Kötelező és választható terhességi vizsgálatok

A kötelező és választható terhességi vizsgálatokat mutatjuk be időrendi sorrendben, trimeszterekre bontva, rövid ismertetést mellékelve minden vizsgálathoz.

Kötelező vizsgálatok:

1. Trimeszter (0-13.hét)

Gyanú felmerülése esetén első feldat az otthoni terhességi teszt elvégzése. Pozitív eredmény esetén jelentkezz be a nőgyógyászodhoz, aki megállapítja a terhesség tényét, idejét és ellenőrzi, hogy a beágyazódás a méhen belül történt-e. Sok esetben ilyenkor már az embrió is látható.
A nőgyógyászati vizsgálat eredményének birtokában kell a területileg illetékes védőnőt felkeresni, aki kiállítja a várandós kiskönyvet, mely tartalmazza elvégzendő vizsgálatok listáját és majd az eredményeket is és ide vezeti fel.  Érdemes ilyenkor a háziorvoshoz is mielőbb elmenni, mert egy esetlegesen problémásabb terhesség esetőn ő tudja a kismamát táppénzre kiírni.

Időpont
Vizsgálat leírása
12 hetes vizsgálat (11-13. hét)
A 12. hét az első fontos mérföldkő a kismamák életében, mert a legmeghatározóbb vizsgálatra a kromoszóma rendellenesség – szűrésre ekkor kerül sor. A 12 hetes genetikai ultrahang vizsgálat a terhesség 11-13. hetében nyújtja a legmegbízhatóbb eredményt. (A vizsgálatról a legtöbb helyen már felvétel is készül, amit a szülők megkaphatnak. A 3- és 4D vizsgálatok ezt a kétdimenziós vizsgálati módszert egészítik ki, amelyek nem kötelezőek.) A 12 hetes vizsgálat menete, célja • szív működésének vizsgálata • orrcsont jelenléte (hiánya a 21. kromoszóma hibája – Down-szindrómára utal) • hasi szervek fejlődése • a tarkóredő vastagságának mérése (3 mm alatt megfelelő).

2. Trimeszter (14-27.hét)

Ebben az időszakban havonta kell a védőnőt meglátogatni. Ilyenkor történik vérnyomásmérés, súlymérés, és tesztcsíkkal végzett vizeletvizsgálat.
Havonta, a megbeszéltek szerint kell a szülészorvost is felkeresni, az addig meglévő vizsgálati eredményekkel.

Időpont
Vizsgálat leírása
16 hetes terhességi vizsgálat
Az általános védőnői és orvosi vizsgálat mellett ekkor történik a Hepatitis B szűrése.
18 hetes terhességi vizsgálat (18-22. hét)
A 18. héten kerül sor a második genetikai ultrahang vizsgálatra, a rendellenességek kiszűrése érdekében.
24-28. hét orvosi vizsgálatai
A 24-28. terhességi hét között kerül sor a második vérvételre, terhességi vizeletvizsgálatra, és a terheléses vércukor vizsgálatra.
A 24. hét terhességi vizsgálatai
• vérvétel • terhességi vizelet vizsgálat • terhességi terheléses vércukor vizsgálat
A 26. hét terhességi vizsgálatai
• vérnyomás- • testsúly- • vizelet- • méhszáj vizsgálat • magzati szívhang

3. Trimeszter (28-40.hét)

A várandósság utolsó szakaszában megszaporodnak a vizsgálatok, védőnői látogatások. Elkezdődik a felkészülés a szülésre és az azt követő első időszakra.

