Első trimeszter hétről hétre

A megtermékenyítés után a petesejt és a hím ivarsejt egyesül és létrejön a zigóta, amelyből később az összes szerv és testrész kifejlődik. Rohamos fejlődésnek indul, és egyre inkább elkezd hasonlítani egy babára. Meg fogsz lepődni milyen korán kialakulnak az ajkak, az orr, a szemhéj és így tovább minden egyes kis testrész.

2. Hét

Terhes vagy már?
Ez kicsit komplikált! Még nem vagy terhes, de ha ezen a héten teherbe esel, akkor kéthetes terhes leszel. Ennek az az oka, hogy az egészségügyi szolgáltatók az utolsó menstruációját használják a esedékesség meghatározásához, így gyakorlatilag a menstruáció első napja egyben a terhesség első napja is. Mivel a ciklusodban körülbelül két héttel ovulálsz, a fogantatás körülbelül akkor következik be, amikor kéthetes terhes vagy – ami furcsa mód azt jelenti, hogy a terhesség hivatalosan a fogantatás előtt kezdődik.

3. Hét

terhesség 1. trimeszter 3. hét

A hét végére pozitív terhességi tesztet kaphatsz. A terhességi tesztek úgy működnek, hogy kimutatják a humán koriális gonadotropin (hCG) nevű hormon jelenlétét a vizeletben. A legtöbb otthoni terhességi teszt azt állítja, hogy pontos a menstruáció kimaradásának napján, de a hCG mennyisége a vizeletben ilyenkor is nagyon eltérő lehet az egyes nőknél. Ha túl korán tesztelsz, akkor fennáll a veszélye, hogy álnegatív terhességi tesztet kapsz, vagy csak egy homályos eredményt, például egy halvány vonalat. Ha ez megtörténne, néhány napon belül ismételd meg a tesztet.

A héten megtörténik a beágyazódás
Nem sokkal a megtermékenyítés után a zigóta a petevezetéken a méh felé halad. Ezzel egyidejűleg elkezd osztódni, hogy egy apró málnára emlékeztető sejtcsoportot képezzen. A petevezetéken keresztül haladt zigóta elkezdi beültetni magát a méh nyálkahártyájába. A nők 15-25 százaléka tapasztal ilyenkor implantációs vérzést, ami enyhe vérzést jelent, és körülbelül 6-12 nappal a fogantatás után következik be. Esetlegesen követheti görcsölő érzés.

A terhesség korai tünetei
A legtöbb nő addig nem érez semmit, amíg ki nem maradt a menstruációja, de ezen a héten puffadás, görcsölő érzés vagy pecsételés is jelentkezhet. A mellek a szokásosnál is érzékenyebbek lehetnek, és fokozott érzékenységet észlelhetsz a szagokra, ami az egyik legkorábbi terhességi tünet. 

A fejlődő baba ekkor még csak egy apró golyó (úgynevezett blasztociszta), amely több száz sejtből áll, amelyek szaporodnak, és a méh nyálkahártyájába fúródnak. A középső sejtekből embrió lesz. A külső sejtekből lesz a méhlepény, a palacsinta alakú szerv, amely oxigént és tápanyagokat szállít a babának, valamint elszállítja a salakanyagokat.
A kis blasztociszta oxigént és tápanyagokat kap egy primitív keringési rendszeren keresztül. A méhlepény (placenta) majd az első trimeszter végén veszi át ezt a feladatot.

4. Hét

terhesség 1. trimeszter 4. hét

Leendő babád hamarosan átalakul egy blasztocisztának nevezett sejtgömbből egy mákszem méretű embrióvá. A blasztocisztán belül a sejtek belső csoportja lesz az embrió. A külső réteg a méhlepény egy részét képezi, amely táplálja a babát a terhesség alatt.

A sejtek gyorsan szaporodnak, és különböző funkciókat töltenek be. A kis embrió két rétegből áll, úgynevezett hipoblasztból és epiblasztból, amelyekből a következő hat hét során az összes szerv fejlődésnek indul. Ez az az idő, amikor a baba a legsebezhetőbb minden olyan dologgal szemben, ami akadályozhatja a fejlődést, ezért mindenképpen kerüld az alkoholt, a dohányzást és a drogokat és a nem biztonságos vegyszereket.

Vigyázz a túlmelegedésre is: a terhesség alatt nem javasolt a szauna, gőzfürdő és a fürdőkádban való merülés.

Ekkor jelenik meg a magzatburok és magzatvíz, amely körülveszi a babát, és kényelmesen “kipárnázza” egyre növekvő helyét, ezzel is védve őt a külvilágtól. Kifejlődik a peteburok is, amely tápanyagokat és vörösvérsejteket termel a méhlepény kifejlődéséig, ugyanis ezt a feladatot onnantól majd a méhlepény fogja átvenni.

A baba mérete: Akkora, mint egy mákszem.

