Második trimeszter hétről hétre

Üdv a második trimeszterben!

A baba most már tud hunyorogni, ráncolni a homlokát, grimaszolni, és lehet, hogy szopó és rágó mozdulatokat is végez. A második trimeszter elején a csecsemők körülbelül 9 cm hosszúak és 43g súlyúak. Az apró, egyedi ujjlenyomatok már a helyükön vannak, és a szív naponta 25 liter vért pumpál. Ahogy telnek a hetek, a baba csontváza gumiszerű porcból csonttá kezd keményedni, és fejlődik a hallás képessége. Valószínűleg hamarosan beindulnak a rúgások és csapkodások is.

14. Hét

terhesség 2. trimeszter 14. hét

Az agyi impulzusoknak köszönhetően arcizmai megedződnek, apró vonásai egyik arckifejezést a másik után formálják.
Teste gyorsabban növekszik, mint a feje, amely mostanra már egy megerősödött nyakon ül. A karjai egyre arányosabbak a teste többi részéhez képest. 
Bár apró ütéseit és rúgásait még nem érzed, kicsi kezei és lábai egyre rugalmasabbak és aktívabbak. Ezen a héten kezdenek kialakulni a kéz- és lábkörmök.

A babád akkora, mint egy citrom.
8,7 cm; 43g

15. Hét

terhesség 2. trimeszter 15. hét

A baba lábai mostanra hosszabbak, mint a karjai, minden ízületét és végtagját tudja mozgatni. A baba folyamatosan mozog, bár ezt még valószínűleg nem érzed.
A csontfejlődés folytatódik, és hamarosan az ultrahangos felvételeken is látható lesz. A baba fejbőrén a haja is formálódik. A baba bőrét a lanugó, azaz magzati piheszőr borítja és védelmezi a születésig.

Szex terhesség alatt
Mindaddig, amíg nincsenek szövődményei, folytatható a szex. Sokan arról számolnak be, hogy a második trimeszterben a szexuális vágya teljes erővel visszatér. A megnövekedett véráramlásnak és kenésnek köszönhetően a szexet talán jobban élvezed, mint valaha.

A babád akkora, mint egy alma.

10 cm; 70g

16. Hét

terhesség 2. trimeszter 16. hét

Jönnek a rúgások. Valószínűleg a 16. és 22. hét között kezded majd el érezni a baba mozgását.
Indul a növekedési ugrás is: A következő hetekben a baba megduplázza súlyát, és több centivel növeli a hosszát. 

Munkában a baba szíve
A baba szíve most körülbelül 24-25 liter vért pumpál naponta, és ez a mennyiség tovább fog növekedni, ahogy a baba fejlődik.

A szeme lassan mozoghat. A fülek közel állnak végső helyzetük eléréséhez. A baba bőre pedig egyre vastagabb.
A baba végtagmozgásai egyre összehangoltabbak, és az ultrahangos vizsgálatok során észlelhetők. 

A babád akkora, mint egy avokádó.
11,6 cm; 100g

17. Hét

terhesség 2. trimeszter 17. hét

Aludj az oldaladon, kerüld a hanyattfekvést. Növekvő méhed összenyomhatja a főbb ereket, ami csökkenti a baba véráramlását.
A baba csontváza puha porcból fokozatosan csonttá változik, a köldökzsinór egyre erősebb és vastagabb.
Elkezdenek fejlődni a verejtékmirigyek és a lábkörmok.
A baba egyre aktívabb a magzatvízben, gurul és billeg. 

A babád akkora, mint egy körte.
13 cm; 140g

18. Hét

terhesség 2. trimeszter 18. hét

A tüdőben a legkisebb hörgők is elkezdenek fejlődni. Mire a baba megszületik, ezek a tasakok behálózódnak apró erekkel, és lehetővé teszik, hogy az oxigénnel dúsított vér a test összes szervébe és szövetébe eljusson.

Ha lányod van, a méhe és a petevezetékei kialakultak és a helyükön vannak. Ha fiú, a nemi szerve mostanra észrevehető, de előfordulhat, hogy az ultrahang során elrejti előled.

A baba fülei most a végleges helyükön vannak és a baba elkezdhet hangokat hallani. A szemek kezdenek előre nézni. A baba emésztőrendszere elkezdett működni.

A baba akkora, mint egy paprika.
14,2 cm; 190g

19. Hét

terhesség 1. trimeszter 19. hét

A baba ujjainak és lábujjainak bőre mostanra egyedi mintázatokkal rendelkezik.

Érzékszervi robbanás
Kisbabád érzékszervei robbanásszerűen fejlődnek! Agya speciális területeket jelöl ki a szaglás, az ízlelés, a hallás, a látás és a tapintás számára.

A csecsemő bőrén viaszszerű védőbevonat képződik (magzatmáz), amelyet vernix caseosa-nak neveznek és megakadályozza, hogy a magzatvíz besavasodjon.
Ez a zsíros, sajtszerű bevonat elkezdi befedni a babát és segít megvédeni babája érzékeny bőrét a horzsolásoktól, repedésektől és megkeményedéstől, amelyek a magzatvíznek való kitettségből származhatnak.
A lányoknál kialakul a méh és a hüvelycsatorna.

