbabád pelyhes szőrének (lanugo) nagy részét kihullatja, valamint azt a viaszos anyagot is “levedli” (vernix caseosa), amely védte a bőrét a hosszú magzatvízfürdő során. Mindkét anyagot lenyeli, más váladékkal együtt, így egy meconium nevű feketés keverék jön létre, amely az első székletürítés tartalmát képezi.

A babád akkora, mint egy római saláta. 
~ 47,4 cm; 2620 g

37. Hét

terhesség 3. trimeszter 37. hét

Ha a következő két hetet az anyaméhben tölti, a baba agya és tüdeje teljesen kifejlődik. 

Mivel nagyon szorosan van az anyaméhben, a baba már nem csinál sok bukfencet, de a rúgások mennyiségének nagyjából változatlannak kell maradnia.

A baba akkora, mint egy mángold.
~ 48,6 cm; 2860 g

38. Hét

terhesség 3. trimeszter 38. hét

Kisbabádnak erős fogása van, amit hamarosan ki is próbálhatsz, amikor először fogja meg a kezed! Ezen a héten a baba fejének és hasának kerülete körülbelül azonos.

Ha nem vagy biztos benne, hogy mostanra minden szükséges dolgot megvettél-e, akkor vess egy pillantást a babakelengye listánkra, hogy biztosan ne maradjon ki semmi fontos.

A babád akkora, mint egy póréhagyma.
~ 49,8 cm; 3080 g

39. Hét

terhesség 3. trimeszter 39. hét

Kisbabád ezen a héten teljesen fejlett, és arra vár, hogy megismerjen egy új világot! 

A baba akkora, mint egy mini görögdinnye.
~ 50,7 cm; 3288 g

40. Hét

terhesség 3. trimeszter 40. hét

Még mindig bent?
Ne aggódj! Az újszülöttek körülbelül fele későn érkezik 

Minden etnikumhoz tartozó csecsemők vöröses-lilás bőrrel születnek, amely egy nap alatt rózsaszínes-vörösre változik. A rózsaszín árnyalat a vörös erekből származik, amelyek a baba még mindig vékony bőrén keresztül láthatók. Mivel a baba vérkeringése még érlelődik, a kezei és lábai néhány napig kékesek lehetnek. A következő hat hónap során a baba bőre állandó színt kap.

A babád akkora, mint egy tök.
~ 51,5 cm; 3560 g

Még több információra vágysz? Töltsd le ingyenes info anyagunkat!