Tudásbázis kisgyermekes szülőknek

Végtelen számú kérdés merül fel a szülőkben már a baba születése előtt is, és ha lehetséges, a pici megérkezése után ez még fokozódik. Mit egyen? Mikor egyen? Hogy fürdessünk? Mit adjunk rá? Miért nem alszik? Miért nem beszél? Miért beszél ennyit? Stb, stb…
Olyan anyagokat gyűjtünk itt össze, amelyek némi kapaszkodót adhatnak a tudnivalók sűrűjében. Emellett természetesen nagyon számítunk a ti tapasztalaitokra, bevált módszereitekre is!

Első trimeszter hétről hétre

A megtermékenyítés után a petesejt és a hím ivarsejt egyesül és létrejön a zigóta, amelyből később az összes szerv és testrész kifejlődik. Rohamos fejlődésnek indul, és egyre inkább elkezd hasonlítani egy babára. Meg fogsz lepődni milyen korán kialakulnak az ajkak, az orr, a szemhéj és így tovább minden egyes kis testrész.

Második trimeszter hétről hétre

A baba most már tud hunyorogni, ráncolni a homlokát, grimaszolni, és lehet, hogy szopó és rágó mozdulatokat is végez. A második trimeszter elején a csecsemők körülbelül 9 cm hosszúak és 43g súlyúak. Az apró, egyedi ujjlenyomatok már a helyükön vannak, és a szív naponta 25 liter vért pumpál. Ahogy telnek a hetek, a baba csontváza gumiszerű porcból csonttá kezd keményedni, és fejlődik a hallás képessége. Valószínűleg hamarosan beindulnak a rúgások és csapkodások is.

Harmadik trimeszter hétről hétre

A csecsemők súlya körülbelül 1 kg a harmadik trimeszter elejére. Pislogtathatják a szemüket, amely most már szempillákat ölt. A ráncos kis bőrük kezd kisimulni, ahogy hétről-hétre híznak egy kicsit. Emellett körmöket, lábujjkörmöket és valódi hajat növesztenek, és több milliárd idegsejtet adnak az agyukhoz.

Babakelengye lista

Mindazon tárgyak, termékek összessége, amelyekre a kismamának és a babának szüksége van a kórházban és otthon közvetlenül a hazaérkezést követően.

Böngészd végig a listát, szép hosszú!

Védőoltások listája babáknak

A gyermekek oltása úgynevezett oltási rend alapján történik. Magyarországon az alábbi oltási rend van érvényben 2019. augusztus 2-tól. Ez alapján listázzuk a kötelező és javasolt védőoltásokat röviden ismertetve, hogy mikor esedékesek és mire valóak. Az opcionális oltások mellett feltüntettük azok árát is.

Terhességi vizsgálatok

A kötelező és választható terhességi vizsgálatokat mutatjuk be időrendi sorrendben, trimeszterekre bontva, rövid ismertetést mellékelve minden vizsgálathoz.

Mit tegyek, ha beteg a gyerekem?

Ismerjétek meg és töltsétek le a Semmelweis Egyetem általál készített és közzétett rendkívül részletes tudásanyagot. A pdf-ben gyakorlati ismeretek olvashatóak csecsemő kortól egészen pubertás korig előforduló betegségekről és az ezekhez kapcsolódó kezelési módszerekről.