Időpont
Vizsgálat leírása
35-36. héten
Tesztelés stretococcus B-re – nem kötelező, ajánlott. 36 héttől minden héten CTG vizsgálat (vagy NST –kórház felszereltségétől függ). A CTG vizsgálat célja: • a baba szívhangjának ellenőrzése • méhösszehúzódás ellenőrzése NST vizsgálaton, fentieken kívül a baba mozgásáról is kapunk információt.
40. hét a SZÜLÉS hete
A szokásos vizelet, vérnyomás, testsúly mérése, illetve CTG/NST.
41. terhességi hét a túlhordás hete
Amennyiben eddig nem történik meg a szülés, akkor az orvos beutalja a kismamát a kórházba, ahol a következőkre számíthat: • méhszájvizsgálat, • ultrahangos magzatvíz és áramlásvizsgálat • magzati szívhang ellenőrzése

Kiegészítő (nem kötelező) vizsgálatok

1. Trimeszter (0-13.hét)

Időpont
Vizsgálat leírása
4-6. hét
Koraterhességi ultrahangvizsgálat A vizsgálatsorozat egy koraterhességi ultrahangvizsgálattal indul a negyedik és a hatodik hét között: ennek során a petezsák, ill. az embrió méretéből kiindulva meghatározásra kerül a terhesség kora. Az ötödik hét végétől látható a szívműködés, és nagyon fontos, hogy kizárjuk a méhen kívüli terhességet. Ebben az időpontban már felismerhető a két petezsákban fejlődő ikerterhesség is. A CTG vizsgálat célja: • a baba szívhangjának ellenőrzése • méhösszehúzódás ellenőrzése NST vizsgálaton, fentieken kívül a baba mozgásáról is kapunk információt.
9.-10. Hét
Ultrahangvizsgálat A 9-10. hét során végett ultrahangvizsgálat célja a terhesség korának pontosítása (az embrió normális mérete ekkor 2,3-4 cm), és a szívműködés mellett ilyenkor azt is ellenörzik, hogy megfelelő-e a növekedés üteme. Ebben az időszakban már jól felismerhető az egy petezsákban fejlődő ikerterhesség is.
11-13. hét
Kombinált teszt – Választható Down-kór szűrővizsgálati módszer A Kombinált-teszt a Down-kór kiszűrésének a várandósság első trimeszterében végezhető módszere. A terhesség 10-14 hete között, optimálisan a 12. héten, anyai vérből egy hormon- és egy fehérjeszintet mérnek (HCG és PAPP-A), továbbá ultrahangvizsgálatot végeznek, melynek során elsősorban a magzat ülőmagasságát (CRL) és tarkóredő vastagságát (NT) is megmérik.

2. Trimeszter (14-27.hét)

Időpont
Vizsgálat leírása
11-13. hét és 15-19. hét
Integrált teszt – Választható Down-kór szűrővizsgálati módszer A jelenleg leghatékonyabbnak tekintett szűrőmódszer. Ennek során a terhesség 12. hete körül elvégzik a kombinált tesztben is szereplő ultrahangvizsgálatot, illetve anyai vérből történő PAPP-A meghatározást. Később, a terhesség 16. hete körül az anyai vérből meghatározzák az AFP, HCG, szabad ösztriol és inhibin-A markereket. A CTG vizsgálat célja: • a baba szívhangjának ellenőrzése • méhösszehúzódás ellenőrzése NST vizsgálaton, fentieken kívül a baba mozgásáról is kapunk információt.
15-19. hét
Négyes teszt – Választható Down-kór szűrővizsgálati módszer A terhesség 15-17. hete között, optimálisan a 16. héten, anyai vérből három hormon (HCG, szabad ösztriol és inhibin A), valamint egy magzati eredetű fehérje (alfa-fetoprotein) mennyiségét határozzák meg.
18-21. hét
A második genetikai ultrahangos rendellenesség-szűrő vizsgálat A tizennyolcadik és a huszonegyedik hét között kerül sor a második genetikai ultrahangvizsgálatra, melynek során az ultrahangos orvos megnézi a babát a koponyájától a lábujjáig, és a magzat fejlődési ütemének, arányainak meghatározása céljából megméri a koponyaátmérőt (BPD) és -körfogatot (HC), a hasfal-körfogatot (AC) és a combcsont hosszát (FL). Szintén ilyenkor kerül ellenörzésre az agyállomány szerkezete, az agykamrák tágassága, a szájpad, az ajkak és a szemlencsék, valamint a mellkasi szervek, a szív billentyűi, az üregrendszer, benne a vér áramlása. A rekeszizom vonala alatt a hasüregben ellenörzik a gyomortelődést, a vesék szerkezetét, a belek “fényességét” (ultrahang-visszaverő képességét) és a húgyhólyag telődését. Ekkor már biztosan látszik a magzat neme is. A huszonegyedik héttől – akiknél az előzmények (koraszülés) vagy a panaszok (alhasi görcsök) indokolják – érdemes a méhnyak hosszát és tágasságát is rögzíteni egy hüvelyi ultrahangvizsgálattal, hogy a fenyegető koraszülés időben felismerésre kerüljön.
10.-20. hét között
NIPT – A korimoszóma rendellenesség (Down-kór) vizsgálat kockázati eredménye alapján két csoportra osztja a vizsgált várandósokat. – Azoknál, akiknél alacsony a kockázat (1:250 alatti), a szűrővizsgálat eredménye negatív. – Amennyiben a kockázat relatív magas a rendellenesség előfordulására (1:250 vagy a feletti), a vizsgálat eredménye pozitívként kerül meghatározásra. – A Down-kór kimutatás hatékonyságának növelésére a negatív tartományban meghatároznak egy „negatív (köztes kockázat)” csoportot, ahol további szűrőteszteket végeznek. A NIPT-t, az egyik leghatékonyabb szűrőteszt, ami az anyai vérben található szabad magzati DNS-t vizsgálja (PrenaTest®), így a Down-kór szűrés hatékonysága 97-98%-ra emelkedik.

