Kötelező és javasolt védőoltások babáknak

A gyermekek oltása úgynevezett oltási rend alapján történik. Magyarországon az alábbi oltási rend van érvényben 2019. augusztus 2-tól. Ez alapján listázzuk a kötelező és javasolt védőoltásokat röviden ismertetve, hogy mikor esedékesek és mire valók.

Kötelező oltások:

Oltás neve
Mikor esedékes?
Mire való?
BCG
0-4 hetes korban
BCG = Tuberkolózis(TBC) / tüdőgömörkór elleni oltás A BCG (Bacillus Calmette-Guérin) elleni oltást 6 hetes korukig adják be a csecsemőknek, a bal felkar bőrébe. A védőoltás a gyerekkori tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) ellen nyújt védettséget. Az oltás helyén átmeneti duzzanat, bőrpír léphet fel. Néha gennyes váladék ürül az oltás helyéről, ez normális.
DPTa-IPV-HiB+PCV13; DPTa-IPV-HiB; DPTa-IPV-HiB+PCV13
2 hónapos korban; 3 hónapos korban; 4 hónapos korban
DTPA, DTAP – IPV = Diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás elleni oltóanyag. A DTPa – IPV a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni sorozat oltás. Az oltóanyag beadására 2, 4, 6, majd 18 hónapos korban kerül sor. Az emlékeztető oltásokat 6 és 11 éves korban adjuk be. A dTap a 11 éves korban beadandó emlékeztető oltást jelöli. HIB = haemophilus influenza elleni oltóanyag A HiB oltás a Haemophilus influenzae nevű baktérium b típusa ellen nyújt védelmet. Ez elsősorban kisgyermekeknél okoz agyhártyagyulladást és más gyulladásos megbetegedéseket. A védőoltás kombinált oltóanyagban érhető el.
PCV13
12 hónapos korban
PCV13 (PREVENAR) = konjugált pnemococcus vakcina Főképp az 5 év alatti gyermekekre, különösen a csecsemőkre veszélyes a Pneumococcus baktérium, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. A vakcinát 2, 4 és 12 hónapos korban adják be.
MMR
15 hónapos korban
MMR = Mumpsz, kanyaró, rubeola Az MMR a kanyaró, a mumpsz és a rubeola/rózsahimlő elleni vakcina, melyet 15 hónaposan kapnak meg a csecsemők. Tizenegy éves korban az oltást meg kell ismételni. Ritkán jelentkezhet mellékhatás (bőrkiütés, orrfolyás, hőemelkedés), amely rendszerint pár nap alatt el is múlik.
Bárányhimlő elleni oltás
16 hónapos korban
Bárányhimlő elleni oltás
DPTa-IPV-HiB
18 hónapos korban
Lásd fentebb

Javasolt, de nem kötelező oltások:

Oltás neve
Mikor esedékes?
Mire való?
Oltás ára
Meningococcus ACWY
6 hetes kortól
Egy nagyon komoly betegség, a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen nyújtanak védelmet. 6 hetes kortól elérhető a kombinált (ACWY) oltás.
~19.000 Ft
Meningococcus B, Meningococcus C
2 hónapos kortól
2 hónapnál idősebbek számára a „B” és „C” törzs elleni vakcina áll rendelkezésre. A vakcina 38 fok feletti lázat okozhat csecsemőknél, mely általában egy nap alatt elmúlik. Gyermekeknél és felnőtteknél a leggyakoribb mellékhatások a beadás környékén tapasztalt érzékenység és fejfájás.
~ 40.000 Ft; ~ 10.000 Ft
Rotavírus elleni oltás
2-4 hónapos korban
A rotavírus kifejezetten súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okozhat, mely kiszáradással fenyeget. A rotavírus elleni elleni első vakcinát lehetőleg 6-8 hetes korban be kell adni, majd utána legalább 4 hét különbséggel a következőt. Beadása kiemelten ajánlott.
~ 40.000 Ft
Influenza
6 hónapos korban
Szezonális oltás, mely legkorábban fél éves kortól adható. Az oltást évente ismételni kell, az influenza vírus változékonysága miatt. A vakcinát minden évben az aktuális vírusszerkezethez igazítják. Az influenza szezon novembertől márciusig tart, így a szezonális oltást október-novemberben ajánlott beadatni.
~ 10.000 Ft
Kullancs-encephalitis, Hepatitis A
12 hónapos kortól
A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) vírus okozta megbetegedés, melyre jelenleg oki kezelés nem érhető el. Súlyos esetben izombénulással járhat, így a védőoltás felvétele ajánlott. Az első oltást követően egy hónap elteltével kell a második védőoltást beadatni, majd egy ismétlő adagot 12 hónap múlva.
~ 12.000 Ft

Még több információra vágysz? Töltsd le ingyenes info anyagunkat!