5. Hét

terhesség 1. trimeszter 5. hét

Míg a baba szédítő ütemben nő az anyaméhben, egyre inkább jelenhetnek meg a terhességgel összefüggő kellemetlenségek, beleértve a fáradtságot, a fájdalmas vagy duzzadt melleket, az émelygést és a gyakoribb pisilési ingert.

Mélyen a méhedben az apró embrió hihetetlen ütemben növekszik, bár egyelőre inkább hasonlít egy ebihalra, mint egy emberre. A terhesség ötödik hetében a blasztociszta által termelt HCG hormon szintje gyorsan megemelkedik. Ez jelzi a petefészeknek, hogy leállíthatja a petetermelést, és hogy termeljen több ösztrogént és progeszteront. E hormonok megnövekedett szintje leállítja a menstruációt, ami gyakran a terhesség első jele, és elősegíti a méhlepény (placenta) növekedését.

Az embrió most három rétegből áll. A felső réteg – az ektoderma – a baba bőrének legkülső rétegét, központi és perifériás idegrendszerét, szemét és belső fülét hozza létre.

A csecsemő szíve és primitív keringési rendszere a sejtek középső rétegében – a mezodermában – fog kialakulni. Ez a sejtréteg a baba csontjainak, szalagjainak, veséinek és a reproduktív rendszer nagy részének alapjául is szolgál.

A belső sejtréteg – az endoderma – az a hely, ahol a baba tüdeje és belei fejlődnek.

A baba mérete: akkora, mint egy szezámmag.

6. Hét

terhesség 1. trimeszter 6. hét

A reggeli rosszullétek már ezen a héten megjelenhetnek. Nem mindenkinél válik be, de érdemes lehet megpróbálni: ha egész nap kis mennyiségű ételt eszünk, az segíthet távol tartani a hányingert. 

A baba szíve majdnem kétszer olyan gyorsan ver, mint egy felnőtté. Ezen a héten akár már meg is hallgathatod egy korai ultrahang vizsgálaton. Ezt többször is hallani fogod a következő pár hónapban, mert minden vizsgálatnak része a baba szívverésének ellenőrzése. 

A baba fejlődése szempontjából nagyon fontos dolgok történnek ezen a héten. Mindössze négy héttel a fogantatás után a baba hátán lévő idegcső bezárul. Ebből fejlődik majd ki a baba agya és gerincvelőjei. A szív és más szervek is kezdenek kialakulni.

Kialakulnak a szem és a fül kialakulásához szükséges struktúrák. Kis rügyek jelennek meg, amelyek hamarosan karokká válnak. A baba teste C-alakú görbületet vesz fel.

A baba mérete: akkora, mint egy lencse. <1g; 2-4mm

7. Hét

terhesség 1. trimeszter 7. hét

A babád formát ölt
A baba apró vonásai – szeme, orra, szája és füle – kezdenek egyre kivehetőbben látszani. A karok és lábak hosszabbodnak.

A szem fő részei – a szaruhártya, az írisz, a pupilla, a lencse és a retina – ezen a héten kezdenek kifejlődni, és néhány hét alatt szinte teljesen kialakulnak.

A baba gyomra és nyelőcsöve is ekkor indul fejlődésnek, csakúgy, mint a mája és hasnyálmirigye.

Az idegcső, amely a baba gerincoszlopává és agyává válik kialakult és mindkét végén bezárult. A baba agya jelenleg három területből áll (elülső, középső és hátsó agy). Meglepő módon a baba agya átlagosan 250 000 sejtet gyarapít percenként a terhesség alatt.
Megjelennek az alsó végtagbimbók, amelyekből lábak lesznek, és a múlt héten kihajtott karbimbók immár lapát formát öltenek.

A baba mérete: akkora, mint egy áfonya. <1g; 5-13mm

8. Hét

terhesség 1. trimeszter 8. hét

A baba kezein és lábani, amelyek eddig kis lapátoknak tűnnek – hártyás kis ujjak és lábujjak sarjadnak. Az idegek, a csontok és az izmok töretlenül fejlődnek a baba apró végtagjain belül.
A melleid mostanra érzékenyek és duzzadtak lehetnek. Könnyen lehet, hogy a régi melltartókat mostanra szűknek érzed. ha így van, vásárolj néhány jó kismama melltartót.

A babád mozog!
Ezek az első mozdulatok inkább spontán rándulások és nyújtások. Körülbelül 7-8 hetesen kezdődnek, és ultrahangon láthatók. Azonban te majd csak valamikor 16 és 22 hét között fogod először érezni a baba mozgását. Addig a baba mozgása nem elég erős ahhoz, hogy észrevedd, de sebaj! Tudd, hogy ő innentől már szorgalmasan gyakorol! 🙂

Felkészülés a légzésre: A baba légzőrendszere kialakulóban van. A légzőcsövek már a baba torkától a fejlődő tüdejének ágaiig terjednek.

Ideghálózat: Az idegek hálózata folyamatosan terjed a baba testében, és nem csak egymással, hanem az izmokkal és más szövetekkel, valamint olyan szervekkel is kapcsolatot teremt.