A baba akkora, mint egy nagyobbacska paradicsom.
15,3 cm; 240g

20. Hét

terhesség 2. trimeszter 20. hét

Félúton vagy!

Ízlelőbimbók edzésben
A baba ízlelőbimbói közül sok már képes ízjeleket továbbítani az agyába, és lenyeli az elfogyasztott élelmiszer molekuláit, amelyek a véren keresztül a magzatvízbe jutottak. A kutatók nem biztosak abban, hogy megízlelheti-e ezeket a molekulákat, de egyes kutatások azt mutatják, hogy amit a terhesség alatt eszel, az befolyásolhatja, hogy a baba később milyen ételeket fog preferálni.

A baba rendszeresen alszik és ébred. Felébresztheti őt a zajok vagy a mozgásod is.

A babád akkora, mint egy banán.
16,4 cm; 300g

21. Hét

terhesség 2. trimeszter 21. hét

Növekedési ugrás? Nem, a babád nem nőtt 4 centit a múlt hét óta. Csak máshogy mérik. A terhesség első felében, a méréseket a feje tetejétől a fenékig végzik. A 20. héttől kezdve viszont a fejétől a talpáig mérik.

Lehet, hogy mostanra úgy érzed egy kis harcművész gyakorol a pocakodban. Mostanra ugyanis a kezdeti csapkodó mozdulatai teljes értékű rúgásokká és lökésekké változnak.
A szopási reflex is fejlődik, lehetővé téve a babának, hogy szopja a hüvelykujját.

A babád akkora, mint egy sárgarépa.
26,7 cm; 360g

22. Hét

terhesség 2. trimeszter 22. hét

Megjelenik a baba haja és hallja a szívverésed. Előfordulhat, hogy baba halványan hallja a testéből származó hangokat, például a légzését, a szívverését és az emésztését. A hangok majd szépen felerősödnek, ahogy a baba hallása javul. Ezek az erősödő ingerek készítik fel a zajos külvilágra.

A babád akkora, mint egy kisebb kókuszdió.
27,8 cm; 430g

23. Hét

terhesség 2. trimeszter 23. hét

A kis lehallgató
A baba most már hallja a külvilág hangjait, bár azokat a bőr, a méh és a magzatvíz rétegei tompítják.
A füle először csak halk hangokat hall, ami azt jelenti, hogy tisztábban hallja a férfi hangokat, mint a női hangokat.

Megkezdődnek azok a hullámszerű mozgások, amelyek az ételt az emésztőrendszerben (perisztaltika) hajtják. Akárcsak a nyelésnél, ez is csak gyakorlás ezen a ponton, mivel nincs tényleges táplálék, amit mozgatni kellene.

A baba akkora, mint egy nagy mangó.
28,9 cm; 500g

24. Hét

terhesség 2. trimeszter 24. hét

Ügyelj a koraszülés jeleire: mindenképp kérj segítséget, ha szokatlan váladékozást, hüvelyi vérzést, hasi görcsöt, kismedencei nyomást, derékfájást vagy folyadékszivárgást érzékelsz.

A csecsemő tüdejének legkisebb ágain lévő hörgők nőnek és szaporodnak, így a baba születése után nagyobb felületet biztosítanak az oxigén és a szén-dioxid cseréjéhez.

A baba most még meglehetősen sovány, de a teste arányosan feltöltődik, és hamarosan elkezd felnőni. A bőre még mindig ráncos, vékony és áttetsző, de ez is változni fog.

A babád akkora, mint egy cső kukorica.
30 cm; 600g

25. Hét

terhesség 1. trimeszter 13. hét

Kisbabád hamarosan kezd belehízni a bőrébe. Ahogy ezt teszi, ráncos bőre kezd kisimulni, és egyre jobban kezd hasonlítani egy újszülöttre. Emellett egyre több hajat növeszt.

A baba mozgással reagálhat az ismerős hangokra, például a te hangodra vagy zenére.

Alvásidejének nagy részét gyors szemmozgással (REM) tölti, amikor a szeme gyorsan mozog, még akkor is, ha a szemhéja le van zárva.

A babád akkora, mint egy padlizsán.
34,6 cm; 660g

26. Hét

terhesség 2. trimeszter 26. hét

Légzés a víz alatt: A baba elkezdte kis mennyiségű magzatvíz be- és kilégzését, ami elengedhetetlen a tüdeje fejlődéséhez.

Fiúknál a herék elkezdtek leereszkedni a herezacskóba – ez az út körülbelül két-három hónapig tart.

A baba tüdeje elkezdi termelni a felületaktív anyagot, azt az anyagot, amely lehetővé teszi a tüdőben lévő légzsákok felfúvódását. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a tüdő ki tudjon majd tágulni normál méretére, alkalmassá téve babádat a légzésre.

A baba akkora, mint egy fej saláta.
35,6 cm; 700g

27. Hét

terhesség 2. trimeszter 27. hét

A baba szeme nyitva van! Ha zseblámpával megvilágítod a pocakod, akkor érezheted, hogy egy kitörő hadonászással válaszol.

Idegrendszere tovább érik. Szépen hízik, ami elősegíti, hogy bőre folyamatosan egyre simább legyen.

A baba akkora, mint egy fej karfiol.
36,6 cm; 875g

Még több információra vágysz? Töltsd le ingyenes info anyagunkat!