3. Trimeszter (28-40.hét)

Időpont
Vizsgálat leírása
30.hét
Ultrahangvizsgálat – A harmincadik hét körül kerül elvégzésre a következő ultrahangvizsgálat, amelynek során ismét ellenőrzik a magzat növekedésének ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét. Egyaránt veszélyállapotot jelezhet, ha a magzat mérete kisebb vagy nagyobb az átlagosnál: az utóbbi például a nem megfelelően beállított cukorbetegség esetén fordulhat elő. Ez a 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje. A harmincadik hetet követően egyre sűrűsödnek a vizsgálatok: a szülés közeledtével az egyéb vizsgálatok (laborkontroll, vérnyomás- és testsúlyellenőrzés, hüvelyi vizsgálat a méhnyak hosszának és a méhszáj tágasságának ellenőrzése céljából) mellett érdemes megvizsgálni a hüvelyváladékban, hogy jelen van-e a baba egészségét veszélyeztető Streptococcus-B baktériumfertőzés, amely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza. A hetente elvégzett CTG-vizsgálatok során ellenőrzik a magzati szívműködést, a méh fájástevékenységét és összességében a méhlepény működését. Azt is ellenőrzik, hogy a méhlepény megfelelően látja-e el oxigénnel és tápanyaggal a magzatot.

További vizsgálatok

A fogorvosi vizsgálat a terhesség alatt legalább egyszer kötelező, de a legjobb, ha trimeszterenként egy alkalommal javasolt felkeresni a fogorvost. Erre azért van szükség, mert a várandósság alatt a fogak károsodhatnak. A terhes nők hajlamosabbak a periodontitiszre (foggyökérhártya-gyulladás) a megemelkedett progreszteron- és ösztrogén szint miatt.

Zárásként néhány jótanács

  • A kiskönyvet, leleteket gyűjtsük egy mappába. Így mindig egy helyen lesznek, nem kell mindig keresgélni vizsgálatok előtt, nem marad otthon semmi.
  • Laborvizsgálatra első, reggeli vizeletet vigyünk.
  • Vérvétel éhgyomorra történik, ne együnk előtte.
  • Hüvelyi ultrahang vizsgálatra üres hólyaggal kell menni.
  • Hasi ultrahang vizsgálatra telt hólyaggal kell menni.

Még több információra vágysz? Töltsd le ingyenes info anyagunkat!