A baba alsó végtagbimbói lapátok alakját veszik fel. Elkezdtek kialakulni az ujjak. Kis duzzanatok alakulnak ki, amelyek körvonalazzák a baba fülének jövőbeni kagyló alakú részeit, és a szeme nyilvánvalóvá válik. A felső ajak és az orr kialakult. A törzs és a nyak kezd kiegyenesedni.

A baba mérete: akkora, mint egy babszem. 1g; 1,6 cm

9. Hét

terhesség 1. trimeszter 9. hét

A babád egy apró ember. A baba már rendelkezik minden lényeges testrésszel, beleértve a könyökét és a térdét is. A baba arcán kialakult a felső ajak, az orr és a szemhéjak. És a baba apró lábujjai is láthatóak már!

A terhességi szövődmények figyelmeztető jelei, ha deréktáji fájdalmat, a hüvelyi vérzést, pecsételés, vagy tartós viszketést tapasztalsz. Ezek olyan tünetek, amelyek megjelenése esetén a biztonság kedvéért keress fel egy orvost a kötelező vizsgálatokon kívül is.

Rügyeznek a fogak: Minden ínysávban tíz apró fogrügy fejlődik ki. A következő héten a fogak elkezdenek megkeményedni, és csatlakoznak a baba állkapcsához. 

A baba szíve: Kialakult a baba szívének négy kamrája. Ha arra számítasz, hogy az emberi szívverés ismerős, egyenletes „lub-dub” hangját hallod ultrahang közben, akkor meglepetésben lesz részed. Sok nő úgy írja le babája szívverésének hangját, mint a vágtató lovak dobogását. Ennek az az oka, hogy a baba szíve körülbelül kétszer olyan gyorsan ver, mint a tiéd.

A placenta átveszi az irányítást: A tested nemcsak új babát növeszt, hanem egy új szervet is – a méhlepényt, amely a méhedhez kapcsolódik, és a köldökzsinóron keresztül kapcsolódik a babához. A méhlepény már elég fejlett ahhoz, hogy átvegye a csecsemő növekedését és fejlődését segítő hormonok termelésének kritikus feladatának nagy részét. A terhesség végére körülbelül 16-20 cm átmérőjű és 500g súlyú lesz.

A baba mérete: akkora, mint egy szőlőszem. 2g; 2,3cm 

10. Hét

terhesség 1. trimeszter 10. hét

A baba már be tudja hajlítani a könyökét. A lábujjak és az ujjak meghosszabbodnak. A szemhéjak és a külső fülek tovább fejlődnek. A köldökzsinór jól látható.
A szemhéjak eltakarják a szemet – 27 hétig zárva is maradnak.

A fogak elkezdenek megkeményedni és az állcsonthoz kapcsolódnak.

A baba homloka átmenetileg kidomborodik a fejlődő agyával együtt, és nagyon magasan ül a fején, ami testhosszának felét éri el.

A baba mérete: akkora, mint egy sárgabarack. 4g; 3,1cm

11. Hét

terhesség 1. trimeszter 11. hét

Titkos úszó
Kisbabád bukfencezéssel és nyújtózkodással van elfoglalva, de valószínűleg nem fogod érezni, amíg nem vagy legalább 16 hetes terhes.

A baba elhagyja az embrió létet, hivatalosan ezen a héten kezdődik a magzati időszak. Minden létfontosságú szervnek a helyén kell lennie, és sok már el is kezdett működni. Vörösvérsejtek kezdenek képződni a baba májában. 

E hét végére a baba külső nemi szervei fejlődésnek indulnak. Néhány héten belül az ultrahangon már láthatod, hogy lányod vagy fiad lesz (már ha a babád hajlandó megmutatni :)).

A baba mérete: akkora, mint egy füge. 7g; 4,1 cm

12. Hét

terhesség 1. trimeszter 12. hét

A babának már vannak reflexei
Ezen a héten a baba kinyithatja és összecsukhatja a kezét, és begörbítheti a lábujjait. A karok és a lábak ezen a ponton még együtt mozognak.
A baba ujjai hamarosan nyílni és zárni kezdenek, lábujjai meggörbülnek, elkezdenek megjelenni a körmök. 

A baba mérete: akkora, mint egy szilva. 14g; 5,4cm

13. Hét

terhesség 1. trimeszter 13. hét

A baba elkezdte nyelni magzatvizet és vizeletet üríteni.
Első kaki: A baba meconiumot termel. Ez a fekete, ragacsos anyag felhalmozódik a beleiben, és találkozhatsz is majd vele az első piszkos pelenkájában.
Lenyomatok képződnek a baba apró ujjbegyén, ezek lesznek majd az ujjlenyomatok.
A csontok kezdenek megkeményedni a baba csontvázában, különösen a koponyában és a hosszú csontokban. A baba bőre még mindig vékony és átlátszó, de hamarosan elkezd megvastagodni.

A baba mérete: akkora, mint egy hüvely borsó. 23g; 7,4cm

Képek forrása: babycenter.com

Még több információra vágysz? Töltsd le ingyenes info anyagunkat!